Calităţile curative ale leurdei sunt cunoscute încă din Antichitate, când medicii Greciei antice şi cei ai Imperiului Roman recomandau leurda pentru curăţarea sângelui şi pentru tratarea a numeroase de boli. Puţină lume ştie că din leurdă se poate prepara un suc cu numeroase proprierăţi terapeutice.
Leurda (Allium ursinum) anihilează radicalii liberi din sânge, împiedică cheagurilor de sânge (trombi), menține elasticitatea vaselor de sânge și reglează tensiunea arterială.
De asemenea, sucul de leurdă are efecte reglatoare asupra ritmului cardiac și este un tonic bun pentru mușchiul inimii, fiind unul din cele mai bune remedii din lume pentru afecțiunile cardiovasculare.
Suc de leurdă – preparare, administrare
O mână de frunze proaspete de leurdă se taie foarte fin, se pun într-un vas de sticlă și se toarnă deasupra 1 pahar de apă călduță, după care se lasă să macereze la temperatura camerei, vreme de 4 ore, apoi se filtrează prin tifon.
Se obține ceva mai mult de 1 pahar de suc, doză care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare, o dată pe zi.
Pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, tratamentul durează 12 zile. Pentru bolnavii cardiaci cronici, tratamentul durează minimum 30 de zile.
Recomandări terapeutice
Flebită, tromboflebită și tromboze – leurda are puternice efecte antiinflamatoare vasculare, fluidifiante sanguine și anti-agregante plachetare.
Hipertensiune, ateroscleroză și ischemie cardiacă, asociate cu valori ridicate ale colesterolului – leurda conține adenozină, o substanță careare un rol esențial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale.
Aritmie cardiacă sau tahicardie – leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal și pentru aritmia cardiacă sau tahicardie, fiind administrată în cure de câte 2-3 luni.
Precauții:
La persoanele cu stomac sau colon foarte sensibil, leurda poate provoca stări de jenă sau ușoare crampe.