O greutate corporală, păstrată în limite normale, este extrem de importantă pentru articulaţii puternice şi sănătoase. Medicii susţin că excesul în greutate este dăunător pentru toate articulaţiile, dar, mai cu seamă, pentru şolduri, genunchi, glezne, articulaţiile tălpii şi cele ale coloanei vertebrale.
De asemenea, s-a stabilit că afectarea articulară este direct proporţională cu gradul de exces ponderal! Cu cât cântăreşte mai mult o persoană, cu atât mai mult articulaţiile picioarelor şi ale coloanei vertebrale vor suferi.
Persoanele cu exces în greutate îşi supun articulaţiile la un stres suplimentar
Cei supraponderali au un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta artroză printr-un efect mecanic, supunând articulaţiile, mai ales cele care duc greutatea corpului (şolduri şi genunchi), la un stres suplimentar indezirabil.
Scăderea în greutate şi menţinerea greutăţii începând de la vârstă tânără previne afecţiunile articulare ulterioare!
Artroza, adică degenerarea articulaţiei sau, mai simplu – îmbătrânirea ei, nu apare doar la vârstnici. Excesul în greutate de la vârstă timpurie este un factor predispozant pentru dezvoltarea artrozei chiar şi sub vârsta de 40 ani, spun specialiştii, iar semnele degenerative în articulaţii, în acest caz, încep să se producă chiar înaintea apariţiei semnelor de boală. În acest sens, menţinerea greutăţii corporale în limite normale, cu scop de profilaxie, este esenţială de la vârste timpurii, de tânăr.
Obezitatea şi artrozele se întreţin reciproc!
Artroza poate să determine o activitate redusă care, la rândul ei, facilitează un spor în greutate, iar obezitatea să agraveze artroza existentă.
Scăderea în greutate reduce cu mult presiunea mecanică asupra articulaţiilor!
Un studiu publicat în Arthritis & Rheumatism în 2005 a arătat clar care este legătura între greutate şi artroză. Şi anume, fiecare 0,5kg în plus în greutate adaugă de 4 ori mai multă presiune pe genunchi. Deci, dacă ai 10 kg în plus, presiunea suplimentară suportată de genunchi este cu 40 de kilograme mai mare! Iar dacă vei scădea 45 de kg în greutate, vei reduce presiunea asupra articulaţiilor genunchilor cu 180 de kg.
Ţesutul adipos produce anumite substanţe dăunătoare pentru articulaţii
Profesorul reumatolog Richard Treves, într-un articol de specialitate publicat în Le Figaro, subliniază că ,,ţesutul adipos ar putea fi un rezervor de substanţe generatoare de artroză’’.
Un studiu din 2010, publicat în Annals of Rheumatic Diseasea din Paris a constatat că scăderea masei ponderale este în stare să uşureze durerea şi să reducă inflamaţia articulaţiilor, încât David Felson, de la Universitatea din Boston, a declarat că ,,celulele grase din corp produc factori proinflamatori care determină distrugeri articulare cu mult mai rapide decât cele care ar aparea în altfel de condiţii”.
Scăderea în greutate ameliorează problemele articulare
Slăbitul este recomandarea nonfarmacologică de frunte pe care o dă medicul unui pacient cu artrită sau osteortroză! Medicul ar putea chiar să insiste în acest caz!
Totodată, autorii unui studiu întitulat Effects of Exercise and Physical Activity on Knee Osteoarthritis remarcă faptul că practicarea regulată a exerciţiilor, care te ajută să slăbeşti, determină o mai bună gestionare a simptomelor în caz de artrită.
Geoffrey Westrich, chirurg ortoped şi director al Joint Replacement Research at the Hospital for Special Surgery din New York, afirmă că ,,obezitatea agravează o artroză în curs de dezvoltare şi poate sa determine o progresare mult mai rapidă, însă, din fericire, același principiu funcționează şi în sens invers’’.
Mulţi dintre pacienţi, scăzând în greutate, simt o diferenţă semnificativă a calităţii vieţii.
Cei mai mulţi dintre pacienţii cu artroză care pierd în greutate de la 10 kg în sus încep să simtă o uşurare evidentă, spune Thomas Vangsness, director la Keck School of Medicine at the University of Southern din California.
Un mod de viaţă sănătos, exerciţiile fizice efectuate măcar de două-trei ori pe săptămână, fie şi mersul pe jos de 30 de minute pe zi, deci evitarea sedentarismului, sunt factori importanţi pentru a preveni schimbările degenerative în articulaţii.
Dieta bogată în legume şi fructe reduce inflamaţiile articulare
Nutriţioniştii recomandă o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă în lupta cu artrita, întrucât alimentele, mai ales legumele şi fructele, nucile, seminţele, conţin componenţi importanţi: vitamine, minerale , fitonutrienţi antioxidanţi, acizi graşi Omega 3 ce au efect antiinlamator, în acest sens existând multe studii care au determinat că dieta bogată în fructe şi legume scade marcherii proinflamatori în sânge. În acelaşi timp legumele şi fructele aportă nutrienţi importanţi pentru sănătatea oaselor, cum ar fi calciul, manganul, fierul, vitamina A, K, acizi graşi polinesaturaţi.
Şi nu uita, alimentaţia sănătoasă nu te îngraşă niciodată, ci te menţine în formă!