Copiii și adulții care construiesc castele și sapă în nisipul de pe plajă, sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta boli gastro-intestinale și diaree, decât cei care se mulțumesc doar să meargă pe malul mării sau să înoate, susțin cercetătorii americani.
Ce boli putem lua de la contactul cu nisipul:
Boli gastro-intestinale
Oamenii care, din joaca, își îngroapă corpurile în nisip sunt supuși unui risc chiar mai mai mare decât cel menționat anterior, potrivit studiului publicat online recent în Jurnalul American de Epidemiologie. Același studiu demonstrează că cei mici au șanse mari să se îmbolnăvească după o zi de joacă în nisip din cauza faptului că îl pot înghiți.
Poți să te îmbolnăvești grav cu MRSA
Dacă uiți să te speli pe mâini sau să faci duș după o zi la plajă, ai cu 30% mai multe șanse de a te îmbolnăvi de MRSA, o variantă a stafilococului auriu, rezistentă la antibiotic. Stafilococul auriu poate duce de la reacții cutanate la septicemie. Virusul este atras de sare și poate fi găsit adesea în apa de mare și nisip.
Contaminarea cu materii fecale
„Nisipul de pe plaja poate fi contaminat cu materii fecale, dar nu am înțeles încă ce poate însemna acest lucru pentru cei care se joacă în nisip”, a declarat Chris Heaney, Ph.D., autorul studiului. Acesta este unul dintre primele studii care arată o asociere între contactul cu nisipul de pe plajă și diverse afecțiuni.
Studiul se bazează pe interviuri cu peste 27.000 de persoane care au vizitat 7 plaje de apă dulce și marine în cadrul agenției de evaluare National Epidemiological and Environmental Assessment of Recreational Water Study (NEEAR), între anii 2003 și 2005, precum și în 2007. Toate plajele din studiu au avut canalizări pentru evacuarea apelor uzate pe o lungime de 11km. Deși sursa de poluare a nisipului a fost necunoscută, ea ar fi putut include atât canalizarea orașului, cât și contaminarea de la animalele domestice și sălbatice. Calitatea apei de lângă plaje a fost în limite acceptabile, a spus Heaney.
„Ne este cunoscut de ceva vreme că înotul în apele poluate de materii fecale poate duce la boli, dar câteva studii anterioare s-au concentrat pe nisip”, a declarat Tim Wade, Ph.D., un epidemiolog EPA și autorul studiului. „Oamenii nu ar trebui să fie descurajați să se bucure de nisip, la plajă, dar ar trebui să aibă grijă să utilizeze un dezinfectant de mână sau să se spele pe mâini după ce s-au jucat în nisip.”
Oamenii au fost întrebați despre contactul lor cu nisipul în ziua în care au vizitat plaja (dacă au săpat în nisip sau dacă s-au îngropat în acesta). Apoi, după 10 până la 12 zile mai târziu, participanții au fost sunați la telefon, adresându-li-se întrebări cu privire la orice fel de simptome de sănătate care au apărut în urma vizitei lor pe plaja.
Cercetătorii au descoperit dovezi de: boli gastro-intestinale, boli ale căilor respiratorii superioare, erupții cutanate, boli de ochi, durere de urechi și răni infectate. Diareea și alte boli gastro-intestinale au fost mai frecvente la aproximativ 13% dintre cei care au raportat că au săpat în nisip, și la aproximativ 23% dintre cei care au declarat că au fost îngropați în nisip.
Îmbolnăvirea cu E. coli
Pescarușii nu sunt doar enervanți, obișnuind să fure tot ce găsesc pe plajă, dar sunt și periculoși pentru sănătatea tă. Excrementele lor se usucă repede și intră în nisip, iar tu poți să îți pui prosopul exact în acel loc fără să îți dai seama. Excrementul pescărușilor conține bacteria E. Coli., care poate cauza crampe abdominale, diaree, febră și vărsături.
Nisipul în care se joacă copiii tăi este format din excremente de pește
Crezi că nisipul în care se joacă cel mic este inofensiv? Nici vorbă! Mare parte din el provine din stomacul unui tip de pește care se hrănește cu bucăți de coral. Un singur pește poate face o tonă de excremente similare de culoarea și consistența nisipului.