Doi nou-născuți au fost salvați de la moarte de către medicii moldoveni

Doi nou-născuți care se zbăteau între viață și moarte au fost salvați de către specialiștii din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Micuții au fost diagnosticați cu arc aortic întrerupt și respectiv cu tumora mediastinală, boli întâlnite rar în Republica Moldova. Operațiile au decurs cu succes, iar săptămâna trecută micuții au fost transferați din Terapia Intensivă Malformații Cardiace Congenitale a SCR în Chirurgia nou-născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

separator

Operațiile au fost dificile și complexe. În ambele cazuri au operat medicii Oleg Repin, Liviu Maniuc, Eduard Cheptănaru și Șciuca Nicolae.

„În astfel de cazuri, dacă copiii nu sunt operați în primele zile de viață, consecințele pot fi fatale. Ambele echipe de doctori, asistente, anesteziologi și-au depus efortul pentru ca intervențiile chirurgicale să aibă rezultatul mult așteptat”, a declarat șefa Secției de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.

Mama bebelușului ce avea arc aortic întrerupt povestește că ea a aflat despre boala fiicei încă în perioada când era însărcinată: „Fiica mea a fost operată la a opta zi după naștere. Știam din timpul sarcinii despre diagnosticul ei. Am aflat din mediul on-line că și la noi în țară se efectuează astfel de operații dificile. Apoi am discutat cu medicul și mi-a confirmat acest lucru. Am vorbit cu doctorii, știam că riscul este foarte mare, dar medicii mi-au spus că vor face tot posibilul ca să-mi salveze fetița. Eu am încredere în medicii noștri. Acum eu mă simt bine, copilul este stabil, datorită echipei care a fost condusă de Eduard Cheptănaru”.

„Arcul aortic întrerupt este o malformație în care vasul principal, care iese din inimă și alimentează cu sânge tot organismul este întrerupt totalmente”, afirmă medicul Vera Dogotari. ” Din fericire operația a fost cu succes, iar recuperarea postoperatorie, grea, anevoioasă, a dat rezultate pozitive. A fost făcută intervenție chirurgicală cu suport de inimă artificială, în decurs de o oră, cu arest circulator. Adica timp de o oră, a fost oprită inima bebelușului. Malformația a fost corectată totalmanete” a mai spus medicul.

Al doilea copil, un băiețel, a suferit intervenție chirurgicală la a doua zi după naștere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, micuțul avea o tumoră mediastinală, care comprima inima și aorta și cauza insificiență cardiacă. Tumoarea a fost depistată postnatal. Medicii au înlăturat-o, iar perioada de recuperare post-operatorie a durat peste 3 săptămâni. Personalul medical a supravegheat micuții zi și noapte, ca aceștia să se poată bucura de o viață normală alături de părinții lor.

sursa: www.scr.md

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Alarmant! 134 cazuri noi de gripă s-au înregistrat în Capitală, în doar o săptămână
Articolul anterior
O tânără din Ucraina creează torturi spectaculoase cu ajutorul unei imprimante 3D
Articolul următor