Grăsimea în exces din ficat lasă creierul fără oxigen. Cercetătorii au stabilit care este legătura dintre demență și ficatul gras

Ficatul gras poate avea consecințe dezastruoase la nivelul creierului, arată un nou studiu. Acumularea de grăsime în ficat, numită și boala ficatului gras sau steatoză hepatică nonalcoolică, ar putea fi un factor de risc major în dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, potrivit unei cercetări publicate de curând în Journal of Hepatology.

Ficatul gras este o afecțiune asociată în peste 80% din cazurile de obezitate, însă nici persoanele normoponderale sau subponderale nu sunt ferite de această problemă.

De la ce se îngrașă ficatul?

Cauza principală a acumulării de grăsime în ficat este consumul excesiv de alimente care conțin zahăr și grăsimi saturate. La fel de periculoase sunt sucurile îndulcite sau energizantele, care au în compoziție cantități uriașe de zahăr.

Atunci când „agresezi” ficatul cu astfel de alimente și băuturi nocive, celulele care căptușesc acest organ se inflamează. Mai departe, inflamația determină fibrozarea țesutului hepatic, ceea ce înseamnă că ficatul nu își mai face treaba așa cum trebuie și începe să acumuleze grăsimi în celule. În consecință, toate toxinele acumulate din mediu sau din alimentație nu mai sunt eliminate din organism, ci stagnează la nivel celular și provoacă degradarea acestora.

Dacă nu este tratat corespunzător printr-un regim alimentar strict, ficatul gras duce la boli mult mai grave, cum ar fi ciroza hepatică sau cancerul de ficat.

Ficatul gras îmbolnăvește creierul

Însă o altă victimă a ficatului gras poate fi și creierul, potrivit studiului realizat de o echipă de savanți de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, Universitatea din Poitiers, Institutul de Hepatologie Robert Williams din Londra și Universitatea din Lausanne.

Potrivit acestora, persoanele care au ficat gras și nu se tratează au un risc crescut să dezvolte tulburări neurologice grave, așa cum este demența Alzheimer.

În urma studiilor realizate pe animale de laborator, cercetătorii au descoperit că grăsimea în exces din ficat poate cauza o scădere a oxigenului la nivelul creierului și inflamarea țesutului cerebral, ambele fiind asociate cu un risc major de boli neurologice.

Cercetarea a constat în împărțirea șoarecilor în două grupuri, fiecare dintre ele primind o alimentație diferită. Un grup de șoareci a fost hrănit cu alimente care nu depășeau 10% grăsimi din totalul de calorii zilnice, iar al doilea a primit alimente în care proporția de grăsimi din aportul caloric total zilnic era de 55%.

După o perioadă de 16 săptămâni, experții au efectuat o serie de teste pentru a compara efectele celor două diete asupra organismului șoarecilor, în special asupra ficatului și creierului.

Astfel, au constatat că șoarecii care au avut o alimentație bogată în grăsimi au devenit obezi și, pe deasupra, au dezvoltat steatoză hepatică și rezistență la insulină. De asemenea, s-a constatat o disfuncție cerebrală marcantă, manifestată prin probleme de comportament, precum și o scădere a nivelului de oxigen la nivelul creierului.

Explicația savanților pentru aceste consecințe este că grăsimea acumulată în ficat îngustează vasele de sânge și astfel este îngreunată circulația oxigenului și a substanțelor nutritive către organe vitale, inclusiv creierul. Totodată, este posibilă apariția inflamațiilor cerebrale survenite pe fondul hipoxemiei, care poate determina simptome de anxietate și depresie.

„Aceste descoperiri sunt îngrijorătoare, mai ales că ficatul gras este o boală atât de frecventă, dar silențioasă. Oamenii nici nu știu că au o problemă, nu dă semne decât foarte târziu”, a declarat dr. Anna Hadjihambi, lector onorific la King’s College London.

Proteina care împiedică „lipirea” grăsimii de ficat

Ficatul gras și consecințele sale asupra sănătății generale în particular, precum și asupra creierului, în particular, ar putea fi împiedicate prin „reglarea” unei proteine numite MCT1 (monocarboxylate transporter-1).

Savanții au observat că, în cazul șoarecilor cu niveluri mai scăzute de MCT1, acumularea de grăsimi în ficat este blocată, chiar dacă animalele sunt hrănite cu alimente bogate în grăsimi și zahăr.

„Proteina MCT1 ar putea fi un element-cheie în prevenirea ficatului gras și o posibilă țintă terapeutică”, a adăugat dr. Luc Pellerin, profesor la Universitatea din Poitiers.

Ficatul gras nu doare, este o boală silențioasă, ca toate bolile metabolice, precum ateroscleroza, bolile cardiovasculare. La fel ca diabetul, boala de ficat gras se instalează treptat și dă semne abia când ajunge la stadiul de complicații, de fibroză sau ciroză, când procesul este ireversibil, deci ficatul nu se mai poate regenera. De multe ori, steatoza hepatică este o afecțiune neglijată de majoritatea pacienților.

sursa

Caravana Alăptării 2024: „Alăptare pentru toți copiii, sprijin pentru fiecare mamă și familie”

Ieri, 22 iulie, la Hîncești, a început cea de-a cincea ediție a Caravanei Alăptării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

Actuale și viitoare mame, tați, dar și alți membri ai familiilor lor au fost informați de către experți în sănătate, nutriție și alăptare despre beneficiile alimentației la sân, cum se formează laptele matern, dar și despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului.

La evenimentul de astăzi au participat: ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, experți în sănătate, nutriție și alăptare.

Laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reducând riscul apariţiei cancerului ovarian și mamar. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani.

La nivel mondial, doar 48% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. Potrivit datelor ANSP, în 2020, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive a copiilor în primele șase luni de viață a constituit 78,4%, iar în 2022 – 80,4%.

Caravana Alăptării 2024 este organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova și Guvernului Statelor Unite ale Americii. Următoarele evenimente de informare din acest an vor avea loc în orașele Bălți, Cantemir, Leova, Chișinău și în satul Cărpineni (Hîncești).

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

  • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
  • Medicamente antialergice
  • Medicamente pentru contracții musculare
  • Medicamente pentru boli mintale
  • Analgezice
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială
  • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

  • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
  • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
  • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Planta care reduce colesterolul cu 40%. Face minuni pentru inimă

Cea mai frecventă cauză a ischemiei cardiace este alimentarea insuficientă cu oxigen a mușchiului cardiac și acumularea de plăci aterosclerotice în arterele coronare, scrie doctorulzilei.ro.

Terapeutul cu 30 de ani de experiență Dmitri Morozov sfătuiește pe oricine se confruntă cu această problemă să ia un decoct medicinal din planta păducel. De asemenea, el explică faptul că plăcile de colesterol pot scădea cu până la 40% cu o terapie adecvată.

Pentru a pregăti poțiunea veți avea nevoie de:

  • flori uscate de păducel – 2 linguri;
  • apă – 1 cană;

Ordinea de preparare și utilizare a decoctului este următoarea:

  • Puneți apa pe aragaz să fiarbă.
  • Se toarnă apa clocotită peste păducel.
  • Se lasă la macerat peste noapte și se strecoară printr-o strecurătoare dimineața.

„Luați 100 g de decoct de păducel de 4 ori pe zi, cu o oră înainte de mese”, este recomandarea pe care Dr. Morozov o face pacienților săi.

Proprietăți utile ale păducelului

Surprinzător, fructele de păducel conțin aproape întreaga masă Mendeleev. Compoziția lor este atât de armonios „selectată” încât, printre altele, ajută la întărirea apărării organismului. Una dintre principalele componente ale păducelului este acidul ursolic. Acesta ameliorează inflamația, ajută la prevenirea cancerului, dilată vasele de sânge, stimulează producția de colagen, care are un efect mare asupra întineririi naturale a corpului.

Aportul zilnic recomandat este de 150 de grame de păducel. Dar trebuie să vă amintiți că boabele sale își manifestă toate proprietățile benefice numai ca urmare a utilizării prelungite și, adesea, în terapie complexă.

Gama de efecte ale păducelului asupra organismului este foarte largă. Îmbunătățește circulația sângelui, combate bolile neurologice, ajută la migrene, amețeli, probleme de somn și nervozitate.

Păducelul este un excelent profilactic împotriva bolilor de inimă. Persoanele de peste 40 de ani care se confruntă cu un stres constant, fumează, mănâncă necorespunzător și beau ceai de păducel au un risc mai scăzut de atac de cord. Iar pacienții care suferă de patologii cardiace își pot îmbunătăți semnificativ starea de sănătate dacă beau o infuzie sau un decoct de păducel toamna și primăvara.

În plus, fructele acestei plante au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, hepatoprotectoare, coleretice, antivirale și antioxidante. Este bine cunoscut faptul că păducelul scade tensiunea arterială. De asemenea, îmbunătățește imunitatea, ameliorează edemele, scade glicemia, stimulează funcțiile creierului și îmbunătățește memoria. Această plantă este foarte benefică și pentru sănătatea femeilor. În timpul menopauzei, apar fluctuații și perturbări ale sistemului hormonal, însoțite de dureri de cap, depresie, creștere în greutate etc. Pentru a vă menține sănătatea în această perioadă, este recomandat să folosiți fructe de păducel.

Mesajul lui Alexei Navalnîi adresat soției sale de Valentine’s Day. Cum a început povestea lor de dragoste
Articolul anterior
Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații profilactice gratuite
Articolul următor