Pancreasul se află sub ficat şi se întinde până spre splină. Nu are mai mult de 80 de grame, însă când activitatea îi e dereglată, alimentele nu mai sunt absorbite adecvat, iar nivelul glicemiei se dezechilibrează. Una din consecinţe este acumularea de kilograme.
Funcţia pancriasului
Pancreasul secretă sucul pancreatic (în timpul şi după masă şi are rol în descompunerea şi digestia proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor), dar şi doi hormoni – insulina (scade zahărul din sânge şi controlează felul în care e depozitată glucoza în muşchi şi ţesuturi) şi glucagonul (apare când glicemia scade prea mult, reglând nivelul de zahăr). Ph-ul acid al alimentelor face ca enzimele secretate de pancreas să nu metabolizeze corect grăsimile, amidonul şi proteinele. Practic, cu cât alimentele sunt mai grele (carnea grasă, alcoolul, dulciurile, alunele sunt acide), funcţia pancreasului este îngreunată: este solicitat să secrete cantităţi mai mari de suc pancreatic.
Hipoglicemia îngraşă
Ca urmare a consumului regulat de lipide şi glucide rele, creşte zahărul din sânge. E momentul când intervine insulina să readucă zahărul la nivel scăzut (hipoglicemie). Când zahărul din sânge scade, vei resimţi oboseala şi vei continua să consumi alte alimente rele. Astfel, pancreasul ajunge să secrete o cantitate prea mare de insulină (hiperinsulinism), care declanşează ceea ce se cheamă rezistenţa la insulină. Cercul vicios se reia. Prin urmare, între hipoglicemie şi hiperinsulinism e o strânsă legatură care se răsfrânge asupra greutăţii tale: cu cât secreţia de insulină e mai mare, cu atât te îngraşi mai tare, fiindcă acest hormon creşte depunerea de grăsimi în ţesutul gras.
Dieta fără zahăr
Ajută-şi pancreasul să nu obosească şi să nu te îngraşi consumând alimente prietene cu el, adică alcaline şi bogate în antioxidanţi (legume cu frunze verzi, fructe roşii şi portocalii, struguri, ceai verde, iaurt), precum şi alimente cu indice glicemic mic.