Deşi nu constant, potrivit medicilor, cel mai adesea cancerul de col uterin este condiţionat de anumite împrejurări care pot fi evitate. Care sunt acestea?
Principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin este infectarea cu virusul HPV
Virusul papiloma uman, apărut la o persoană ca urmare a unei infectări, este oncogenetic şi condiţionează apariţia cancerului de col uterin. În acelaşi timp, anumite categorii de persoane au un risc mai înalt de a se molipsi de human papilloma virus (HPV) şi de a dezvolta astfel cancer de col uterin. Experţii în sănătate, după cum raportează în Book des ECN, afirmă că fumatul, imunitatea suprimată, multiparitatea, viaţa sexuală precoce, mai mulţi parteneri sexuali şi lipsa protecţiei în timpul raportului sexual, igiena defectuoasă a zonei vulvovaginale, nivelul socio-economic scăzut sunt factorii favorizanţi ai infecţiei cu HPV şi ai cancerului de col uterin. Toate cauzele şi factorii de mai sus pot fi evitaţi, părerea experţilor!
Fumatul creşte riscul de îmbolnăvire de cancer de col uterin
Fumatul joacă un rol important în apariţia acestei afecţiuni, întrucât femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, spre deosebire de cele care nu au acest viciu. Fumul de ţigară are un efect cancerigen nu numai asupra plămânilor, dar şi asupra multor altor organe, printre care şi colul uterin.
Dieta săracă în fructe şi legume creşte riscul de cancer de col uterin
Studiile au arătat că cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt depistate în rândul femeilor cu exces în greutate, dar acest lucru nu este constant. În acelaşi timp istoricul familial are şi el influenţă, întrucât cercetări recente au demonstrat că femeile ale căror mame sau surori suferă de această afecţiune comportă un risc mai înalt de cancer al colului uterin. Cel mai frecvent cancerul de col uterin este depistat la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani.
Partenerii sexuali multipli cresc riscul de cancer al colului uterin
O analiză de ansamblu făcută de experţii în domeniul sănătăţii arată că riscul de cancer al colului uterin este de aproape trei ori mai mare la femeile care au avut 6 sau mai mulţi parteneri sexuali pe parcursul vieţii lor, comparativ cu cele care au avut doar un singur partener şi asta din cauza probabilităţii mai crescute de a contacta HPV. În acelaşi timp, alte practici sexuale riscante cum ar fi sexul de la o vârstă fragedă, mai cu seamă înainte de 18 ani, sau partener activ din punct de vedere sexual ce a întreţinut sau întreţine relaţii sexuale cu mai multe femei pe parcursul vieţii creşte de asemenea la femeie riscul de cancer de col uterin.
Unele cercetări au arătat că dieta echilibrată, scăzută în grăsimi saturate şi bogată în fructe şi legume, creşterea nivelului de activitate fizică reduce pericolul de cancer de col uterin.