Seminţele de in sunt considerate un superaliment. Specialiştii în nutriţie le atribuie acestora numeroase beneficii pentru sănătate, efectul lor variind de la echilibrarea apetitului până la îmbunătăţirea activităţii sistemului imunitar, protejarea inimii şi a vaselor de sânge, păstrarea tinereţii, evitarea osteoporozei.
În ciuda dimensiunilor mici, seminţele de in au proprietăţi folositoare în cura de slăbire. Iată care sunt beneficiile lor asupra organismului şi aspectului tău fizic:
1. Îţi alungă foamea
Seminţele de in oferă saţietate, înăbuşă poftele şi echilibrează apetitul, datorită conţinutului înalt de fibre (27g/100g produs). Dacă le adaugi în cereale la micul dejun, acestea îţi vor potoli foamea pentru mai mult timp şi vor scădea aportul zilnic de calorii. Amestecă-le cu smoothie-uri sau cu iaurtul tău şi vei simţi beneficiile pe pielea ta.
2. Seminţele de in sunt nutritive
Nu uita că eforturile tale de menţinere a siluetei nu trebuie să te lipsească de vitaminele şi mineralele din hrană. Ei bine, seminţele de in îţi oferă cantităţi importante de acizi graşi Omega-3, calciu, magneziu, kaliu, vitaminele grupului B, dar şi fier, zinc. Seminţele de in sunt versatile, acestea nu schimbă gustul mâncării, putând fi combinate cu oricare alte alimente sau consumate pe cont propriu.
3. Te ajută să-ţi hidratezi organismul
Seminţele de in absorb apa şi o reţin, prevenind astfel deshidratarea corpului în cazul persoanelor active, care pierd multe lichide prin transpiraţie sau antrenamente.
4. Conţin acizi graşi Omega3
Seminţele de in sunt printre cele mai bogate alimente în acizi graşi Omega-3, alături de peşte şi altele. Acizii Omega-3 sunt grăsimi vegetale sănătoase, care nu ar trebui să lipsească din hrană, întrucât ajută la funcţionarea inimii, creierului, oferă supleţe vaselor de sânge, îmbunătăţesc memoria, scad nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge, previn obezitatea, fac pielea şi părul să strălucească.
5. Luptă împotriva ,,inamicilor’’ sănătăţii
Seminţele de in, datorită antioxidanţilor, ligninei, ajută la combaterea efectului degradant al radicalilor liberi asupra organismului, protejează contra factorilor poluanţi din atmosferă şi razelor ultraviolete, previn apariţia cancerului.
6. Te energizează
Seminţele de in sunt potrivite pentru persoanele active din punct de vedere fizic. Pe lângă nutrienţii benefici pentru sănătate, precum vitamine, minerale, acizi graşi polinesaturaţi, acestea sunt şi o sursă bună de proteine vegetale (18,30g/100g produs).
7. Te ajută să obţii un abdomen suplu
Bogate în fibre vegetale şi grăsimi sănătoase, seminţele de in sunt un regulator al tranzitului intestinal, înlătură fenomenul constipaţiei, îmbunătăţesc digestia şi funcţiile bacteriilor intestinale. Pentru a beneficia de efectul lor, seminţele de in se consumă cu suficientă apă.
8. Stimulează tonifierea masei musculare
Datorită proteinelor pe care le conţin, aceste seminţe servesc drept material plastic pentru ţesuturi, contribuie la regenerarea lor şi formarea masei musculare.
9. Întăresc oasele şi articulaţiile
Seminţele de in reduc riscul de osteoporoză, întrucât conţin mult calciu (255mg/100g produs), iar unele studii au determinat că acestea cresc nivelul unei proteine implicate în formarea sistemului osos. Datorită conţinutului de fitoestrogeni, seminţele de in reglează echilibrul hormonal la femei şi uşurează evoluţia menopauzei.
10. Detoxifiază organismul
În timp ce îţi furnizează nutrienţi şi vitamine, seminţele de in acţionează ca detoxifiant natural, eliminând substanţele nocive din corp printr-o digestie optima şi uşoară.
Cum se consumă seminţele de in?
• Poţi adăuga 1-2 linguri de seminţe în porţia de cereale de la micul dejun;
• le poţi combina cu iaurt, chefir, chişleag sau smoothie;
• adaugă seminţe de in în salatele de crudităţi, brioşe sau în pâinea pe care o coci;
• le poţi consuma pe cont propriu, câte o lingură de seminţe de in măcinate de 2-4 ori pe zi sau 3-4 linguri odată, cu o cantitate suficientă de lichide;
• include-le în meniul copilului, în cantităţi înjumătăţite decât cele pentru adulţi, înmuiate în prealabil timp de câteva ore în apă sau fărămiţate, întrucât sunt o sursă bună de calciu şi acizi graşi benefici pentru creier şi memorie;
• cel mai bine este să macini seminţele de in înainte de a le include în hrană şi vei spori astfel absorbţia nutrienţilor;
• o altă formă de consum este înmuierea acestora timp de câteva ore în apă, fiind apoi digerate mai eficient.