O nouă cercetare sugerează că indivizii care consumă usturoi crud de două ori pe săptămână îşi înjumătăţesc riscul de a suferi de cancer de plămâni.
Cercetarea, realizată în China, a scos la iveală faptul că adulţii care includ în dietă usturoiul crud au cu 44% mai puţine şanse de suferi de acest tip de cancer.
Mai mult, s-a constatat că usturoiul are capacitatea de a reduce cu 30 de procente riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer, chiar şi în rândul indivizilor fumători (fumatul fiind principala cauză a cancerului de plămâni).
Studii anterioare au sugerat că usturoiul poate proteja plămânii împotriva mai multor tulburări. Mai mult, au existat dovezi ştiinţifice care au indicat că acest aliment reduce sau îndepărtează alte afecţiuni maligne precum cancerul de colon.
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Australia de Sud a sugerat că usturoiul ar putea reduce riscul de apariţie a tumorilor intestinale cu aproximativ o treime.
Oamenii de ştiinţă nu ştiu sigur dacă şi usturoiul gătit are acelaşi efect precum cel crud, însă cercetări anterioare au indicat că ingredientul cheie pare a fi o substanţă chimică din componenţa usturoiului, numită alicină.
Se presupune că aceasta are rolul de a reduce inflamaţiile din organism, acţionând ca un antioxidant şi reducând problemele produse de radicalii liberi. În plus, există nenumărate studii care au constatat că usturoiul are efect de reducere a efectelor răcelii şi ale malariei.