Tusea: cauze şi tratament

Odată cu răcirea vremii şi invazia infecţiilor virale de sezon, creşte numărul celor care suferă din cauza tusei. Fie că atacă adulţii sau copiii, tusea este adesea deranjantă, chinuitoare, scade randamentul de muncă şi calitatea vieţii. Şi nu doar! Tusea ca simptom poate trăda prezenţa unor boli serioase în organism, deloc de neglijat, care să necesite intervenţie promptă, pentru a putea fi diagnosticate şi tratate corespunzător.

separator

21cough2105aCând tusea indică un semn de boală?

Tusea este un act reflex care ajută la curăţarea căilor respiratorii de mucus sau corpuri străine şi presupune inhalarea unei cantităţi mai mari de aer şi expulzia forţată a acesteia cu glota închisă.

Atunci când căile respiratorii devin înfundate cu mucus sau particule străine, cum ar fi fumul sau praful, tusea este o reacție reflexă care încearcă să îndepărteze particulele și să uşureze respirația.

Prin urmare, tusea are un efect protector, fiziologic, fiind un fenomen absolut normal atunci când se manifestă sporadic, pe parcursul unei zile.

Ce se întâmplă atunci cânf tusea capătă un caracter patologic, devine intensă, frecventă, îndelungată şi alterează starea generală de sănătate a organismului?

Tusea persistentă timp de câteva zile este rezultatul unei probleme medicale

Tusea este:

-acută (dacă durează de mai puţin de 3 săptămâni),
-subacută (o tuse care durează între 3 şi 8 săptămâni) şi
-cronică (o tuse persistentă, care durează mai mult de 8 săptămâni).

Potrivit caracterului ei, tusea poate fi uscată (sau iritativă) şi productivă (sau grasă, însoţită de eliminare de spută), asociată sau nu de wheezing respirator (respiraţie şuierătoare).

iii

Care sunt cauzele tusei?

În majoritatea cazurilor, tusea este determinată de o infecție virală sau bacteriană la nivelul tractului respirator. Următoarele cauze, singure sau în combinație, sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de tuse acută sau cronică.

Tusea acută se manifestă în:

-infecţii ale căilor aeriene superioare sau traheobronşice;
-pneumopatie acută infecţioasă;
-embolie pulmonară;
-astm bronşic;
-intoxicaţie cu vapori iritanţi;
-corpi străini.

Tusea cronică este un semn constant în caz de tuberculoză pulmonară, cancer bronhopulmonar, tumoră sau adenopatie mediastinală, pneumopatie infecţioasă subacută, bronşiectazie, fibroză pulmonară, sarcoidoză, pneumopatie de hipersensibilitate, mucoviscidoză, anumite afecţiuni cardiace, astm bronşic, reflux gastroesofagian (responsabil de 20-30% dintre cazurile de tuse cronică, aceasta fiind favorizată de poziţia de decubit), bronşită cronică, tuse idiopatică, deficit imun (infecţii repetate), hipertrofie adenoidiană, sinuzită maxilară cronică, fumat pasiv, fumat activ.

Atunci când copilaşii suferă de tuse medicul încearcă de fiecare dată să stabilească circumstanţele care au dus la apariţia ei. Astfel specialistul se poate arăta interesat de antecedentele personale şi familiale de atopie sau de patologie respiratorie (precum mucoviscidoza), de mediul de trai al copilului (tabagism, habitat, prezenţa animalelor în casă), de tipul de tuse (productivă sau uscată, emetizantă, chintoasă), de caracterul ei orar (diurnă sau nocturnă), de factorii declanşatori (postinfecţioasă, sezonieră, la efort), de semnele de însoţire (transpiraţie, febră, astenie, diaree), corp străin.

Alte substanțe iritante cauzatoare de tuse includ: polen, mătreață, părul animalelor de companie, pulberi, substanțe chimice industriale și poluante, fum, umiditate scăzută a aerului.

70% din cazurile de tuse acută sunt deobicei de natură infecţioasă, virală sau bacteriană

Tusea acută este de regulă un simptom comun în caz de rinită, rinofaringită, laringită, traheită, bronşită, bronşiolită, pneumopatie, tuse convulsivă.

În cele mai multe cazuri, tusea este cauzată de infecții virale ale tractului respirator superior, manifestate prin răceală sau semne de gripă. Infecţiile respiratorii sunt de obicei cauzate de un virus şi pot dura de la câteva zile până la o săptămână.

De ce nu trebuie să neglijezi tusea?

În cele mai multe cazuri, o tuse va dispărea în mod natural într-o săptămână sau două de la debut. Totuşi, mai des, tusea poate fi persistentă şi refractară la vindecarea spontană, motiv pentru care este potrivit de fiecare dată să intervii insistent în stoparea şi tratarea la timp a acesteia.

Mai mult, dacă tusea are o durată mai mare de 2 săptămâni, este însoţită de febră, dureri în piept, dureri de cap, somnolenţă, confuzie, tuse cu sânge sau respiraţie dificilă, consultaţia medicului este imperativă.

De ce trebuie să tratezi tusea

Tusea, adesea îndelungată şi persistentă, este un semn de severitate a bolii şi prezenţei unui proces inflamator la nivelul mucoasei căilor respiratorii. Netratată, tusea poate cauza complicații precum oboseală, ameţeală, dureri de cap, fracturi costale, pneumotorace, transpirație excesivă, incontinenţă urinară, sincopă.

În plus, persistenţa tusei este un semnal care sugerează că procesul inflamator nu este eliminat, ci se extinde mai mult, iar o tuse adesea este puțin probabil să se vindece pe cont propriu. Dacă este lăsată netratată, boala ar putea agrava și provoca alte simptome.

prospan-de-tusei-2

Primele măsuri în caz de tuse!

-Renunță la fumat, evită iritanții, inclusiv fumul și praful.
-Optimizează dieta. Cercetările arată că persoanele care consumă diete bogate în fructe, fibre dietetice şi flavonoizi sunt mai puțin susceptibile de a suferi de tuse cronică.
-Respectă regimul de odihnă.
-Consumă o cantitate mai mare de lichide zilnic.

Remediile pe bază naturistă prezintă o soluţie inofensivă, eficientă şi de maxim ajutor, din primele ore de confruntare cu tusea

Remediile expectorante pe bază vegetală ajută la subţierea mucusului, curăţarea şi lubrifierea mucoasei tractului respirator, pe lângă faptul că manifestă proprietăţi antiinflamatoare şi contribuie la vindecarea mucoasei respiratorii inflamate.

Remediile pe bază naturistă oferă siguranţă în administrare şi pot fi indicate inclusiv copiilor de vârstă mică, gravidelor şi femeilor care alăptează.

prospan-picaturi-orale-solutie-20-300x297Prospan – un medicament pe bază de extract standardizat de frunze de iederă, care tratează tusea!

Prospan conţine compuşi flavonoizi, uleiuri eterice, glicozide saponine, fitosteroizi, din frunzele de iederă. Prospan are acţiune expectorantă, antiinflamatoare şi bronholitică, contribuie la subţierea mucusului și înlătură spasmele musculaturii bronşice.

Prospan posedă Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală.

Timp de mai bine de 50 de ani, Prospan asigură eficacitate înaltă şi inofensivitate în administrare.

 

Avantajele administrării medicamentului Prospan în tuse:

-Mai multe forme de livrare! Prospan este comod în utilizare, fiind livrat sub formă de pastile, tablete efervescente, picături, sirop, inclusiv picături pentru inhalaţie;

-În comparaţie cu alte medicamente cu efect antitusiv, Prospan nu acţionează la nivelul sistemului nervos central şi nu manifestă acţiune inhibantă asupra centrului respirator din creier;

-Prospan este indicat în tuse seacă, dar şi umedă;

-Prospan poate fi administrat adulţilor, copiilor, gravidelor şi femeilor care alăptează;

-Prospan are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți.

Preparatul Prospan înlătură eficient tusea, contribuind în acelaşi timp la vindecarea procesului inflamator al mucoasei respiratorii.

Prospan – în toate tipurile de tuse, pentru toată familia, din primele zile de viață!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

VALAND Magazine la cei 2 ani de activitate!
Articolul anterior
Savurează bucate organice! BERD’S Design Hotel te invită la Organic Sunday Brunch
Articolul următor