Este una dintre cele mai utilizate substanţe care combat febra şi reduc durerea. Este în compoziţia a peste 100 de produse medicale ce se vând fără prescripţie medicală. Ce poţi păţi dacă depăşeşti doza de paracetamol şi când nu ai voie sa iei această pastilă!
NU AI VOIE SĂ IEI PARACETAMOL:
– dacă consumi des băuturi alcoolice sau dacă ai probleme cu ficatul
– dacă ai insuficienţă renală gravă
– dacă ai leziuni hepatice
– dacă iei deja alt medicament cu paracetamol
– dacă eşti alergic la paracetamol
– dacă ai deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază
– este interzis copiilor sub 6 ani.
NU sunt contraindicaţii pentru vârstnici, iar pentru copii se adaptează doza în funcţie de vârstă (consultă un medic sau un farmacist).
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DEPĂŞEŞTI DOZA DE PARACETAMOL RECOMANDATĂ DE MEDIC/FARMACIST?
Pot apărea tulburări la nivelul sistemului digestiv – diaree, pierderea apetitului, greaţă, vărsături şi dureri de stomac. Simptomele pot aparea şi la 6-14 ore de la administrarea dozei.
Doze mai mari de 10 grame la adulţi şi de 150 mg la copii pot provoca grave probleme cu ficatul, care pot duce la encefalopatie hepatică – tulburări mintale, stare de confuzie, convulsii, coma, edem cerebral şi chiar colaps cardiovascular. Supradozajul poate produce şi insuficienţă renală.
Dozele mari de paracetamol cresc efectul anticoagulantelor. Dacă depăşeşti doza de 2000 mg de paracetamol/zi pe o perioadă mai lungă de o săptămână, trebuie să monitorizezi timpul de protrombina.
Uneori, intoxicaţia cu paracetamol este atât de gravă, încât pacientul are nevoie de transplant hepatic. Totuşi, acesta este un caz rar, căci, în primele 8 ore de la supradozaj se poate administra un antidot care reduce toxicitatea paracetamolului – se numeste N acetil cisteina.
De aceea, e recomandat că, dacă ai luat o doză prea mare de paracetamol, să te adresezi medicului sau farmacistului chiar dacă nu ai simpome.