Lichidul secretat înainte de ejaculare încă reprezintă un mister pentru multe persoane, având în vedere că se învârt multe nelămuriri în jurul lui. De la teama de concepţie a unui copil într-un moment considerat nepotrivit până la rolul lichidului preejaculator, multe informaţii sunt încă neclare în mintea mai multor oameni. De aceea, am alcătuit o listă cu cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ştii despre lichidul preejaculator.
1. Lichidul preejaculator este cunoscut si sub alte denumiri: lichid Cowper (de la glandele Cowper) şi fluid preseminal. În limba engleză mai poate fi întâlnit şi sub termenul pre-cum.
2. Diferenţa dintre lichidul seminal şi sperma constă în „locul” din care provin cele două fluide. Prima secreţie este produsă de glandele Cowper (bulburethralis) şi cele periuretrale, iar a doua de testicule (în veziculul seminal).
3. Acest lichid preejaculator este secretat în momentul în care bărbatul este excitat, adică în timpul preludiului, pe parcursul actului sexual, dar şi în timpul masturbării.
4. Compoziţia fluidului preseminal constă în: 1-5% spermatozoizi, apă, fructoză, proteine, sodiu, zinc, potasiu şi calciu. Având în vedere că are spermatozoizi în compoziţia lui, este normal să te gândeşti că poţi să rămâi însărcinată, însă numărul lor este mic, aşa că şansele sunt scăzute. Cu toate acestea, un prezervativ te poate scăpa de multe neplăceri, aşa că este mai bine să îl folosiţi.
5. Rolul acestui lichid preejaculator constă în lubrifierea naturală, ceea ce înseamnă că previne riscul de iritare în timpul sexului. El reprezintă o reacţie a corpului masculin, cu scopul de a-l pregăti pentru un act sexual. Atunci când cantitatea lui este insuficientă, se poate apela la lubrifianţi speciali pentru partidele erotice.
6. Lichidul preejaculator mai indeplineşte şi alte funcţii în organism. Unele studii în domeniu spun că el curăţă uretra atunci când iese pe canal, înlăturând orice depunere întâlnită. Astfel, el asigură şi un drum mai lin pentru spermă. În plus, se pare că această secreţie are grijă ca vaginul să fie un loc „prietenos” pentru spermatozoizi, favorizând astfel fecundarea ovulului.
7. Virusul HIV (Virusul imunodeficienţei umane) poate fi transmis şi prin lichidul preejaculator, de aceea este important să te protejezi, cu atât mai mult atunci când nu ai încredere în persoana cu care te implici într-un act erotic.
8. Compoziţia şi cantitatea acestei secreţii diferă de la un bărbat la altul. Specialiştii spun că lichidul preejaculator secretat în exces este un semn de slăbiciune a nervilor parasimpatici ori a celor pubococcigieni. Din fericire, această neplăcere se poate trata.