Conform unui studiu publicat în International Journal of Dermatology, psoriazisul este boala dermatologică ce se acutizează în lunile de iarnă din cauza aerului uscat, temperaturilor scăzute şi a absenţei soarelui.
30% din vizitele la dermatolog pe timp de iarnă se datorează anume acestei boli.Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boală dermatologică cronică, cu evoluţie de lungă durată, care determină o creştere rapidă a celulelor pielii, având ca rezultat apariţia unor plăci roşii, proeminente acoperite de scuame groase, albe-sidefii, uşor detaşabile.
– zone mici, sângerânde, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate – cruste subţiri sau îngroşate cu localizare la nivelul scalpului
– prurit, în special în fazele acutizate a bolii
– pete mici unghiale şi periunghiale
– îngălbenirea unghiilor de la picioare şi rareori a unghiilor de la mână
– desprinderea unghiei de la rădăcină
– depozite fine subunghiale de ţesut cutanat
– dureri articulare, fără impotenţă funcţională.
Remedii naturiste, care te ajută să tratezi psoriazisul:
1. Unguent din untură de porc
Amestecă untura de porc cu apă sulfuroasă până când obţii o pastă omogenă. Unguentul se ţine la întuneric. Se face şi un ceai din 2 linguri de mărul-lupului. Spală locul bolnav cu acest ceai călduţ, apoi, unge cu pasta din untură şi sulf. În timpul tratamentului nu spăla cu săpun partea afectată de psoriazis.
2. Alifie din suc şi grăsime de porc:
Amestecă 5 gr. suc de rostopască cu 50 gr. grăsime de porc. Cu alifia obţinută, unge de 2-3 ori pe zi zonele afectate.
3. Alifie şi infuzie de gălbenele
Amestecă câţiva căţei de usturoi cu puţin ulei de susan până când obţii o pastă omogenă. Unge porţiunile afectate cu acest unguent şi spală plăgile de 2-3 ori pe zi cu infuzie de gălbenele.
Extrage lichidul din fructele de soc neajunse complet la maturitate. Combină-le în proporţie de 1:1 cu alcool alimentar de 90°, apoi depozitează-l în sticluţe închise la culoare.
Tinctura se consumă timp de 30 de zile. În prima zi ia o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă, dimineaţa, înainte de micul dejun. În a doua zi- 2 linguriţe, şi tot aşa până în a şaptea zi, când se iau 7 linguriţe. Se menţine această doză până în a 30-a zi.
5. Ceai din plante medicinale
Se amestecă: cimbrişor, coada calului, gălbenele, trei fraţi pătaţi și urzică. Se face infuzie dintr-o linguriţă la o cană de 250 ml. Se bea câte o cană de ceai pe zi.
– Scoate din meniul alimentar cartoful;
– Consumă peşte;
– Exclude alimentele şi băuturile bogate în gluten, precumberea;
– Evită condimentele iuţi precum boiaua, piperul şi muştarul;
– Evită cafeaua şi sucul de roşii;
– Consumă fructele oleaginoase, măslinele, seminţele de floarea-soarelui şi de dovleac, nucile şi alunele neprăjite.
Text: Sorina Ţurcanu