În Moldova sunt peste 9.000 de focare de Covid-19

În Moldova sunt în prezent peste 9.000 de focare de COVID-19, iar peste 26.000 de oameni se află în autoizolare, sub supravegherea medicilor de familie.

separator

Cei mai mulţi sunt cei plasați în carantină pentru 14 zile, după ce au revenit din străinătate, transmite publika.md.

Datele au fost prezentate de Ștefan Gheorghiță, șeful secției supravegherea și controlul infecțiilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în cadrul emisiunii „În centrul atenției”.

„Sunt 9 051 de focare de COVID-19. Focar e considerat locul unde a fost depistat un bolnav, iar după ce a fost depistat, a fost izolat și spitalizat. Acolo unde un pacient se tratează acasă, de asemenea, se consideră un focar. Pacienții sunt obligați să-şi măsoare temperatura şi să-l sune pe medic de două ori pe zi”, a afirmat șeful secției ANSP, Ștefan Gheorghiță.

Reprezentantul ANSP a declarat că vor fi făcute câte 2.000 de teste zilnic, mai mult decât de obicei.

„Avem rezerve de teste pentru aproximativ două săptămâni. Am comandat încă 100 de mii teste care, săptămâna viitoare, urmează să vină în țara noastră. Acestea sunt comandate de la producătorii recomandați de Organizația Mondială a Sănătății”, a comunicat șeful secției ANSP, Ștefan Gheorghiță.

Specialistul ANSP atrage atenţia că prognozele privind dinamica numărului de cazuri de COVID-19 sunt îngrijorătoare.

„Ne așteaptă un val în toamnă, aproximativ în perioada octombrie-noiembrie. Nu trebuie să uităm că este perioada rece a anului, când începe şi gripa sezonieră. Este posibil numărul de cazuri zilnice să fie mai mare decât acum”, a menţionat șeful secției ANSP, Ștefan Gheorghiță.

Starea de urgenţă în sănătate publică a fost prelungită până în 31 iulie. Până în prezent, în Moldova numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la aproape 19 mii, iar cel al deceselor a trecut de 630.

În Moldova, temperaturile vor atinge astăzi un nivel record
Articolul anterior
Un primar din raionul Soroca a fost răpus de coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante