Excesul în greutate, celulita, disconfort la nivelul articulaţiilor, dureri frecvente de cap şi altele sunt semne că poţi avea un sistem limfatic leneş. Circulaţia limfei în organism depinde mult de mişcarea muşchilor şi a încheieturilor, de aceea este foarte important să menţii corpul activ. Limfa este responsabilă de activitatea statusului imunitar în organism, iar acest lucru explică şi motivul pentru care persoanele sedentare au de regulă sistemul imunitar slăbit.
Probabil ai auzit de termenul de „ganglioni limfatici” sau noduli. În întreg corpul uman sistemul limfatic are, pe lângă vasele limfatice, în jur de 600-700 de astfel de ganglioni limfatici.
Pe lăngă rolul său de protecţie a corpului de virusuri şi bacterii, una dintre cele mai importante funcţii ale sistemului limfatic este de a capta şi a distruge celulele canceroase. Sistemul limfatic înlătură şi lichidul interstiţial, cel care circulă printre celule, dar şi produsul rezidual din spaţiile dintre celule.
Dacă sistemul limfatic este leneş, acest lichid începe să se acumuleze şi duce la apariţia mai multor probleme de sănătate.
Ce pune în circulaţie limfa?
Limfa depinde de mişcarea muşchilor şi a încheieturilor, de aceea este foarte important să te menţii activ. Expertul Ann Louise Gittleman estimează că 80% din femei au sisteme limfatice leneşe şi că a le face să funcţioneze fără probleme este cheia pentru o pierdere în greutate fără dificultăţi şi stare mai bună de sănătate.
Dacă suferi de răni care se închid mai greu, exces de greutate sau celulită, ori tulburări cu dureri precum artrita, bursita, dureri de cap sau altele similare, este posibil să te confrunţi cu un sistem limfatic leneş.
Cum se îmbunătăţeşte drenajul limfatic?
Având în vedere că sistemul limfatic este o parte integrală a unui sistem imunitar sănătos şi curăţă corpul de reziduuri şi chiar de cancer, este important să te asiguri că limfa poate circula în mod eficient prin întreg corpul. Iar pentru că acest lucru să fie posibil, există câteva metode eficiente:
1. Mişcarea
Circulaţia limfei depinde de mişcările pe care le face zilnic corpul. Iar metoda cea mai bună pentru a asigura circulaţia acesteia este prin mişcare regulată.
Chiar şi mersul pe jos zilnic pe distanţe lungi este o mişcare eficientă care ajută limfa să circule prin corp de jos în sus. Săritul pe trambulină, întinderile şi exerciţiile aerobice sunt unele dintre cele mai bune exerciţii pentru a pune limfa în circulaţie. Dacă nu ai la dispoziţie o trambulină, poţi sări ca mingea, pe sol, ori să practici săritul corzii. Şi mersul pe jos puţin saltat este foarte bun.
2. Masaj regulat
Aşadar, cheia drenajului limfatic este mişcarea. Mişcarea face muşchii să se contracte, ceea ce pune limfa în circulaţie. În acelaşi fel, masajul stimulează circulaţia limfei prin capilare, vase de sânge situate chiar sub piele. Tehnica masajului prin care limfa se mobilizează pe piele din direcţia nodulilor în direcţia inimii pune limfa în mişcare şi stimulează detoxifierea. Studiile arată că masajul blând împinge până la 78% din limfa stagnată înapoi în circulaţie. Masajul blând eliberează toxinele blocate şi ţinteşte specific fluxul limfatic al corpului. O prea mare presiune s-ar putea să te facă să te simţi bine în zona muşchilor, dar să nu aibă aceleaşi efecte de stimulare a limfei.
3. Perie pielea înainte de a face duş
Freacă pielea uscată cu mişcări circulare dinspre picioare spre tors şi dinspre degetele mâinii spre piept, în direcţia în care curge limfa către inimă.
4. Apa
Fără destulă apă lichidul limfatic nu poate circula cum trebuie. Pentru a ajuta ca apa să fie absorbită adecvat de celule, Ann Louise Gittleman spune că adaugă frecvent suc proaspăt de lămâie în apă.
5. Fructele crude
Enzimele şi acizii din fructe sunt puternici purificatori ai limfei. Consumate pe stomacul gol acestea îmbunătăţesc digestia şi purifică limfa. Majoritatea fructelor se digeră în 30 de minute.
6. Legumele verzi
Conţin destulă clorofilă, care ajută la purificarea sângelui şi limfei.