În fiecare an, mii de pacienți din 165 de țări aleg clinicile din Turcia pentru servicii medicale de calitate

Pe lângă faptul că are stațiuni litorale și balneare renumite, Turcia este una dintre destinațiile preferate de cetățenii moldoveni inclusiv pentru turismul medical. Tot mai multe persoane din țara noastră aleg clinicile din Turcia pentru a beneficia de o paletă largă de servicii de calitate și îngrijiri medicale în scop curativ și preventiv.

separator

Anual, 890.000 de pacienţi din 165 de ţări sunt tratați în cele mai performante clinici din Turcia recunoscute pentru calitatea înaltă a serviciilor oferite, tehnologiile medicale avansate, echipamente moderne, specialiști cu experiență, pregătiți în occident, ce au abilitatea de a diagnostica și trata cele mai complicate cazuri medicale.

Și asta nu e tot! În ultimii ani, Turcia a devenit o excelentă destinație în ceea ce privește turismul de sănătate și cel alternativ care promovează și pune accentul pe mișcare și activități sportive. Drept dovadă, în sprijinul celor menționate mai sus, este desfășurarea cel mai grandios Congres găzduit de Turcia, în perioada 4-7 aprilie 2019, în incinta centrului expozițional ANFAS Expo Center din Antalya.

,,HESTOUREX 2019”, cea de-a treia ediție a Congresului-Expoziție în domeniul Turismului alternativ, medical şi sportiv, a reunit circa 6.000 de participanți profesioniști din 165 de țări ale lumii, Europa, Asia, țările Orientului Mijlociu și Africa, cu organizarea a peste 50.000 de întrevederi în formatul B2B.

Sute de delegații din diferite țări se întâlnesc anual la ,,HESTOUREX”, Congresul-Expoziție ce creează o platformă de promovare a potențialului Turciei în domeniul Sănătății, Sportului și Turismului alternativ, cât și dezvoltării ulterioare a relațiilor internaționale reciproc avantajoase și parteneriatelor strategice între profesioniștii industriei.

Un loc special în cadrul evenimentului îl ocupă Programul Hosted Buyers, reprezentat de dialogurile în formatul B2B, care oferă posibilitatea organizării întrevederilor între persoanele cointeresate, schimbului de experiențe, stabilirea de noi contacte cu potențialii clienți și parteneri de afaceri.La expoziția ,,HESTOUREX 2019” au fost invitate clinicile de top din Turcia și din străinătate, centrele de medicină, operatorii și agențiile turistice, instituțiile medical-curative, hotelurile, cluburile și federațiile de sport, companiile de asistență medicală și alte forme ale turismului alternativ.

Turismul medical în stomatologie, oncologie, pediatrie, estetică, terapie şi reabilitare, SPA și sănătate, turismul în pensiuni, turismul sportiv sunt doar câteva dintre direcțiile de interes promovate de partenerii turci. Turcia a găzduit 2.000 de comptetiţii internaţionale la fotbal, 200 de competiţii la tenis, 100 de turnee intrenaţionale la golf, competiții cu balonul cu aer, parapanta, pluta, drumeţii montane, turism gastronomic.

,,Am adunat aici reprezentanţi din 165 de ţări. Diverşi partenerti din diferite ţări, inclusiv din Republica Moldova. E doar un început, iar Republica Moldova este un partener foarte impoatant pentru noi, de aceea noi am deschis o reprezentanţă a Asociației de Turism Medical din Turcia şi în Moldova, pentru a fi capabili să le oferim cetăţenilor moldoveni tratamente medicale dintre cele mai performante”, a declarat Emin Çakmak, președintele Consiliului turc al dezvoltării Turismului în domeniul sănătății.
Companii turce, gazde și reprezentanți ai serviciilor de sănătate, sport și din industria turismului, au sosit din mai multe regiuni ale țării pentru a-și promova ofertele. Participanții internaționali au încercat, de asemenea, să se prezinte pe ei înșiși și produsele lor, în cel mai eficient mod.

Republica Moldova a participat la eveniment cu o delegație de medici și reprezentanți ai presei, inclusiv portalul UNICA.md.

Este de menționat că turismul sportiv a fost specificat ca temă principală la HESTOUREX 2019. Reprezentanți autorizați ai industriei sportive din mai multe țări au venit în Antalya pentru a se întâlni cu federațiile de sport turcești și companiile din domeniul turismului sportiv. La deschiderea oficială a ceremoniei a participat inclusiv Ministrul tineretului și sportului din Republica Turcia dl. Mehmet Muharrem Kasapoğlu. Până în anul 2023, peste 70 de milioane de turiști sportivi sunt așteptați să sosească în Turcia.

La 6 aprilie, în cadrul Zilei Internaționale a Sportului, a fost organizată o discuție pe tema: „Ziua Sportului pentru Dezvoltare și Pace”, în cadrul căreia au fost împărtășite semnificația și importanța zilei cu oaspeții onorați ai evenimentului.

      

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

În Moldova au fost importate patru tone de mere din Ucraina
Articolul anterior
Tot ce trebuie să știi despre masajul anticelulitic
Articolul următor