Greșeală medicală extrem de gravă. Un spital a concediat doi medici pentru declararea eronată a unui nou-născut mort. Doctorii de la spitalul respectiv, aflat în proprietate privată, au declarat decesul copilului la câteva ore după ce fratele său geamăn se născuse fără suflare, conform BBC.
Cazul a avut loc recent în capitala indiană Delhi. Părinții se pregăteau de înmormântare, însă și-au dat seama de greșeala medicilor când au văzut că micuțul se mișca.
Cei doi bebeluși erau transportați la crematoriu în pungi de plastic, iar pe drum, părinții au observat că unul dintre ei mișcă.
Aceștia și-au dus copilul la alt spital unde li s-a spus că bebelușul lor era încă în viață, a informat presa locală, potrivit antena1.ro.
Băiețelul a fost dus rapid la spital și conectat la aparate pentru a-l menține în viață.
Cum să bei apă ca să slăbești
Cum să bei apă ca să slăbești. Menținerea unei greutăți sănătoase este un obiectiv comun pentru mulți oameni, iar una dintre cele mai eficiente strategii care este adesea neglijată este hidratarea corespunzătoare, scrie exquis.ro.
Apa nu este doar vitală pentru viață, ci joacă, de asemenea, un rol crucial în gestionarea greutății și în sănătatea generală. Iată exact cum ar trebui să bei apă pentru a pierde în greutate, potrivit Dr. Natalia Balan.
De ce ar trebui să bei apă pentru a pierde în greutate?
Beneficiile de a bea apă sunt multe și variate, inclusiv:
Senzația de sațietate
Consumul de apă înainte de masă poate ajuta la reducerea apetitului. Persoanele care beau un pahar de apă înainte de masă tind să consume mai puține calorii în timpul mesei.
Stimulează metabolismul
Hidratarea corespunzătoare vă poate stimula temporar metabolismul. Unele studii arată că consumul de apă rece poate face corpul să ardă mai multe calorii prin încălzirea lichidului la temperatura corpului.
Înlocuitor al băuturilor hipercalorice
înlocuirea băuturilor zaharoase sau hipercalorice cu apă vă poate reduce semnificativ aportul zilnic de calorii, favorizând pierderea în greutate.
Îmbunătățirea condiției fizice
Un corp bine hidratat este esențial pentru o performanță optimă în timpul antrenamentelor. Acest lucru înseamnă că vă veți putea antrena mai intens și mai mult timp, ceea ce vă va ajuta să ardeți mai multe calorii.
Cum anume ar trebui să bem apă și să pierdem în greutate?
Medicul oferă câteva sfaturi eficiente.
Stabiliți obiective zilnice
Un obiectiv bun este să beți cel puțin 8 pahare (aproximativ 2 litri) de apă pe zi. Puteți ajusta această cantitate în funcție de nevoile dumneavoastră individuale, de nivelul de activitate și de climă.
Purtați întotdeauna o sticlă de apă cu dvs.
Având la îndemână o sticlă de apă reutilizabilă vă va reaminti să beți regulat. Dacă este necesar, puteți seta un memento pe telefon.
Adaugă aromă apei tale
Dacă ai probleme în a bea suficientă apă, încearcă să adaugi felii de fructe (cum ar fi lămâie, castraveți sau căpșuni) sau ierburi (cum ar fi menta) pentru a adăuga aromă fără a adăuga calorii semnificative.
Bea înainte de fiecare masă
Fă-ți un obicei din a bea un pahar de apă înainte de fiecare masă principală. Acest lucru nu numai că vă va ajuta să vă simțiți sătul, dar vă va aminti, de asemenea, să vă hidratați în mod regulat. Simplul act de a rămâne hidratat poate avea un impact semnificativ asupra controlului greutății și asupra sănătății generale.
În fiecare zi, o persoană ar trebui să bea cel puțin doi litri de apă (8-10 pahare). Aceasta este recomandarea care poate fi găsită cel mai adesea în diverse surse medicale și auzită de la medici.
Însă, în funcție de sex, vârstă, stil de viață și activitate, nevoia de lichide variază. De exemplu, sportivii și femeile în timpul alăptării au nevoie de mai multe lichide, iar persoanele în vârstă au nevoie de mai puține.
În acest caz, nevoia minimă de apă poate fi calculată folosind caloriile sau greutatea corporală. În medie, aceasta este de 30 ml per 1 kg sau 1-1,5 ml per unitate de energie.
Mecanismul natural care semnalează unei persoane să bea apă este senzația de sete. Aceasta apare atunci când nivelul ionilor de sodiu din sânge crește.
Acest lucru se întâmplă din diverse motive: din cauza activității fizice active, când o persoană transpiră mult, dacă regimul de băut este încălcat sau de la administrarea de medicamente care favorizează excreția de lichide. Semnele nu trebuie ignorate.
Deshidratarea prelungită este plină de diverse tulburări – de la ușoară stare de rău la stop respirator. Prin urmare, de obicei este mai bine să beți apă în porții mici pe parcursul zilei, de exemplu, între mese.
Peste 200 de cazuri de gripă au fost înregistrate săptămâna trecută în țară
Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 13.01.2025-19.01.2025, morbiditatea prin infecțiile respiratorii s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu circa 27% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de peste 40% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior. În total, au fost înregistrate 4700 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (56%), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 201 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 162 de cazuri; Bălți, Nisporeni, Taraclia – câte 4 cazuri; Criuleni, Rezina, Soroca și Ungheni – câte 3 cazuri; Briceni, Căușeni și Ialoveni – câte 2 cazuri; Cahul, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Comrat, Florești, Glodeni, Orhei, Râșcani și Sângerei – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 5,6% în comparație cu săptămâna precedentă. Cazurile au fost raportate la persoane care fac parte din următoarele grupe de vârstă: 0-4 ani (71 de cazuri), 5-14 ani (55 de cazuri), 15-29 ani (36 de cazuri), 30-64 ani (31 de cazuri) și >65 (8 cazuri).
De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 19.01.2025, săptămânile 40/2024-03/2025), au fost înregistrate 593 de cazuri de gripă, 71 391 de cazuri de IACRS și 7295 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.
Totodată, în perioada 13.01.2025-19.01.2025, au fost înregistrate 16 cazuri de COVID-19, fiind o creștere de 3,2 ori comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii, au fost raportate 3 cazuri.
Specialiștii ANSP reiterează importanța respectării măsurilor de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse) și menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate pentru prevenirea gripei și a altor infecții respiratorii.
Cât este de sever HMPV, virusul respirator care s-a împrăștiat tot mai mult în China
China se confruntă cu un focar de metapneumovirus uman (HMPV). Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experţilor pe fondul unei creşteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS).
Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.
Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.
„Este un agent patogen important, destul de greu de detectat şi adesea nu apare nici măcar în testele de laborator care se fac în spital”, a declarat pentru Euronews Health dr. Peter Openshaw, medic pneumolog şi expert în gripă şi VRS de la Imperial College din Londra, citat de News.ro.
HMPV este un virus respirator comun pe care oamenii de ştiinţă olandezi l-au detectat pentru prima dată în 2001, deşi există probabilitatea că acesta circula printre oameni cu mult timp înainte.
Majoritatea copiilor sunt infectaţi cu HMPV cel puţin o dată până la vârsta de cinci ani, infecţiile atingând de obicei vârful la sfârşitul iernii sau începutul primăverii.
„Face parte din cocktailul de virusuri de iarnă la care suntem expuşi”, a precizat dr. John Tregoning, un imunolog specializat în vaccinuri de la Imperial College.
Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.
Copiii mici şi adulţii în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizaţi cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficienţe ale sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice.
Într-un studiu italian din sezonul virozelor de iarnă 2018-2019, între 10% şi 12% dintre pacienţii infectaţi fie cu HMPV, fie cu VRS – un virus similar – au avut nevoie de îngrijiri medicale la camerele de urgenţă.
Specialiştii sunt îngrijoraţi că valul de infecţii respiratorii şi gripă din timpul iernii va pune în dificultate sistemele naţionale de sănătate.
Cazurile de HMPV sunt în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani, potrivit declaraţiilor oficialilor locali.
Între timp, o combinaţie de HMPV şi gripă pare să pună presiune pe sistemele de sănătate din regiunile dens populate, spune Vasso Apostolopoulos, profesor de imunologie la Universitatea RMIT din Australia.
HMPV care circulă în China nu pare să fi suferit mutaţii într-o tulpină mai periculoasă, a precizat Apostolopoulos, dar monitorizarea bolii şi eforturile de ţinere sub control a infecţiilor sunt importante pentru a minimiza riscurile pentru sănătatea publică.
„În acest stadiu, probabilitatea este că în China specialiştii se confruntă cu un sezon HMPV mai sever, în acelaşi mod în care în unii ani avem un sezon mai rău de gripă”, a indicat dr. Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecţioase la Universitatea Naţională din Australia.
În timp ce oficialii chinezi monitorizează focarul, în prezent nu pare să existe un risc global din cauza virusului, spun experţii.
Cu toate acestea, cazurile de HMPV sunt în creştere şi în ţări precum Anglia, care a înregistrat o rată de pozitivitate a testelor de 4,53% la sfârşitul lunii decembrie, în creştere de la 2,29% cu o lună mai devreme, un indicator al răspândirii virusului.
Cazurile de gripă, Covid-19, VRS şi norovirus (virusul vărsăturilor de iarnă), au crescut, de asemenea, în Europa, în ceea ce unii experţi numesc o „cvadridemică”.
„O combinaţie a acestor virusuri deja cunoscute pare să cauzeze o creştere globală” a infecţiilor, a precizat dr. Openshaw.
În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva HMPV, cât şi împotriva VSR, a indicat pentru sursa citată dr. Andrew Pollard, directorul departamentului de dezvoltare a vaccinurilor de la Universitatea Oxford.
Între timp, experţii în sănătate au cerut Chinei să împărtăşească datele sale pentru a confirma că HMPV este cauza epidemiei din această ţară şi pentru a ajuta la dezvoltarea unui vaccin.
Ca şi alte virusuri, HMPV se răspândeşte prin tuse şi strănut, astfel încât aerisirea locuinţei şi spălarea regulată a mâinilor pot ajuta la evitarea îmbolnăvirii, spun specialiştii. Aceştia recomandă izolarea la domiciliu în caz de îmbolnăvire, pentru a contribui la prevenirea răspândirii virusului şi la reducerea aglomerării spitalelor în acest sezon al infecţiilor respiratorii.