Odată cu răcirea vremii şi invazia infecţiilor virale de sezon, creşte numărul celor care suferă din cauza tusei. Fie că atacă adulţii sau copiii, tusea este adesea deranjantă, chinuitoare, scade randamentul de muncă şi calitatea vieţii. Şi nu doar! Tusea ca simptom poate trăda prezenţa unor boli serioase în organism, deloc de neglijat, care să necesite intervenţie promptă, pentru a putea fi diagnosticate şi tratate corespunzător.
Când tusea indică un semn de boală?
Tusea este un act reflex care ajută la curăţarea căilor respiratorii de mucus sau corpuri străine şi presupune inhalarea unei cantităţi mai mari de aer şi expulzia forţată a acesteia cu glota închisă.
Atunci când căile respiratorii devin înfundate cu mucus sau particule străine, cum ar fi fumul sau praful, tusea este o reacție reflexă care încearcă să îndepărteze particulele și să uşureze respirația.
Prin urmare, tusea are un efect protector, fiziologic, fiind un fenomen absolut normal atunci când se manifestă sporadic, pe parcursul unei zile.
Ce se întâmplă atunci cânf tusea capătă un caracter patologic, devine intensă, frecventă, îndelungată şi alterează starea generală de sănătate a organismului?
Tusea persistentă timp de câteva zile este rezultatul unei probleme medicale
Tusea este:
-acută (dacă durează de mai puţin de 3 săptămâni),
-subacută (o tuse care durează între 3 şi 8 săptămâni) şi
-cronică (o tuse persistentă, care durează mai mult de 8 săptămâni).
Potrivit caracterului ei, tusea poate fi uscată (sau iritativă) şi productivă (sau grasă, însoţită de eliminare de spută), asociată sau nu de wheezing respirator (respiraţie şuierătoare).
Care sunt cauzele tusei?
În majoritatea cazurilor, tusea este determinată de o infecție virală sau bacteriană la nivelul tractului respirator. Următoarele cauze, singure sau în combinație, sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de tuse acută sau cronică.
Tusea acută se manifestă în:
-infecţii ale căilor aeriene superioare sau traheobronşice;
-pneumopatie acută infecţioasă;
-embolie pulmonară;
-astm bronşic;
-intoxicaţie cu vapori iritanţi;
-corpi străini.
Tusea cronică este un semn constant în caz de tuberculoză pulmonară, cancer bronhopulmonar, tumoră sau adenopatie mediastinală, pneumopatie infecţioasă subacută, bronşiectazie, fibroză pulmonară, sarcoidoză, pneumopatie de hipersensibilitate, mucoviscidoză, anumite afecţiuni cardiace, astm bronşic, reflux gastroesofagian (responsabil de 20-30% dintre cazurile de tuse cronică, aceasta fiind favorizată de poziţia de decubit), bronşită cronică, tuse idiopatică, deficit imun (infecţii repetate), hipertrofie adenoidiană, sinuzită maxilară cronică, fumat pasiv, fumat activ.
Atunci când copilaşii suferă de tuse medicul încearcă de fiecare dată să stabilească circumstanţele care au dus la apariţia ei. Astfel specialistul se poate arăta interesat de antecedentele personale şi familiale de atopie sau de patologie respiratorie (precum mucoviscidoza), de mediul de trai al copilului (tabagism, habitat, prezenţa animalelor în casă), de tipul de tuse (productivă sau uscată, emetizantă, chintoasă), de caracterul ei orar (diurnă sau nocturnă), de factorii declanşatori (postinfecţioasă, sezonieră, la efort), de semnele de însoţire (transpiraţie, febră, astenie, diaree), corp străin.
Alte substanțe iritante cauzatoare de tuse includ: polen, mătreață, părul animalelor de companie, pulberi, substanțe chimice industriale și poluante, fum, umiditate scăzută a aerului.
70% din cazurile de tuse acută sunt deobicei de natură infecţioasă, virală sau bacteriană
Tusea acută este de regulă un simptom comun în caz de rinită, rinofaringită, laringită, traheită, bronşită, bronşiolită, pneumopatie, tuse convulsivă.
În cele mai multe cazuri, tusea este cauzată de infecții virale ale tractului respirator superior, manifestate prin răceală sau semne de gripă. Infecţiile respiratorii sunt de obicei cauzate de un virus şi pot dura de la câteva zile până la o săptămână.
De ce nu trebuie să neglijezi tusea?
În cele mai multe cazuri, o tuse va dispărea în mod natural într-o săptămână sau două de la debut. Totuşi, mai des, tusea poate fi persistentă şi refractară la vindecarea spontană, motiv pentru care este potrivit de fiecare dată să intervii insistent în stoparea şi tratarea la timp a acesteia.
Mai mult, dacă tusea are o durată mai mare de 2 săptămâni, este însoţită de febră, dureri în piept, dureri de cap, somnolenţă, confuzie, tuse cu sânge sau respiraţie dificilă, consultaţia medicului este imperativă.
De ce trebuie să tratezi tusea
Tusea, adesea îndelungată şi persistentă, este un semn de severitate a bolii şi prezenţei unui proces inflamator la nivelul mucoasei căilor respiratorii. Netratată, tusea poate cauza complicații precum oboseală, ameţeală, dureri de cap, fracturi costale, pneumotorace, transpirație excesivă, incontinenţă urinară, sincopă.
În plus, persistenţa tusei este un semnal care sugerează că procesul inflamator nu este eliminat, ci se extinde mai mult, iar o tuse adesea este puțin probabil să se vindece pe cont propriu. Dacă este lăsată netratată, boala ar putea agrava și provoca alte simptome.
Primele măsuri în caz de tuse!
-Renunță la fumat, evită iritanții, inclusiv fumul și praful.
-Optimizează dieta. Cercetările arată că persoanele care consumă diete bogate în fructe, fibre dietetice şi flavonoizi sunt mai puțin susceptibile de a suferi de tuse cronică.
-Respectă regimul de odihnă.
-Consumă o cantitate mai mare de lichide zilnic.
Remediile pe bază naturistă prezintă o soluţie inofensivă, eficientă şi de maxim ajutor, din primele ore de confruntare cu tusea
Remediile expectorante pe bază vegetală ajută la subţierea mucusului, curăţarea şi lubrifierea mucoasei tractului respirator, pe lângă faptul că manifestă proprietăţi antiinflamatoare şi contribuie la vindecarea mucoasei respiratorii inflamate.
Remediile pe bază naturistă oferă siguranţă în administrare şi pot fi indicate inclusiv copiilor de vârstă mică, gravidelor şi femeilor care alăptează.
Prospan – un medicament pe bază de extract standardizat de frunze de iederă, care tratează tusea!
Prospan conţine compuşi flavonoizi, uleiuri eterice, glicozide saponine, fitosteroizi, din frunzele de iederă. Prospan are acţiune expectorantă, antiinflamatoare şi bronholitică, contribuie la subţierea mucusului și înlătură spasmele musculaturii bronşice.
Prospan posedă Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală.
Timp de mai bine de 50 de ani, Prospan asigură eficacitate înaltă şi inofensivitate în administrare.
Avantajele administrării medicamentului Prospan în tuse:
-Mai multe forme de livrare! Prospan este comod în utilizare, fiind livrat sub formă de pastile, tablete efervescente, picături, sirop, inclusiv picături pentru inhalaţie;
-În comparaţie cu alte medicamente cu efect antitusiv, Prospan nu acţionează la nivelul sistemului nervos central şi nu manifestă acţiune inhibantă asupra centrului respirator din creier;
-Prospan este indicat în tuse seacă, dar şi umedă;
-Prospan poate fi administrat adulţilor, copiilor, gravidelor şi femeilor care alăptează;
-Prospan are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți.
Preparatul Prospan înlătură eficient tusea, contribuind în acelaşi timp la vindecarea procesului inflamator al mucoasei respiratorii.
Prospan – în toate tipurile de tuse, pentru toată familia, din primele zile de viață!