Focar de gripă aviară, confirmat în satul Hirișeni din raionul Telenești. Recomandările ANSA pentru protecția populației

Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat, la data de 12 noiembrie 2022, în probele recoltate de la păsări domestice într-o gospodării din localitatea Hirișeni, raionul Telenești, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). A doua zi, pe 13 noiembrie, a fost întrunită, în regim de urgență, Comisia antiepizootică excepțională a raionului Telenești, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

TVR MOLDOVA

„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții competente ale statului”, anunță ANSA.

În acest an, în R. Moldova au mai fost înregistrate trei focare de gripă aviară în raionul Ungheni, localitatea Rezina și raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi. Potrivit ANSA, toate trei focare au fost eradicate.

În scopul protejării sectorului avicol din R. Moldova, ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. La fel, specialiștii ANSA solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

„ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice”, anunță Agenția într-un comunicat.

Pentru prevenirea apariției gripei aviare, crescătorii și deținătorii de păsări (gospodării ale populației) sunt obligați să întreprindă o serie de măsuri de biosecuritate pentru evitarea transmiterii și propagarea virusurilor gripei aviare, după cum urmează:

  • păsările vor fi menținute în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora;
  • interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • se va avea în vedere chiar limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces păsările, respectiv să fie menținute în adăposturi închise sau cel puțin în spații îngrădite;
  • se interzice accesul păsărilor domestice, în special al rațelor și gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
  • hrănirea păsărilor se va face în spații închise/acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
  • hrana folosită va fi depozitată în spații închise evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al “speciilor punte” ( vrăbii, ciori, porumbei, coțofene, etc.);
  • interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice. Mișcările se vor limita la o singură persoană;
  • prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie;
  • toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate fără întârziere medicului veterinar din circumscripțiile sanitar- veterinare teritoriale ;
  • toate cadavrele de păsări și mamifere sălbatice depistate, se anunță fără întârziere medicului veterinar;
  • separarea curții păsărilor de adăposturile pentru porci, deoarece transmiterea virusului gripal de la păsări la om se face printr-o gazdă intermediară, care se presupune că este porcul;
  • distribuirea păsărilor resturilor furajere de la porci și invers este interzisă;
  • procurarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități autorizate sanitar-veterinar;
  • vânzarea cărnii, produselor din carne, inclusiv a ouălor în spații neautorizate (comerț stradal ilicit ) este interzisă;

Factorii care pot contribui la răspândirea virusului:

  • Păsările sălbatice, în special a celor acvatice, care sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară, pot transporta virusurile în tractul respirator sau intestinal, dar acestea nu se îmbolnăvesc în mod obișnuit, ceea ce le permite să elimine viruși pe distanțe lungi.
  • Virusul Gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secrețiile și excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile și mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul.

Semnele clinice a bolii:

  • păsările bolnave nu mai consumă hrană, nu mai beau apă;
  • respirație dificilă, tuse, febră;
  • eliminări seromucoase din cioc;
  • inflamația crestei și a bărbițelor;
  • pete de sânge pe pielea picioarelor;
  • diaree (găinaț lichid);
  • paralizii ale picioarelor și aripilor, răsucirea gâtului;
  • scăderea ouatului și schimbarea formei oului (coajă moale, deformată, pigmentație neuniformă).

Modificări la păsările sacrificate:

  • hemoragii cu acumulări de lichid gelatinos sub piele în regiunile capului, gâtului;
  • căile respiratorii (plămânii, mucoasa laringelui, mucoasa traheei) şi intestinele sunt inflamate cu hemoragii sub formă de pete;
  • pe pancreas, rinichi şi inimă pot fi observate hemoragii (pete de sânge).

Măsurile efectuate după confirmarea bolii:

  • toate păsările din exploatație se sacrifică, toate păsările care au murit sau care au fost sacrificate, toate ouăle se distrug;
  • furajele, așternutul, gunoiul de grajd se distrug;

Gripa aviară este o boală transmisibilă și la om

Măsurile necesare de întreprins în scopul protecției populației umane:

  • respectați normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și animalelor domestice;
  • respectați igiena personală;
  • cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazinele autorizate;
  • spălați mâinile cu apă caldă și săpun după fiecare contact cu păsările;
  • spălați suprafețele contaminate și utilizați antiseptice și dezinfectante, ceea ce asigură distrugerea virusului gripal în decurs de câteva minute.

REȚINEȚI!

  • Cele mai critice momente de izbucnire a focarelor de Gripă aviară este perioada migrării păsărilor sălbatice.
  • Toate cazurile de suspiciune, morbiditate și mortalitate a păsărilor vor fi anunțate medicului veterinar sau administrației publice locale.
  • Gripa aviară nu se tratează.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Serghei Lavrov, plin de accesorii occidentale: Tricou Basquiat (New York), iPhone și ceas Apple
Articolul anterior
Cod galben de schimbare bruscă a vremii: Vin ninsorile
Articolul următor