Cu un gust delicat de nucă, seminţele de susan sunt uimitor de sănătoase graţie conţinutului lor nutritiv înalt. Ele sunt apreciate şi pentru faptul că pot fi păstrate o perioadă îndelungată, fără a se râncezi, fiind disponibile în comerţ pe tot parcursul anului. De fapt, odată ce vei afla beneficiile seminţelor de susan, vei dori să te aprovizionezi cu acest aliment încărcat în minerale şi valoros pentru sănătatea ta!
Seminţele de susan sunt o sursă bogată de CALCIU!
Seminţele de susan sunt o sursă excelentă de cupru, o sursă foarte bună de mangan, precum și o sursă bună de magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc, molibden şi seleniu.
De exemplu, o lingură de seminţe de susan conţine 88mg de calciu, în timp ce 100g brânză de vaci – 60mg, iar 100ml de lapte – 113mg de calciu. 100g de seminţe de susan conţine 975mg de calciu, ceea ce constituie aproape doza zilnică necesară pentru un adult. În acelaşi timp, o lingură de seminţe de susan conţine 1,3mg de fier – aceeaşi cantitate se conţine în şase mere, de mărime medie.
Seminţele de susan îmbunătăţesc metabolismul osos şi ajută în procesul de creştere
Datorită conţinutului înalt de calciu, mangan, zinc şi alte minerale, acestea promovează sănătatea oaselor, dinţilor şi articulaţiilor (7,8mg de zinc/100g seminţe – de 1,5 ori mai mult decât în nuci). Zincul în organism ajută la creşterea densităţii osoase. Un studiu, publicat în Jurnalul American de Nutriţie, a constatat o corelație între deficienţa de zinc la adulţi și prezenţa semnelor de osteoporoză în zona șoldului și a coloanei vertebrale.
Seminţele de susan protejează inima, ficatul şi colonul
Pe lângă minerale, susanul conţine acid folic şi alte vitamine ale grupului B, inclusiv două substanţe unice: sesamin și sesamolin – un grup de fibre dietetice (lignani), capabile să reducă nivelul de colesterol în sânge. Uleiul din seminţe de susan previne leziunile aterosclerotice ale vaselor de sânge, având efect antioxidant şi anti-inflamator. În plus, magneziul reglează nivelul tensiunii arteriale, iar seminţele de susan sunt încărcate în magneziu. De asemenea, mineralele şi uleiul seminţelor de susan sunt benefice pentru sănătatea ficatului. Seminţele de susan sunt bogate în fibre (14g fibre/100g produs) şi uleiuri, ce previn constipaţia.
Seminţele de susan promovează sănătatea pielii şi a cavităţii bucale
Acestea sunt pline de zinc, un mineral necesar pentru producerea colagenului și creşterea elasticităţii pielii. Zincul repară în organism ţesuturile deteriorate, inflamate, are efect antiacneic, reduce exemple şi erupţiile alergice ale pielii.
Pe lângă faptul că furnizează calciul şi manganul, necesar pentru dinţi puternici, seminţele şi uleiul de susan ajută la înlăturarea plăcii dentare. Un studiu a constatat că uleiul de susan are efect antibacterian asupra bacteriilor Streptococcus, din salivă şi placa dentară.
Sunt benefice în diabetul zaharat
Un studiu, publicat în 2011 în American Journal of Clinical Nutrition a determinat că uleiul de susan ,,îmbunătățeşte eficiența glibenclamidei, un medicament oral antidiabetic, indicat pacienţilor cu diabet zaharat tip 2’’.
Seminţele de susan au efect anti-inflamator
Cuprul are efect antiinflamator în poliartrita reumatoidă şi alte afecţiuni, fiind un mineral important în sinteza enzimelor antiinflamatoare și antioxidante. În plus, cuprul activizează enzima liziloxidaza, necesară pentru producerea colagenului şi elastinei, ce oferă structură, rezistență și elasticitate vaselor de sânge, oaselor, articulațiilor.
Te ajută să slăbeşti
O lingură de seminţe de susan conţine 52 kcal. Dacă incluzi seminţele de susan în mâncarea ta, nu vei adăuga kilograme, pentru că ele conţin nutrienţi benefici, ce te vor ajuta să te ataşezi mai uşor de regimul tău alimentar şi să slăbeşti sănătos. Seminţele de susan conţin proteine (18g/100g produs), fibre şi uleiuri bune. Un articol publicat în Journal of Nutrition specifică că ,,proteinele în alimentaţie te ajută să slăbeşti, dar şi să păstrezi masa musculară, în special dacă le combini cu antrenamentul cardio şi cel intensiv’’.
Christine Gerbstadt, dietetician, subliniază că ligninele, prezente în unele plante, dar şi în seminţele de susan, ajută la arderea mai multor grăsimi, deoarece determină ficatul să formeze mai multe enzime necesare în cursul arderii acestora.
Sfat: dacă vrei să slăbeşti, nu trebuie doar să adaugi seminţe de susan în dietă. Consumă seminţe de susan în locul altor alimente înalt calorice lipsite de nutrienţi.
Câteva idei pentru a consuma seminţe de susan:
- Adaugă seminţe de susan în salate de legume crude, verdeţuri;
- Înainte de consum, cu cel puţin două ore, este potrivit să înmoi seminţele în apă sau iaurt, pentru a creşte asimilarea nutrienţilor din ele;
- Iaurtul cu seminţe de susan este absolut delicios, hrănitor şi sănătos; adaugă 1-2 linguri de seminţe de susan în iaurtul tău;
- Serveşte seminţe de susan cu fulgii de ovăz sau alte cereale la micul dejun. Nu uita să incluzi în dieta copilului câte 2-4 linguriţe de seminţe de susan înmuiate, în fiecare zi;
- Poţi asezona carnea de pui sau somon cu seminţe de susan înainte de a o găti, foloseşte seminţele la prepararea pâinii, brioşelor, fursecurilor.