Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din R. Moldova, a emis un nou comunicat cu privire la evoluția situației epidemiologice cu infecția Coronavirus de tip nou (2019-nCoV), dar și a reamintit măsurile de prevenire și control.
Situația privind infecția cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) la nivel internațional: Începând cu 31 decembrie 2019 și până la 26 ianuarie 2020, au fost raportate 2.026 de cazuri confirmate de laborator de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), inclusiv la 15 lucrători medicali, și 56 de decese.Au fost raportate cazuri de boală din China (1988), Taiwan (6), Thailanda (5), Australia (4), Malaezia (4), Singapore (4), Franța (3), Japonia (3), Coreea de Sud (3) ), Statele Unite (2), Vietnam (2), Canada (1) și Nepal (1).
Toate cazurile de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) raportate în afara Chinei au avut istoric de călătorie recent în China înainte de debutul bolii, cu excepția unui caz raportat de Vietnam. Aceasta este prima transmisie de la om la om în afara Chinei. Din cele 56 de decese raportate, toate din China, 52 au fost din provincia Hubei, unul din provincia Heilongjiang, unul din provincia Hebei, unul din provincia Henan și unul din Shanghai.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în calitate de Punct Focal Național (PFN) pentru Regulamentul Sanitar Internațional (RSI) menține legătura continuă cu autoritățile la nivel național și cu Organizația Mondială a Sănătății pentru reactualizarea informațiilor și recomandărilor cu privire la măsurile de prevenire a importului și răspîndirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV).
În conformitate cu prevederile RSI, Articolul 7 ANSP (PFN RSI) a verificat prin intermediul PFN RSI al Ucrainei informația privind înregistrarea cazurilor suspecte de infecție cu Coronavirus de tip nou în Ucraina și informează că cazurile suspecte de boală au fost confirmate ca gripă sezonieră.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:
-Evitarea călătoriilor în țările unde se înregistrează cazuri de infecție cu Coronavirusul de tip nou.
-Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
-Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul în care se află aceștia.
-Evitarea contactului strîns cu animale de la ferme și suprafețele care vin în contact cu animalele în teritoriile unde s-au înregistrat cazuri de boală.
-Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).
De asemenea, trebuie evitat consumul de produse alimentare crude sau insuficient pregătite. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
La întoarcere din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă monitorizarea de sinestătător a stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile și în caz de apariție a simptomelor clinice (febră, tuse, dificultăți la respirație) este necesar ca persoanele să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.