Dacă în zilele obișnuite suntem mai vigilenți în ceea ce privește regimul alimentar echilibrat, de sărbători există riscul de a face excese culinare, indigestie, arsuri gastrice, gust amar, balonare, senzație de stomac prea plin și nu doar! Medicii afirmă că în această perioadă, a meselor festive copioase, crește numărul cazurilor de internări cu pancreatită acută, o afecțiune foarte serioasă.
Din păcate, încă foarte mulți oameni așteaptă sărbătorile cu gândul la mesele copioase. Însă, specialiștii susțin că, aproape, nu există organ intern care să nu fie afectat considerabil din cauza alimentației specifice sărbătorilor.
Medicii atenționează despre pericolul îmbolnăvirii grave a pancreasului. Și, mare atenție! Supraalimentarea poate duce la pancreatită acută, afecțiune care uneori este letală.
,,Pancreatita acută, numită și marea dramă abdominală se petrece frecvent în urma abuzului de alimente, mai ales alimente grase, condimentate, asociate și de alcool. Și atunci, de sărbători există riscul cel mai mare de a face această boală care poate pune viața în pericol”, afirmă Dr. Ștefan Jianu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală.
Medicul dezvăluie din ce cauză este periculoasă pancreatita acută.
,,În pancreatita acută, acest sac de enzime care sta în spatele stomacului, adică pancreasul, atunci când se inflamează, nu cauzează doar durere. El se poate umfla, se poate rupe, poate elimina, între intestine, aceste secreții și enzime, se poate infecta, poate forma abcese și bloca tranzitul intestinal, punând astfel viața în pericol”, subliniază medicul Jianu.
Pancreatita acută poate conduce la complicații și să necesite și luni de internare. Medicul spune că sănătatea este pusă în pericol atât de șocul septic, în momentul în care abdomenul se umple de abcese, cât și de perforațiile peretelui pancreasului.
,,Rezolvarea chirurgicală poate însemna nu doar eliminarea unor colecții, abcese, drenaje etc. În anumite cazuri se recurge la tratament prin metoda abdomenului deschis”.
Medicii atenționează cu privire la pancreatita acută cu cât această afecțiune, în ciuda metodelor actuale de tratament, poate avea o evoluție fulgerătoare și o rată foarte înaltă de mortalitate, așa încât cel mai bun lucru este ca, de sărbători, să avem grijă de acest organ precum pancreasul și să evităm consumul deodată a unor cantități mari de alimente și alcool.
Pancreatita acută este o inflamație acută a pancreasului, o glandă cu funcții exo- și endocrine situată în etajul superior al cavitații abdominale. Deși afectează mai des persoanele de la 40 de ani și bărbații tineri, teoretic pancreatita acută se poate dezvolta la orice vârstă, indiferent de sexe.
În cazurile tipice, debutul pancreatitei acute se produce cel mai frecvent după o masă copioasă și constă în dureri cu instalare bruscă, tenace, în etajul superior al abdomenului, la nivelul stomacului și care iradiază în toate direcțiile însă cea mai tipică este iradierea posterioară, spre umărul stâng.
La puțin timp de la debut apar și vărsăturile, diareea, iar durerile intense, persistente determină bolnavul să solicite ajutorul medicului. În funcție de severitatea bolii, pancreatita acută poate fi însoțită de deshidratare, scăderea valorilor tensiunii arteriale, tahicardie, lipotimie, febră sau icter.
Pancreatita acută reprezintă o urgență medico-chirurgicală, care în 10-15% cazuri comportă caracter letal.
Reține! Regimul alimentar sănătos și echilibrat contribuie la funcționarea corespunzătoare a organelor tractului digestiv și previne îmbolnăvirea lor.