Seminţele de susan, utile în curele de slăbire!

Cu un gust delicat de nucă, seminţele de susan sunt uimitor de sănătoase graţie conţinutului lor nutritiv înalt. Ele sunt apreciate şi pentru faptul că pot fi păstrate o perioadă îndelungată, fără a se râncezi, fiind disponibile în comerţ pe tot parcursul anului. De fapt, odată ce vei afla beneficiile seminţelor de susan, vei dori să te aprovizionezi cu acest aliment încărcat în minerale şi valoros pentru sănătatea ta!

separator

susanbun

Seminţele de susan sunt o sursă bogată de CALCIU!     

Seminţele de susan sunt o sursă excelentă de cupru, o sursă foarte bună de mangan, precum și o sursă bună de magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc, molibden şi seleniu.

De exemplu, o lingură de seminţe de susan conţine 88mg de calciu, în timp ce 100g brânză de vaci – 60mg, iar 100ml de lapte – 113mg de calciu. 100g de seminţe de susan conţine 975mg de calciu, ceea ce constituie aproape doza zilnică necesară pentru un adult. În acelaşi timp, o lingură de seminţe de susan conţine 1,3mg de fier – aceeaşi cantitate se conţine în şase mere, de mărime medie.

Seminţele de susan îmbunătăţesc metabolismul osos şi ajută în procesul de creştere

Datorită conţinutului înalt de calciu, mangan, zinc şi alte minerale, acestea promovează sănătatea oaselor, dinţilor şi articulaţiilor (7,8mg de zinc/100g seminţe – de 1,5 ori mai mult decât în nuci). Zincul în organism ajută la creşterea densităţii osoase. Un studiu, publicat în Jurnalul American de Nutriţie, a constatat o corelație între deficienţa de zinc la adulţi și prezenţa semnelor de osteoporoză în zona șoldului și a coloanei vertebrale.

Seminţele de susan protejează inima, ficatul şi colonul  

Pe lângă minerale, susanul conţine acid folic şi alte vitamine ale grupului B, inclusiv două substanţe unice: sesamin și sesamolin – un grup de fibre dietetice (lignani), capabile să reducă nivelul de colesterol în sânge. Uleiul din seminţe de susan previne leziunile aterosclerotice ale vaselor de sânge, având efect antioxidant şi anti-inflamator. În plus, magneziul reglează nivelul tensiunii arteriale, iar seminţele de susan sunt încărcate în magneziu. De asemenea, mineralele şi uleiul seminţelor de susan sunt benefice pentru sănătatea ficatului. Seminţele de susan sunt bogate în fibre (14g fibre/100g produs) şi uleiuri, ce previn constipaţia.

ulei_de_susan_33360800 buna

Seminţele de susan promovează sănătatea pielii şi a cavităţii bucale

Acestea sunt pline de zinc, un mineral necesar pentru producerea colagenului și creşterea elasticităţii pielii. Zincul repară în organism ţesuturile deteriorate, inflamate, are efect antiacneic, reduce exemple şi erupţiile alergice ale pielii.

Pe lângă faptul că furnizează calciul şi manganul, necesar pentru dinţi puternici, seminţele şi uleiul de susan ajută la înlăturarea plăcii dentare. Un studiu a constatat că uleiul de susan are efect antibacterian asupra bacteriilor Streptococcus, din salivă şi placa dentară.

Sunt benefice în diabetul zaharat 

Un studiu, publicat în 2011 în American Journal of Clinical Nutrition a determinat că uleiul de susan ,,îmbunătățeşte eficiența glibenclamidei, un medicament oral antidiabetic, indicat pacienţilor cu diabet zaharat tip 2’’.

Seminţele de susan au efect anti-inflamator

Cuprul are efect antiinflamator în poliartrita reumatoidă şi alte afecţiuni, fiind un mineral important în sinteza enzimelor antiinflamatoare și antioxidante.  În plus, cuprul activizează enzima liziloxidaza, necesară pentru producerea colagenului şi elastinei, ce oferă structură, rezistență și elasticitate vaselor de sânge, oaselor, articulațiilor.

???????????????????????????????????

Te ajută să slăbeşti

O lingură de seminţe de susan conţine 52 kcal. Dacă incluzi seminţele de susan în mâncarea ta, nu vei adăuga kilograme, pentru că ele conţin nutrienţi benefici, ce te vor ajuta să te ataşezi mai uşor de regimul tău alimentar şi să slăbeşti sănătos. Seminţele de susan conţin proteine (18g/100g produs), fibre şi uleiuri bune. Un articol publicat în  Journal of Nutrition specifică că ,,proteinele în alimentaţie te ajută să slăbeşti, dar şi să păstrezi masa musculară, în special dacă le combini cu antrenamentul cardio şi cel intensiv’’.

Christine Gerbstadt, dietetician, subliniază că ligninele, prezente în unele plante, dar şi în seminţele de susan, ajută la arderea mai multor grăsimi, deoarece determină ficatul să formeze mai multe enzime necesare în cursul arderii acestora.

Sfat: dacă vrei să slăbeşti, nu trebuie doar să adaugi seminţe de susan în dietă. Consumă seminţe de susan în locul altor alimente înalt calorice lipsite de nutrienţi.

Câteva idei pentru a consuma seminţe de susan:

  • Adaugă seminţe de susan în salate de legume crude, verdeţuri;
  • Înainte de consum, cu cel puţin două ore, este potrivit să înmoi seminţele în apă sau iaurt, pentru a creşte asimilarea nutrienţilor din ele;
  • Iaurtul cu seminţe de susan este absolut delicios, hrănitor şi sănătos; adaugă 1-2 linguri de seminţe de susan în iaurtul tău;
  • Serveşte seminţe de susan cu fulgii de ovăz sau alte cereale la micul dejun. Nu uita să incluzi în dieta copilului câte 2-4 linguriţe de seminţe de susan înmuiate, în fiecare zi;
  • Poţi asezona carnea de pui sau somon cu seminţe de susan înainte de a o găti, foloseşte seminţele la prepararea pâinii, brioşelor, fursecurilor.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Ce minunăţii găteşte fiica lui Radu Sîrbu, la doar 9 ani!
Articolul anterior
Karizma, pe cale să nască
Articolul următor