Episoadele de astm sunt asociate cu expunerea la aerul poluat din marele orașe

Astmul este o afecțiune inflamatorie cronică a căilor aeriene superioare și este influențat de interacțiunea dintre factorii genetici și de mediu. Incidența astmului a crescut semnificativ odată cu industrializarea accelerată, expunerea la aerul poluat fiind direct responsabilă de bronșite, astm și boli pulmonare.  

Astmul bronsic alergic este frecvent intalnit la copii si adultii tineri

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătate în Europa, cauzând peste 400 000 de decese premature pe an, având în același timp efecte negative directe asupra mediului. Cele mai multe cazuri de astm sunt înregistrare în mediile urbane poluate, fiind corelate de asemenea cu alergiile. 

Expunerea mai mare la poluanții atmosferici este asociată cu un risc crescut de atacuri de astm, dar mecanismele moleculare care stau la baza capacității poluanților atmosferici de a declanșa atacuri de astm nu sunt bine înțelese. 

Un nou studiu arată că nivelurile mai ridicate de poluanți ai aerului, au fost asociate cu un risc crescut de atacuri de astm la copiii care locuiesc în centrele urbane. În Europa, poluanții cei mai nocivi pentru sănătatea umană sunt pulberile în suspensie, dioxidul de azot (NO ₂) și ozonul troposferic (O₃). 

Infecțiile respiratorii virale sunt cea mai frecventă cauză a atacurilor de astm bronșic, dar factorii nevirali, cum ar fi poluanții atmosferici, sunt, de asemenea, asociați cu apariția simptomelor de astm. 

Un studiu recent publicat în revista Lancet Planetary Health raportează că nivelurile mai ridicate de poluare a aerului, în special concentrațiile de ozon și particule fine, au fost asociate cu atacuri de astm și cu o scădere a funcției pulmonare la copiii care trăiesc în centrele urbane. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că acești poluanți ai aerului ar putea declanșa atacuri de astm chiar și atunci când concentrațiile lor sunt sub standardele naționale de calitate a aerului. 

„Cred că această lucrare este foarte interesantă și importantă, deoarece au putut nu numai să se uite la exacerbarea astmului bronșic, dar au avut și date despre absența virusului respirator și au examinat alte rezultate. Rezultatele arată o asociere între poluarea aerului și exacerbările astmului bronșic care apar în absența unui virus respirator provocator; prin urmare, poluarea aerului în acest studiu a fost un declanșator al exacerbărilor astmului bronșic independent de infecțiile virale respiratorii, ceea ce, la rândul său, este important pentru a înțelege mecanismele biologice”, a spus dr. Antonella Zanobetti, cercetător în domeniul sănătății mediului la Harvard. T.H. Chan School of Public Health din Boston. 

„Studiul lor a mers mult mai departe decât multe alte studii, prin faptul că au analizat cu atenție relația dintre poluarea aerului și exacerbările astmului, indiferent dacă aceste evenimente au avut loc în timpul infecțiilor virale sau nu”, a adăugat dr. Allen Dozor, profesor de pediatrie și șef de divizie. Pneumologie la Colegiul Medical din New York. 

sursa: www.realitateamedicala.net

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

O profesoară de 23 de ani, criticată după ce a adoptat două adolescente: „E cea mai bună decizie din viața mea”
Articolul anterior
Orașele din România care vor avea zbor direct către litoral, începând din această vară
Articolul următor