Mușețelul este una dintre cele mai benefice și folosite plante medicinale, având proprietăți antiinflamatorii, spasmolitice, antibacteriene, cicatrizante și fiind utilizat în caz de afecțiuni digestive, insomnie, răceală, dureri de gât și alte boli. Totuși, ceaiul de mușețel are și câteva contraindicații pe care ar fi bine să le cunoaștem.
Alergia la ceai de mușețel
Fitoterapeutul Elena Badea atrage atenția asupra faptului că nu toate persoanele pot bea ceai de mușețel, îndeosebi cele cu alergie la margarete, gălbenele și alte plante din această familie. Reacțiile alergice la mușețel sunt rare, dar puternice.
Administrarea mușețelului în paralel cu unele medicamente
Mușețelul conține substanțe care subțiază sângele, precum cumarină, care pot crește riscul de sângerări interne când este administrată în paralel cu medicamente anticoagulante, precum aspirina, warfarina, heparina, clopidogrel, ticlopidina sau pentoxifilina.
Așadar, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui nu trebuie să consume ceai de mușețel. În același timp, nu este recomandat să înlocuiești aceste medicamente cu ceai de mușețel.
Cei care suferă de micoze ar trebui să fie precauți în ceea ce privește consumul de mușețel
Un alt compus din mușețel, numit chamazulenă, poate crea probleme la persoanele care au micoze. Mai precis, acesta împiedică vindecarea lor și crește șansele de recidivă.
Mușețelul administrat în exces poate crea probleme
Totodată, este interzis abuzul, deoarece administrarea acestuia în cantități mari poate perturba stomacul și cauza stări de greață și vomă.
Gravidele și alăptatul
Mușețelul, mai ales sub formă de ulei esențial și tinctură, nu este recomandat femeilor gravide, nici celor care alăptează.
Dacă nu vă regăsiți printre persoanele avizate mai sus, puteți beneficia fără probleme de efectele terapeutice diverse ale ceaiului de mușețel. Acesta este indicat într-o serie de afecțiuni:
– stres, anxietate, insomnie
– răceală, gripă
– inflamații, dureri de cap, crampe menstruale
– reflux acid, dureri de stomac
– gaze, flatulență, ulcer stomacal, gastrită, iritații gastrointestinale
– stomac deranjat, diaree, colon iritabil
– spasme musculare
– hiperglicemie, complicații ale diabetului
– hemoroizi
– eczeme, acnee
Potrivit University of Maryland Medical Center, mușețelul are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, motiv pentru care este util în infecții și răceli.
Studiile recente au arătat că mușețelul combate cancerul, crește durata de viață și scade cu 29% riscul de deces prematur la femeile cu vârsta de peste 65 de ani.
Dr. Mercola citează rezultatele unui studiu care a arătat că ceaiul de mușețel scade riscul cancerului tiroidian cu 80%.
Efectele anticancerigene ale mușețelului se datorează în mare parte conținutului de flavonoide naturale, precum apigenină. În studiile pe animale, acest antioxidant, care se găsește și în alte alimente precum pătrunjel, țelină și fructe, a determinat încetinirea procesului de creștere a tumorilor canceroase.