Mai multe date statistice arată că vârsta la care tinerii îşi încep viaţa sexuală a scăzut de la 18-22 de ani, la o medie de 14 ani. Deşi acest aspectul vieţii intime ţine de factori personali de decizie, medicii explică care sunt riscurile unui debut sexual precoce sau tardiv.
Se pare că începerea vieţii intime, una dintre problemele importante ale adolescenţei, poate avea consecinţe atât în plan fizic, cât şi psihic.
Potrivit medicilor, deşi maturizarea organelor sexuale are loc între vârsta de 9 şi 14 ani, la fete, şi între 12 şi 18 ani, la băieţi, debutul vieţii intime ar trebui să aibă loc după vârsta de 18 ani, atunci când întregul sistem neuro-endocrin este dezvoltat.
Cel mai afectat de debutul precoce al vieţii sexuale este colul uterin. De exemplu, în timpul adolescenţei, celulele colului uterin, şi nu numai, suferă modificări până ajung să constituie epiteliul cervixului uterin matur. Celulele imature, nepregătite hormonal pot suferi anomalii ce pot duce până la cancer de col uterin. Asocierea cu Virusul Papiloma Uman creşte şi mai mult riscul apariţiei cancerului de col uterin.
,,Adolescentele care îşi încep viaţa sexuală timpuriu sunt predispuse la infecţii în sfera genitală pe tot parcursul vieţii, dintre care cea mai de temut este infecţia cu HPV, care creşte riscul de cancer de col uterin. Statisticile arata că începerea precoce dublează riscul apariţiei acestui tip de cancer”, susţine Dr. Amalia Popescu, medic endocrinolog. Odată începută viaţa intimă, folosirea prezervativului este obligatorie atât în scop contraceptiv, cât şi pentru a evita bolile cu transmitere sexuală, infecţia HIV, hepatitele B şi C etc.”
Şi băieţii care îşi încep viaţa sexuală devreme suportă consecinţe, îmbătrânesc mai devreme. Unele surse raportează că începerea vieţii sexuale mai devreme la băieţi, ar inhiba hormonii de creştere, astfel încât trăsăturile sexuale masculine, precum barba, îngroşarea vocii, dezvoltarea musculaturii se dezvoltă mai devreme, îmbătrânirea survenind precoce.
Nici începerea tardivă a vieţii sexuale nu este mai sănătoasă. Debutul vieţii sexuale după vârsta de 25 de ani poate predispune la o serie de boli: dereglări ale statului hormonal, chisturi ovariene, chisturi la nivel testicular, chiar şi probleme de fertilitate, spun medicii.