De cele mai multe ori, obiceiurile tale nervoase îi afectează mai mult pe cei din jur decât pe tine şi le provoacă stres. Însă există caâteva ticuri care îţi pot face şi ţie suficient de mult rău, încât să fii nevoită să renunţi la ele.
Îţi rozi unghiile
Nu este nicio problemă dacă o faci o dată pe an, dar dacă a devenit deja un obicei să îţi rozi unghiile atunci când eşti nervoasă, ar putea avea de suferit atât ele, cât şi pielea din jurul lor. Mai mult de atât, te expui la riscuri prin simplul fapt că asiguri fluxul bacteriilor de pe mâini spre gura sau invers.
Îţi răsucesti părul
Dacă obişnuieşti să îţi răsuceşti părul în jurul degetului şi să tragi de el, îi poţi dăuna prin deteriorarea rădăcinilor. Astfel, rişti să îţi pierzi temporar sau definitiv părul în anumite porţiuni ale scalpului, pe care le supui acestui tratament.
Îţi trosneşti gâtul
Chiar dacă ţi se pare relaxant să faci acest lucru şi îţi place sunetul pe care îl face gâtul tău atunci când îl suceşti de pe o parte pe alta, vertebrele şi ligamentele tale nu apreciază acest lucru. În timp, ligamentele se slăbesc, iar acest lucru poate duce chiar la artrită.
Îţi atingi faţa
Dacă ai obiceiul să îţi duci mâna la faţă ori de câte ori te gândeşti la ceva şi eşti concentrată, îţi vei distruge stratul subţire şi delicat al dermei. Scărpinatul mâncărimilor sau al coşurilor este la fel de dăunător şi se poate lăsa cu crearea unor cicatrici de care nu vei mai scăpa.
Strângi din dinţi
Dacă strângi din dinţi atunci când eşti agitată sau nervoasă, poţi să-ţi creezi probleme serioase de sănătate orală. În afara faptului că îţi distrugi smalţul într-un timp foarte scurt dacă faci acest lucru, rişti să îţi deplasezi maxilarele şi să te alegi cu o afecţiune denumită popular „muscatura strâmbă”.
Ronţăi bomboane tari sau acadele
Dacă atunci când eşti stresată reuşeşti să te relaxezi doar dacă mesteci bomboane dure sau acadele, îţi expui dinţii la o cantitate foarte mare de zahăr şi le lezezi smalţul, totodată. Mai mult de atât, zahărul consumat în cantităţi mari poate duce şi la alte afecţiuni, precum diabetul sau obezitatea.
Îţi muşti buzele
Dacă îţi muşti sau îţi lingi des buzele, le expui la acţiunea enzimelor digestive care se află în gură. Aceste enzime pot produce inflamaţii şi chiar dermatite la nivelul buzelor, dar pot fi şi cauza unor excrescenţe sau a unor fibromi pe care nu îi poţi îndepărta decât prin intervenţii chirurgicale.
Îţi muşti obrajii din interior
Ca şi rosul unghiilor sau trosnitul gâtului, muşcatul obrajilor poate deveni şi el un tic nervos. De ce este acesta un obicei periculos pentru sănătatea ta? Pentru că odată ce îţi vei alege porţiunea de care să muşti, n-o vei schimba până când nu te vei alege cu leziuni. Chiar dacă acestea se vindecă de cele mai multe ori, pot şi să degenereze în inflamaţii cronice sau chiar sângerări.