Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) spun că există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței. Virusul nu se răspândește doar prin contact intim, ci şi prin împărțirea aceleiași lenjerii de pat sau a prosoapelor.
Cazurile apar în principal la bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi, dar şi femeile sunt infectate, a declarat joi dr. Agam Rao, membru al CDC, în cadrul unei şedinţe de grup, scrie Reuters, transmite mediafax.ro.
Potrivit CDC, au fost raportate, de asemenea, cazuri de transmitere în rândul membrilor familiei şi al contacţilor apropiaţi.
„Am auzit, de asemenea, în întreaga lume despre contacte apropiate, cum ar fi membrii apropiaţi ai gospodăriei care, de exemplu, prin împărţirea lenjeriei de pat, a prosoapelor, au dobândit infecţia”, a spus Rao. „Deci, nu doar prin contact intim apropiat se răspândeşte acest lucru”.
Leziunile asociate cu actualul focar sunt, de asemenea, mai mici decât cele tipice ale variolei maimuţei clasice, potrivit agenţiei de sănătate publică.
Luna trecută, CDC a publicat orientări care recomandă utilizarea vaccinului Jynneos de la Bavarian Nordic pentru personalul de laborator şi alte persoane cu risc, punând la dispoziţie un alt vaccin de la Emergent BioSolutions.
La începutul zilei de joi, oraşul New York a deschis o clinică temporară pentru a administra vaccinul Jynneos în două doze persoanelor eligibile care ar fi putut fi expuse la variola maimuţei, inclusiv bărbaţilor homosexuali şi bisexuali.
În timp ce au existat cazuri de inflamaţie a inimii, numită miocardită, asociate cu vaccinul de la Emergent BioSolutions, nu au fost raportate încă astfel de cazuri după utilizarea Jynneos, a precizat CDC.
Există o cantitate limitată de Jynneos, iar agenţia analizează cum să utilizeze cel mai bine rezervele, a precizat aceasta.Variola maimuţei, o infecţie virală care provoacă leziuni ale pielii, este endemică în anumite părţi ale Africii. Dar focarul actual a afectat ţări în care virusul nu se răspândeşte de obicei, stârnind îngrijorare.