Echipele mobile, formate din cel puțin doi asistenți medicali și un medic de familie sau asistent coordonator, au prelevat până acum aproximativ 900 de probe biologice de la persoanele suspectate sau infectate cu Covid-19, la domiciliu.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 400 de probe au fost prelevate la etapa inițială, atunci când pacienții manifestau simptome specifice de boală, iar peste 450 – după 14 zile de tratament. În prezent, 432 de pacienți cu forme ușoare de coronavirus sunt tratați de către medicii de familie.
Este ora 7:00 dimineața. În localitatea Todirești din Anenii Noi, la oficiul medicilor de familie din localitate este agitație. Două asistente medicale, un doctor și un șofer se pregătesc să meargă la prima prelevare de probe biologice la domiciliul unei persoane bolnave.
Una dintre cele două asistente medicale, Aliona Bugan, își îmbracă cu grijă combinezonul medical. Își pune respiratorul N95, mănușile, ochelarii de protecție și halatul de unică folosință. Doar după ce se asigură că a respectat toate măsurile de protecție iese din cabinetul medical. De peste 30 de ani, asistenta medicală supraveghează starea de sănătate a oamenilor din orașul Anenii Noi. În această dimineață, a venit să le acorde o mână de ajutor lucrătorilor medicali din Todirești în procesul de prelevare a probelor.
„În perioada pandemiei, consultăm oamenii prin intermediul telefonului, conversăm cu mamele, copii, ținem legătura permanent. Inițial mi-a fost puțin teamă de COVID-19, era și firesc, se știau foarte puține despre acest virus, dar simțul datoriei a fost mai puternic decât frica de infectare. Atunci când am ales medicina, am știut că o să fie și situații complicate, nu doar zile ușoare. Am fost pregătită pentru asta”, menționează Aliona Bugan.
Aceeași procedură este urmată și de colegele ei, șefa Centrului de sănătate din Anenii Noi, Ina Gurschi și asistenta medicală din satul Todirești, Ludmila Iachimovici.
„Noi, lucrătorii medicali, am fost instruiți online să prelevăm corect probele biologice, pentru a evita riscul de contaminare. Totodată am fost învățați cum să utilizăm echipamentul de protecție și am fost familiarizați cu modalitățile de transportare a materialului biologic prelevat”, afirmă Ina Gurschi.
Asistentele medicale și medicul pornesc spre pacienta care a primit tratament la domiciliu împotriva coronavirusului timp de două săptămâni. „Este o femeie de 67 de ani din localitatea Todirești. A avut o formă ușoară de boală. Virusul nu s-a manifestat prin nici un simptom. Locuiește singură. Am supravegheat-o timp de 14 zile”, spune asistenta medicală, dna Iachimovici.
Pacienta a fost contactată cu o zi înainte de prelevare, ne asigură șefa Centrului de Sănătate din Anenii Noi. „I s-a spus că recoltarea probelor biologice se face pe nemâncate, înainte de a consuma orice tip de lichide sau de a se spăla pe dinți. Totodată, se interzice administrarea medicamentelor și fumatul. I-am sugerat să fie emoțional pozitivă, să nu aibă nicio frică”, afirmă Ina Gurschi.
Personalul medical a ajuns la poarta pacientei cu ambulanța. Cele două asistente medicale, Ludmila Iachimovici și Aliona Bugan, au intrat în curte cu un set de prelevare, un marker, cu care se indică pe eticheta eprubetei numele, prenumele pacientului și numărul buletinului de însoțire și un container în care va fi plasată eprubeta.
Prelevarea materialului biologic a avut loc în aer liber. Pentru recoltare, cele două asistente au utilizat două tije flexibile cu tampon steril care au fost aplicate în nazofaringe și orofaringe. Raclajul prelevat a fost depozitat într-o eprubetă cu mediu de transport.
sursa: msmps.gov.md