Diabetul zaharat de tip II este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul că glucoza nu poate fi utilizată corespunzător de către celulele organismului. Insulina secretată de pancreas ajută glucoza să patrundă în celule pentru a le furniza energie, însă în cazul acestei boli, hormonul nu acționează corespunzător pentru a menține constantă valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistență.
Glucoza provine în urma digestiei alimentelor precum pâinea, orezul, cartofii, leguminoasele, fructele, lactatele precum și din zahăr și dulciuri, fiind stocată și în ficat, de unde este eliberată treptat.
Simptomele diabetului la copii
Pentru un părinte nu ar trebui să fie dificil să depisteze această boala pentru că semnele sunt extrem de vizibile. De obicei, boala debutează având simptome violente: scădere bruscă în greutate, chiar și 10-15 kilograme într-un timp record de numai două săptămâni, senzație de sete marcantă – copilul ajungând să bea 5-6 litri de apă zilnic, urinări frecvente sau chiar comă hiperglicemică în cele mai grave cazuri, situație în care copilul ajunge la spital în stare de inconștiență cu glicemia peste 500mg/dl.
Cauzele diabetului zaharat la copii
Cele mai comune cauze sunt cele autoimune, atunci când organismul nu mai recunoaște celulele pancreatice secretate de insulină ca fiind „self” (ale lui) și le atacă pentru a le distruge, el percepându-le ca fiind „non-self” (străine). Organismul elimină, prin urmare, propriile celule sănătoase din cauza unei „confuzii” cu care se confruntă.
În acest caz, tratamentul care se impune este insulina, deoarece copilul nu mai are rezervă viabilă de celule pancreatice care să producă insulina proprie.
Bineînțeles, cauzele pot fi uneori și de natură genetică, un copil care are un părinte diabetic având, la randul său, neșansa de a moșteni boala. Diabetul zaharat se moșteneste încrucișat – de la tată la fată și de la mamă la băiat, iar riscul de a-l moșteni crește considerabil dacă ambii părinți sunt diabetici.
Factorii de risc
Apariția diabetului zaharat tip II la copii este favorizată de prezența anumitor factori de risc, cum ar fi procentaj IMC (indice masă corporală) peste 85, dezvoltarea acestei boli de către rudele de grad 1 sau 2 sau prezența diabetului zaharat sau a diabetului gestational la mamă.
Nu în ultimul rând, existența unor semne clinice de insulinorezistență, cum ar fi obezitate și acanthosis nigricans (zone de piele mai pigmentată, catifelată la nivelui regiunii cervicale, axile, coate, genunchi), hipertensiune arterială, dislipidemie sunt alți factori care cresc șansele copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip II.
Prevenția diabetului la copii
Părinții trebuie să se implice activ în viața copilului, menținând greutatea optimă a acestuia și asigurându-i o alimentație corectă, variată, adaptată necesarului caloric conform vârstei.
De asemenea, trebuie încurajate hobby-urile active, activitățile pecum mersul pe bicicletă, alergatul, înotul etc. În plus, dacă exista riscul de apariție a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist pentru a lua măsurile necesare.