Temperaturi ridicate… nu poţi lucra, nu poţi dormi şi ai da orice pe o gură de aer rece. Soluţia – a apărut la începutul secolului XX – aparatul de aer condiţionat.
În prezent majoritatea oamenilor folosesc aparatele de aer condiţionat pe timp de caniculă. Întrebarea este câţi dintre ei ştiu să-l folosească corect? Acest dispozitiv utilizat necorespunzător devine periculos, pe lângă faptul că poate provoca infecţii respiratorii, dureri de cap, mai rău poate duce la paralizie.
Reguli de folosire a aparatului de aer condiţionat
Desigur este uimitor să poţi controla temperatura camerei, dar trebuie să cunoşti câteva lucruri importante de folosire a dispozitivului minune.
- Fie că te afli în casă, birou sau maşină temperatura de interior trebuie să fie reglată cu 5 maxim 10 grade Celsius mai mică decât cea de afară, mai ales dacă ieşi şi intri des din încăpere. Deoarece diferenţa mare de temperatură poate provoca paralizie.
- Aparatul trebuie amplasat la 6 – 9 metri de locul în care stai.
- Evită raza de acţiune a dispozitivului pentru că poate provoca contractări musculare la nivelul spatelui şi dureri de cap.
- Aparatul nu se instalează în camera copiilor.
- Aparatul de aer condiţionat usucă aerul, ţinând cont de faptul că şi aşa umiditatea este scăzută, îţi recomand să cumperi un umidificator când achiziţionezi acest aparat, deoarece lipsa de umiditate afectează în mod negativ membranele mucoase ale organismului, influenţând apariţia alergiilor şi bolilor respiratorii.
- Aeriseşte încăperea de mai multe ori pe zi pentru că aerul din cameră este mai rece dar nu şi mai curat.
- Evită să fumezi în această cameră.
Boli declanşate de folosirea incorectă a aparatului de aer condiţionat
Dacă camera în care te afli există un dispozitiv de aer condiţionat, de care nu ştii cum să te foloseşti, îţi poate face mai mult rău decât bine, poate duce la apariţia sau agravarea unor simptome strănut, nas înfundat, dureri în gât, dureri de cap. Mai mult, dacă camera nu este aerisită, pe deasupra se mai şi fumează, se favorizează declanşarea bronşitei, astmului bronşic sau chiar pneumoniei, avertizează specialiştii.
Atenţie filtrele se igienizează periodic!!!
Filtrele aparatului de aer condiţionat se igienizează de cel puţin două ori pe an. Se spală cu apă şi săpun, dacă sunt lavabile sau se înlocuiesc dacă filtrele sunt sub formă de saci. Necurăţarea lor provoacă infecţii respiratorii şi alte boli menţionate mai sus, în plus aparatul de aer condiţionat este un excelent purtător de bacterii, spre exemplu bacteria legionella, care ajunge în organismul uman în urma inhalării vaporilor de apă contaminaţi, netratată ea duce la apariţia pneumoniei.
Text: Snejana Ţugui