Țările europene, SUA, mare parte din Canada, dar și alte state și-au dat recent ceasurile cu o oră înapoi, trecând de la ora de vară la cea de iarnă. Statele Unite, însă, ar putea renunța complet la ora de iarnă dacă un proiect de lege trecut în martie de Senat va fi votat și de Camera Reprezentanților și promulgat de președinte.
Numai că tot mai mulți experți în somnologie susțin că trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea și recomandă menținerea orei de iarnă, adică ora standard.
Somnologi: Ora de vară ne îmbolnăvește
„Ceasul tău interior ține cont de lumina naturală, nu de ceasul de pe perete. Nu există nicio dovadă că trupurile noastre chiar se adaptează la schimbarea de oră”, a declarat, pentru CNN, dr. Elizabeth Klerman, profesor în neurologie la departamentul de somnologie al Școlii Medicale Harvard, transmite publika.md.
Timpul standard, în care ne aflăm când dăm ceasurile înapoi toamna, e mult mai apropiat de ciclul noapte – zi al soarelui. Acest ciclu a setat ritmul nostru circadian, ceasul corpurilor noastre, de secole, a explicat și dr. Phyllis Zee, directorul Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Evanston, Illinois.
Ceasul nostru interior stabilește nu doar programul de somn, ci și când mâncăm, facem exerciții sau muncim. Influențează, de asemenea, „tensiunea arterială, ritmul cardiac și ritmul cortizolului”, a mai spus Zee, potrivit b1tv.ro.
Potrivit experților, când ceasurile noastre interioare nu mai sunt în acord cu acest ciclu, crește riscul de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, sunt agravate tulburările de dispoziție precum depresia și este afectat sistemul digestiv și endocrin. Evident, ne este afectată și calitatea somnului.
Experții cer renunțarea la ora de vară
Un apel la interzicerea orei de vară a venit de la Academia Americană de Medicină a Somnului: „Dovezile actuale susțin cel mai bine adoptarea orei standard pe tot parcursul anului, care se aliniază cel mai bine cu biologia circadiană a omului și oferă beneficii distincte pentru sănătatea și siguranța publică”.
Apelul a fost susținut de mai bine de 20 de organizații medicale, științifice și civice.
Senatul american, însă, a votat cu unanimitate pentru interzicerea orei de iarnă, argumentând că mai multe ore de lumină naturală înseamnă mai puține accidente rutiere și infracțiuni. De asemenea, e mai mult timp pentru diverse activități și recreere. În schimb, cercetările au arătat că atacurile de cord și accidentele fatale cresc în timpul orei de vară.