În majoritatea țărilor, rata de infectare în rândul personalului medical este în scădere

Rata de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului medical, mai mare într-o primă fază decât cea raportată la nivelul populaţiei generale, este în scădere, chiar şi în ţările în care pandemia de COVID-19 continuă să avanseze într-un ritm rapid, au anunţat marţi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de AFP.

OMS raportează că datele colectate din 83 de ţări, cele mai multe din Europa şi cele două Americi, arată că, de acum, „există o scădere substanţială a infectărilor (în rândul personalului medical, n.r.) faţă de perioada de început a pandemiei”, transmite Agerpres.ro.

Dacă OMS evoca în trecut un procent de 14% de angajaţi sanitari infectaţi, acest procent este în prezent mai apropiat de cel înregistrat în populaţia generală: mai puţin de 3% în numeroase ţări.

Procentul angajaţilor medicali din totalul persoanelor nou infectate „este într-o scădere constantă”, a subliniat Anne Perrocheau, medic epidemiolog din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă desfăşurată în format virtual.

Explozia de cazuri de COVID-19 în rândul personalului medical la începutul pandemiei se explica prin lipsa echipamentelor de protecţie, raportată aproape peste tot în lume, inclusiv în unele dintre cele mai dezvoltate ţări.

Imagini cu medici şi asistente care se protejau folosind saci de pubele, în lipsa altor echipamente, au făcut înconjurul lumii. Absenţa cursurilor de formare pentru a utiliza în mod corect astfel de echipamente a avut la rândul ei un rol important.

La polul opus: aprovizionarea cu echipamente de protecţie este mai bună în prezent în cele mai multe ţări, iar angajaţii din sectorul medical au avut timp să fie instruiţi în privinţa utilizării acestora.

Benedetta Allegranzi, director tehnic în cadrul OMS, consideră că o mai bună înţelegere şi adeziune la metodele de prevenţie, precum „purtarea unei măşti tot timpul sau a unui dispozitiv respirator în funcţie de caz, spălarea frecventă a mâinilor şi respectarea distanţării fizice”, contribuie de asemenea la scăderea numărului de infectări.

Maladia COVID-19 a ucis peste 1,1 milioane de persoane, potrivit statisticilor oficiale.

La jumătatea lunii septembrie, OMS a publicat un set de norme pentru o mai bună protecţie a personalului medical, în faţa gravităţii situaţiei sanitare globale.

Consiliul internaţional al infirmierelor a estimat la câteva mii numărul deceselor înregistrate în rândul celor 20 de milioane de infirmiere şi infirmieri pe care îi reprezintă, chiar dacă cifra oficială – calculată pe baza datelor transmise de 44 de ţări – era la jumătatea lunii august de doar 1.097.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Banca Mondială va oferi țărilor sărace 12 miliarde dolari pentru vaccinuri anti-Covid
Articolul anterior
Andreea Raicu, reacție emoționantă după ce mama ei s-a îmbolnăvit de Covid
Articolul următor