Semnele diabetului zaharat de tip 2 la copii

Diabetul zaharat de tip II este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul că glucoza nu poate fi utilizată corespunzător de către celulele organismului. Insulina secretată de pancreas ajută glucoza să patrundă în celule pentru a le furniza energie, însă în cazul acestei boli, hormonul nu acționează corespunzător pentru a menține constantă valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistență.

separator
s560x316_diabet_copii

Glucoza provine în urma digestiei alimentelor precum pâinea, orezul, cartofii, leguminoasele, fructele, lactatele precum și din zahăr și dulciuri, fiind stocată și în ficat, de unde este eliberată treptat.

Simptomele diabetului la copii

Pentru un părinte nu ar trebui să fie dificil să depisteze această boala pentru că semnele sunt extrem de vizibile. De obicei, boala debutează având simptome violente: scădere bruscă în greutate, chiar și 10-15 kilograme într-un timp record de numai două săptămâni, senzație de sete marcantă – copilul ajungând să bea 5-6 litri de apă zilnic, urinări frecvente sau chiar comă hiperglicemică în cele mai grave cazuri, situație în care copilul ajunge la spital în stare de inconștiență cu glicemia peste 500mg/dl.

Cauzele diabetului zaharat la copii
Cele mai comune cauze sunt cele autoimune, atunci când organismul nu mai recunoaște celulele pancreatice secretate de insulină ca fiind „self” (ale lui) și le atacă pentru a le distruge, el percepându-le ca fiind „non-self” (străine). Organismul elimină, prin urmare, propriile celule sănătoase din cauza unei „confuzii” cu care se confruntă.

În acest caz, tratamentul care se impune este insulina, deoarece copilul nu mai are rezervă viabilă de celule pancreatice care să producă insulina proprie.

Bineînțeles, cauzele pot fi uneori și de natură genetică, un copil care are un părinte diabetic având, la randul său, neșansa de a moșteni boala. Diabetul zaharat se moșteneste încrucișat – de la tată la fată și de la mamă la băiat, iar riscul de a-l moșteni crește considerabil dacă ambii părinți sunt diabetici.

Factorii de risc
Apariția diabetului zaharat tip II la copii este favorizată de prezența anumitor factori de risc, cum ar fi procentaj IMC (indice masă corporală) peste 85, dezvoltarea acestei boli de către rudele de grad 1 sau 2 sau prezența diabetului zaharat sau a diabetului gestational la mamă.

Nu în ultimul rând, existența unor semne clinice de insulinorezistență, cum ar fi obezitate și acanthosis nigricans (zone de piele mai pigmentată, catifelată la nivelui regiunii cervicale, axile, coate, genunchi), hipertensiune arterială, dislipidemie sunt alți factori care cresc șansele copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip II.

Prevenția diabetului la copii

Părinții trebuie să se implice activ în viața copilului, menținând greutatea optimă a acestuia și asigurându-i o alimentație corectă, variată, adaptată necesarului caloric conform vârstei.

De asemenea, trebuie încurajate hobby-urile active, activitățile pecum mersul pe bicicletă, alergatul, înotul etc. În plus, dacă exista riscul de apariție a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist pentru a lua măsurile necesare.

Sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Pălăria ideală în funcţie de forma feţei
Articolul anterior
10 curiozități despre Enrique Iglesias: Se spală pe dinți de 5 ori pe zi!
Articolul următor