Este leguma care se consumă mai puțin, pentru că are gustul de ”muștar”, deși a fost remarcată încă din Antichitate datorită beneficiilor sale asupra sănătății. În prezent, nutriționiștii o includ în dietele sezonului rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar beneficiile ei nu se opresc aici…
O sursă bogată în vitamine și nutrienți
În sezonul rece, când organismul duce lipsă de vitamine, consumă această legumă pentru a-ți suplini carența de vitamine și minerale. Ea conține vitamine (A, B, C), minerale (sodiu, potasiu, fosfor, iod, sulf, magneziu) și fibre alimentare. Este o sursă bogată în nutrienți, totodată este o legumă puțin calorică (24 kcal/100 gr.) Poți face cure cu suc de ridichie neagră sau pur și simplu o poți pune în salatele zilnice pe care le consumi.
Pierzi în greutate sănătos și eficient!
Această legumă de toamnă previne constipația, datorită conținutului bogat de fibre și apă. O dietă care include consumul de ridichie neagră contribuie la mișcările regulate ale intestinului și ajută la menținerea echilibrului florei intestinale. Datorită proprietăților sale antibacteriene, elimină toxinele din intestine și te scapă de diaree sau constipație, balonare sau dureri abdominale. Dacă optezi pentru dieta cu ridichie neagră, vei pierde în greutate fără să aduci prejudicii sănătății tale. În plus, ridichea luptă cu radicalii liberi, astfel, încetinește procesul de îmbătrânire a organismului.
”Curăță” ficatul și vezica biliară
Ridichia neagră detoxifică ficatul și contribuie la regenerarea celulelor hepatice. Reglează producția și fluxul bilei, totodată elimină excesul de bilirubină din sânge. Are un efect benefic în cazurile de icter (excesul bilirubinei în sânge), litiază biliară (prezența calculilor biliari), insuficiență hepatică (incapacitatea ficatului de a-și exercita în mod normal funcțiile sintetice și metabolice), colecistita (inflamația vezicii biliare) și protejează ficatul și vezica biliară de infecții.
Un diuretic natural
Fiind un diuretic și dezinfectant, ajută la vindecarea multor afecțiuni renale. ”Spală” toxinele acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali și inhibă infecțiile urinare. Datorită proprietăților antiinflamatoare diminuează senzația de arsură în timpul urinării, în cazul prezenței unei infecții urinare.
Reglează tensiunea arterială
Datorită conținutului de potasiu, ridichea neagră ajută la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sanguină.
Eficientă în tulburări respiratorii
Ridichea neagră este un antiviral foarte bun și este utilă împotriva gripei și răcelii. Protejează sistemul respirator de infecții și poate fi folosită în tratarea tusei, nas înfundat, dureri de gât.
Distruge celulele cancerigene
Datorită conținutului de vitamina C, acidului folic și proprietăților sale detoxifiante, ridichea neagră oprește dezvoltarea celulelor canceroase, în special cele de colon, rinichi, intestine și stomac.
Echilibrează secreția de hormoni ai glandei tiroide
Toate legumele crucifere inhibă producerea de hormoni tiroidieni, dar cea mai eficientă este ridichea neagră. În Rusia, această legumă s-a folosit timp îndelungat ca și tratament în cazul dezechilibrului hormonal.
Utilă în afecțiuni cutanate
Datorită proprietăților sale dezinfectante este recomandată în vindecarea unor probleme ale pielii (erupții cutanate, piele uscată).
Dacă ai ten uscat, atunci dă prin răzătoare o felie de ridichie și amestecu-o cu o linguriță de miere. Aplică compoziția pe fața spălată, timp de 10 minute. Vei simți o senzație de usturime și chiar se va înroși pielea, dar nu te îngrijora. După ce timpul a expirat, spală tenul cu apă călduță. Vei căpăta un ten revigorat, hidratat și foarte curat.
Chiar dacă este o legumă cu un gust mai diferit, greu de acceptat de unii, sper că te-am convins să consumi ridichie neagră!