Îngrijorare în toate țările, din cauza virusului care a împânzit Asia

Un virus nou care provoacă pneumonie și distruge plămânii face tot mai multe cazuri de îmbolnăviri în Asia. În doar 24 de ore, numărul morţilor a crescut de la trei la şase. Sunt sute sau chiar mii de îmbolnăviri. Apărut la începutul anului în China, coronavirusul s-a răspândit deja în cinci ţări.

separator

În cazul unui scenariu sumbru în care noul coronavirus ar ajunge în România, există un echipament de protecţie. Un astfel de echipament vor purta medicii şi asistentele, în momentul în care o să apară un pacient suspect că este infectat cu noul coronavirus. Echipamentul asigură protecţie 100%, nu lasă niciun milimetru de piele descoperit. De asemenea, personalul medical va purta mănuşi, ochelari şi mască specială.În această unitate, apa vine dintr-un circuit izolat, iar după folosire ajunge într-un container unde este decontaminată. În încăpere, aerul este filtrat și eliminat tot pe un circuit separat. Medicii vor intra pe o altă ușă decât cea pe care va fi adus pacientul în salon. Încăperile au toate facilitățile astfel încât bolnavii să nu fie mutați. Se pot face analize de sânge, ecografii și radiografii la pat.

MAE a emis o avertizare de călătorie în China, ţara din care s-a răspândit noul virus, anunță observator.tv.

,,Un astfel de virus se poate deplasa foarte repede dintr-o parte într-alta a planetei cu avionul. Odată ce virusul trece de la o persoană la alta îşi creşte virulenţa”, afirmă Adrian Sterinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş din București. ,, E cazul să fim îngrijoraţi, dar fără să avem panică. Totdeauna trebuie să te aștepți și la situații extreme și trebuie să fii pregătit”, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul Director al OMS.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, riscul de răspândire a virusului este moderat în Europa, dar ridicat în Asia. După o serie de pneumonii suspecte depistate în Wuhan, autorităţile chineze au anunţat că se confruntă cu un virus de tip nou. Sursa primelor infecţii ar fi fost o piaţă din metropola cu peste 11 milioane de locuitori.

În prezent, 291 de cazuri sunt confirmate în China, însă virusul a trecut graniţa odată cu oamenii. Pe 13 ianuarie, primul caz era confirmat în Thailanda, la o femeie care vizitase oraşul Wuhan.

Pe 17 ianuarie, virusul ajungea în Japonia, iar pe 20 ianuarie, în Coreea de Sud. Astăzi, un pasager cu suspiciune de coronavirus a intrat în carantină pe un aeroport din Australia. Dacă iniţial virusul se lua de la animal la om, acum metoda de trasmitere este mult mai periculoasă. De la persoană la persoană.O lume întreagă e în alertă. Cu patru zile înainte de sărbătoarea noului an chinezesc, milioane de cetăţeni din această ţară călătoresc pentru a-şi vizita rudele. SUA, mai multe ţări europene şi asiatice, dar şi Nigeria au instituit controale la aeroport pentru cetăţenii care vin din China.

Maria Van Kerkhove, epidemiolog OMS: Există posibilitatea unei răspândiri de proporţii mari. Comunitatea globală ştie bine ce s-a întâmplat cu SARS, în trecut. În perioada 2002-2003, o pandemie care a afectat 37 de ţări a ucis aproape o mie de oameni.

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin
Articolul anterior
S-a descoperit un tratament revoluţionar, care ar putea distruge toate tipurile cancer
Articolul următor