Oamenii de ştiinţă au descoperit că prin reprimarea febrei putem face ca boala să fie mai rea atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru. De fapt, febra reduce nivelul de virusuri din corp, astfel încât medicamentele precum ibuprofenul, aspirina şi paracetamolul ne fac mai infecţioşi, lucru care poate duce la zeci de mii de cazuri de gripă.
„Atunci când au gripă, oamenii au tendinţa de a lua medicamente care să le reducă febra. Nimănui nu îi place să se simtă rău, dar se pare că atunci când ne asigurăm confortul riscăm să îi infectăm pe alţii. Din cauză că febra poate ajuta la reducerea nivelului de virusuri din corpul persoanei bolnave şi la scăderea riscului de transmitere a boli către alţii, administrarea pastilelor menite să reducă febra poate creşte şansele de transmitere a virusurilor. Când am extrapolat la nivelul întregii populaţii, noi am descoperit că această creştere are efecte semnificative”, a declarat David Earn, profesor la Universitatea McMaster din Canada.
De multe ori, părinţii le dau copiilor medicamente pentru reducerea febrei ca să-i poată duce la şcoala sau la grădiniţă. Astfel, micuţii bolnavi transmit infecţiile şi altora mult mai rapid, deoarece febra a fost redusă. De aceea, copii de astăzi se îmbolnăvesc de infecţii respiratorii mai des decât în trecut.
Medicii recomandă ca bolnavii care au temperatura până la 39 de grade să nu apelezi la ibuprofen sau alte medicamente care ajuta la diminuarea febrei. Aceasta deoarece febra omoară virusul şi este, de fapt, benefică organismului slăbit şi răpus de boală. Administrarea medicamentelor care reduc febra este necesara doar în cazul în care suferi de o anumită boală care implică spasme, contracţii etc. În rest, lasă organismul să lupte cu virusurile.