Un studiu efectuat la Oxford University arată că momentul declanşării primei menstruaţii la femeie are legătură cu starea ei ulterioară de sănătate. În acest sens, savanţii au determinat că debutul menarhei, adică a primei menstruaţii, poate avea legătură cu riscul apariţiei anumitor boli.
Studiul a implicat un milion de femei şi a constatat că persoanele ce au debutul menstrual înainte de vârsta de 10 ani ori după 17 ani, comportă un risc cu 27% mai mare de a se îmbolnăvi de boli de inimă, cu 16% – de accident vascular cerebral şi hipertensiune arterială, cu respectiv 20%. Până în prezent, această corelaţie nu a mai fost constatată de vreo cercetare. Care poate fi explicaţia?
Experţii susţin că fetele ce suferă de exces în greutate, sunt mai plinuţe la vârsta pubertară, înregistrează mai des începutul timpuriu al ciclului menstrual, iar acest lucru are legătură cu faptul că ţesutul adipos este capabil să producă şi să crească în organism cantitatea de hormoni estrogeni, aceştia responsabili de dezvoltarea sexuală precoce la fete.
Autorul studiului, prof. Dexter Canoy, spune că ,,în cele mai multe cazuri, dacă excesul în greutate persistă şi la vârsta adultă, atunci şansele de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului în sânge sau obezitate cresc’’. În acelaţi timp, ,,femeile care au ciclul menstrual de la o vârstă fragedă, au de regulă mai multe ovulaţii pe parcursul vieţii şi respectiv produc o cantitate mai mare de hormoni estrogeni’’, spune dr. Cheryl Robbins, de la Center for Disease Control. În anumite cazuri, menarha precoce poate fi un factor potenţial de risc în apariţia unor tumori ovariene hormonal dependente, potrivit savanţilor.
În ceea ce priveşte debutul tardiv al ciclului menstrual şi corelaţia acestuia cu anumite boli, oamenii de ştiinţă sunt de părere că mediul, stilul de viață și disruptorii endocrini (compușii chimici, folosiţi în industria alimentară sau menajeră, ce pot imita anumiţi hormoni umani și au impact asupra sănătății) ar putea fi, de asemenea, responsabili de accelerarea sau, dimpotrivă, încetinirea dezvoltării sexuale a organismului.
Totodată, medicii concluzionează că persoanele care respectă un stil de viață sănătos, au o dietă benefică pentru inimă, nu fumează, fac zilnic cel puţin 40 de minute de activitate fizică şi îşi mențin IMC sub 25, adică greutatea corpului normală, reduc drastic riscul bolilor de inimă şi altor complicaţii asociate greutăţii corporale excesive. Greutatea corporală în limite normale este un dar pentru sănătate.