Întinde o mână de ajutor celui care ţi-o cere

Foarte mulţi cataloghează întâmplările nefericite şi puterea de a le înfrunta, ca fiind „o lecţie de viaţă” pentru toţi semenii, eu aş spune  mai mult – aceşti oameni sunt aleşi, pentru a duce Crucea lui Isus Hristos. Curajul şi dragostea de viaţă vin numai de la Dumnezeu. Ori, “Dumnezeu ne iubeşte şi nu poate să ne dea mai mult decât putem duce” – aşa spun soţii Turea, chiar dacă viaţa lor s-a schimbat radical, după ce Ion Turea şi-a pierdut ambele picioare într-un accident. A trecut prin tunelul morţii şi a ajuns la capăt cu sufletul curat, plin de dragoste şi nădejde că totul va reveni la normal. Mai jos este scrisoarea lui, adresată oamenilor care nu sunt indiferenţi. Am hotărât s – o facem publică, în speranţa că în Postul Mare devenim mai buni şi mai receptivi la strigătele de ajutor ale celor care au mare nevoie de noi.

Scrisoare către tine

Mă  adresez  tuturor  oamenilor de bună credinţă cu marea rugăminte de a mă ajuta. Sunt un bărbat tânăr, soţ şi tată al unei fetiţe de 5 anişori. Cu un an în urmă eram stâlpul familiei, în adevăratul sens al cuvântului, astăzi sunt cu proteze, în loc de picioare. Nenorocirea a venit pe data de 5 februarie 2011. A fost cea mai neagră zi din viaţa mea. În urma unui accident rutier am rămas invalid de gradul I. Acea nenorocită zi mi-a schimbat radical viaţa. Toate visele şi speranţele mele au fost zdrobite în câteva clipe sinistre…

Eram angajat în calitate de şofer la o firmă de transport internaţional. Mă întorceam din Macedonia şi doream mult să-mi văd soţia şi fiica, care în acea zi împlinea 4 anişori. Dar autocamionul, pe care-l conduceam, s-a defectat lângă localitatea Dumbrava, municipiul Chişinău. Am coborât din cabină ca să instalez indicatorul de avariere. În momentul aflării în spatele maşinii, când ştergeam farurile, am fost lovit şi strivit de un automobil, la volanul căruia era un şofer în stare de ebrietate avansată, care nici până astăzi nu a avut remuşcări, nu şi-a cerut iertare pentru cele întâmplate. Cinci zile am fost între viaţă şi moarte. Soţia, mama, tata, sora şi toţi apropiaţii se rugau pentru mine. Când mi-am revenit, m-am îngrozit: îmi lipseau picioarele. Aveam impresia că este un coşmar, un vis groaznic… Mi-am adunat toate puterile şi sentimentele înspăimântătoare şi am învins durerea crudă şi amară.

Mi s-a pus diagnosticul: fractură deschisă GA III B a ambelor oase ale gambei drepte, fractură deschisă GA III C a ambelor oase ale gambei stângi. Şoc traumatic gr. III cu amputarea ambelor picioare.

Nu mi-au salvat picioarele. Dar a luptat pentru viaţa mea o întreagă echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă, căreia îi sunt recunoscător şi îi mulţumesc din suflet.

Sunt în floarea vârstei, am o familie, pe care o iubesc foarte mult. Vreau să le fiu un sprijin în continuare, să pot câştiga singur o bucată de pâine, dar nu o pot face fără ajutorul Dumneavoastră. Am nevoie de proteze, care să-mi permită să merg, iar aceste proteze se fac în afara ţării, de aceea trebuie să adun suma de 60 mii de euro (costul protezelor). Sprijiniţi-mă, vă rog, să adun suma necesară, ca să pot ajuta soţia, să-mi pot creşte fiica şi să pot şterge lacrima de pe faţa mamei.

Contribuţiile Dumneavoastră vor fi aşteptate la contul:

MDL – 22591661463

EURO – 22591831680

USD – 22591831683

Dumnezeu să vă aibă în pază şi să vă ajute în toate, dragi creştini cu inimă mare. În speranţa că veţi fi receptivi la durerea mea, vă mulţumesc tuturor anticipat.”

Liliana Pârțac

Imagini: Moldova 1
Text: Snejana Ţugui

 

Astăzi este marcată Ziua mondială a donatorului de sânge

Celebrată anual în data de 14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge a fost instituită la nivel global de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în anul 2005 cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la nevoia donării de sânge, dar și pentru a le mulțumi celor care salvează vieți făcând aceasta, scrie basilica.ro.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a avut loc în anul 2004, motiv pentru care ediția de anul acesta este una aniversară, fiind intitulată: „20 de ani de celebrare a donării: mulțumim donatorilor de sânge!”.

„Cea de-a 20-a aniversare a Zilei mondiale a donatorului de sânge este o ocazie excelentă și oportună de a mulțumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donațiile care au salvat vieți de-a lungul anilor și de a onora impactul profund al acestora atât asupra pacienților, cât și asupra donatorilor”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue și pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge în condiții de siguranță să fie universal accesibilă”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit statisticilor, România se confruntă cu o criză donatori de sânge: sub 2% din populație donează, deși 37% din populație este eligibilă, potrivit statisticilor.

Cu o singură donare de sânge, pot fi salvate trei vieți.

La ce afecțiuni grave poate duce obezitatea? Poate influența negativ mai multe sisteme ale organismului

Obezitatea poate duce la o serie de afecțiuni grave și poate influența negativ mai multe sisteme ale organismului.

Iată câteva dintre cele mai grave afecțiuni asociate cu obezitatea:

1. Bolile cardiovasculare

 • Hipertensiunea arterială: Obezitatea poate crește presiunea arterială, forțând inima să pompeze mai greu.
 • Boala coronariană: Plăcile de colesterol se pot acumula în arterele inimii, crescând riscul de infarct miocardic.
 • Insuficiența cardiacă: Efortul suplimentar al inimii poate duce la slăbirea acesteia în timp.

2. Diabetul de tip 2

 • Rezistența la insulină: Excesul de grăsime, în special în jurul abdomenului, poate duce la scăderea sensibilității celulelor la insulină, cauzând diabetul de tip 2.

3. Afectarea aparatului locomotor

 • Osteoartrita: Greutatea suplimentară pune presiune pe articulații, în special pe genunchi și șolduri, deteriorând cartilajele.
 • Dureri de spate: Excesul de greutate poate afecta alinierea și funcționalitatea coloanei vertebrale.

4. Afecțiuni respiratorii

 • Sindromul de apnee în somn: Grăsimea depozitată în jurul gâtului poate obstrucționa căile respiratorii în timpul somnului, cauzând episoade de oprire temporară a respirației.
 • Sindromul hipoventilației obezității: Excesul de greutate poate reduce capacitatea plămânilor de a se expanda complet, limitând cantitatea de oxigen inhalată.

5. Probleme gastrointestinale

 • Boala de reflux gastroesofagian (GERD): Obezitatea poate crește presiunea asupra stomacului, determinând acidul gastric să refluxeze în esofag.
 • Boli hepatice: Poate apărea steatoza hepatică non-alcoolică (ficat gras) sau chiar ciroza din cauza depunerilor de grăsime în ficat.

6. Tulburări hormonale și metabolice

 • Sindromul metabolic: Include o combinație de diabet, hipertensiune și obezitate, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
 • Probleme de fertilitate: Obezitatea poate afecta echilibrul hormonal, influențând ovulația la femei și producția de spermă la bărbați.

7. Cancer

 • Cancer de sân, colon, uter și alte organe: Există o legătură între obezitate și un risc crescut de anumite tipuri de cancer.

8. Probleme psihologice

 • Depresie și anxietate: Imaginea corporală și stigmatizarea socială asociate cu obezitatea pot contribui la afecțiuni psihologice.

9. Complicații în timpul sarcinii

 • Diabet gestațional: Femeile obeze au un risc crescut de a dezvolta diabet în timpul sarcinii.
 • Preeclampsie: Obezitatea crește riscul de hipertensiune arterială severă în timpul sarcinii.

10. Complicații chirurgicale

 • Risc crescut în timpul intervențiilor chirurgicale: Obezitatea poate complica anestezia și poate crește riscul de infecții și de complicații post-operatorii.

Gestionarea obezității prin dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și, în unele cazuri, intervenții medicale este esențială pentru reducerea riscului acestor afecțiuni.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge

Cercetările recente sugerează o legătură posibilă între tatuaje și un risc crescut de limfom și alte forme de cancer, în special, din cauza prezenței unor substanțe chimice potențial cancerigene în cerneala folosită. Un studiu desfășurat în Suedia a scos la iveală că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom, mai ales, în primii doi ani după realizarea tatuajului, indiferent de dimensiunea acestuia, scrie hotnews.ro.

Cerneala pentru tatuaje conține diverși pigmenți și substanțe chimice, unele dintre acestea fiind cancerigene. De exemplu, pigmenții azo din cerneala roșie și hidrocarburile aromatice policiclice din cerneala neagră au fost asociate cu un risc crescut de cancer. Alte substanțe potențial dăunătoare din cernelurile de tatuaj includ alcooluri, bariu, cadmiu, cupru, plumb, mercur, minerale, nichel, materiale plastice și coloranți vegetali.

Deși cercetătorii erau deja conștienți de proprietățile cancerigene ale unor cerneluri pentru tatuaje, autorii unui nou studiu de la Universitatea Lund din Suedia au analizat Registrul Național de Cancer din Suedia și au constatat că impactul acestor cerneluri asupra riscului de cancer nu era clar cunoscut. Acest lucru i-a motivat să realizeze cercetarea.

„În ultimii 10 ani, în special în Europa, s-a pus un accent deosebit pe conținutul chimic al cernelii pentru tatuaje. Cerneala pentru tatuaje conține frecvent substanțe chimice cunoscute pentru proprietățile cancerigene în alte contexte, cum ar fi la muncitorii expuși profesional. De asemenea, știm că cerneala este transportată de la nivelul pielii de către sistemul imunitar, deoarece corpul încearcă să elimine particulele de cerneală pe care le percepe ca fiind străine. S-a demonstrat că acest proces transferă pigmentul către ganglionii limfatici, unde este reținut permanent. Am dorit să punem cap la cap aceste informații și să înțelegem cum ne este afectată sănătatea în urma stocării permanente a substanțelor chimice potențial toxice în sistemul imunitar,” a explicat coordonatorul studiului, Christel Nielsen, doctor în științe și profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, pentru Medical News Today.

Risc de limfom mai mare la 2 ani după tatuare

Cercetătorii au identificat cazuri de limfom în Registrul Național de Cancer din Suedia, o bază de date centralizată a cazurilor de cancer din țară. Pentru a selecta participanții cu tatuaje, au limitat vârstele pacienților la intervalul 20-60 de ani, atunci când au fost diagnosticați cu limfom, între anii 2007 și 2017. Ulterior, au contactat persoanele afectate pentru a le cere să participe la studiu, rezultând un grup de 1.398 de persoane cu limfom și 4.193 de persoane fără limfom.

S-a constatat că 21% dintre persoanele cu limfom aveau un tatuaj, în timp ce 18% dintre cele fără limfom aveau, de asemenea, tatuaje.

Riscul a fost cu 81% mai mare pentru persoanele cu tatuaje decât pentru cele fără tatuaje, în primii doi ani după realizarea acestuia, iar riscul a scăzut după trei până la 10 ani după tatuare, urmând să crească la 19% după 11 ani.

În total, participanții cu tatuaje au prezentat un risc de limfom cu 21% mai mare comparativ cu grupul de control. Mărimea tatuajului nu a avut nicio influență asupra riscului de limfom. Cele două tipuri de limfom la care persoanele cu tatuaje erau mai predispuse, comparativ cu cele fără tatuaje, au fost limfomul difuz cu celule B mari și limfomul folicular.

Limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL) este cel mai comun tip de limfom non-Hodgkin și este caracterizat prin creșterea rapidă a celulelor B mari anormale în ganglionii limfatici sau în alte țesuturi limfoide. Acest tip de limfom poate apărea la orice vârstă și poate afecta diferite părți ale corpului. Tratamentul poate include chimioterapie, terapie țintită și/sau radioterapie, iar prognosticul poate varia în funcție de factori precum stadiul bolii și răspunsul la tratament.

Limfomul folicular este un tip de limfom non-Hodgkin care se dezvoltă din celulele B foliculare anormale în ganglionii limfatici și alte țesuturi limfoide. Acesta este caracterizat printr-o creștere lentă și poate rămâne asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp. Tratamentul poate include observația activă, radioterapie, chimioterapie și/sau terapie țintită. Prognosticul poate varia în funcție de stadiul bolii și de alte caracteristici individuale ale pacientului.

De ce sunt persoanele tatuate mai expuse riscului de cancer

Deși cercetătorii au descoperit o asociere între tatuaje și un risc crescut de limfom, este necesară o investigație mai profundă pentru a înțelege pe deplin mecanismele implicate. Stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de substanțe, pot juca, de asemenea, un rol.

„În cadrul studiul au fost luați în considerare mai mulți factori care țin de stilul de viață, inclusiv fumatul și statutul socioeconomic. Deși tatuajele în sine au fost identificate ca fiind un factor de risc pentru limfom, anumite obiceiuri pe care le-ar putea avea persoanele care își fac tatuaje (de exemplu, fumatul, consumul de substanțe) ar putea contribui, de asemenea, la creșterea riscului”, a precizat, pentru MNT, dr. Wael Harb medic hematolog și oncolog la Memorial Care Cancer Institute din SUA, care nu a fost implicat în această cercetare.

Victoria Lungu: „Am slăbit 7 kg în timpul postului”
Articolul anterior
Pelerinaje pe colinele Moldovei
Articolul următor