Dezvăluiri din jurnalul unui medic care s-a îmbolnăvit de cancer în fază avansată

Cancerul nu se ferește să-i lovească inclusiv pe medici. După un control de rutină, o doctoriță în vârstă de 59 de ani a fost diagnosticată cu un cancer la sân într-o fază avansată. A trecut prin patru operaţii în ultimul an, iar pe 1 martie, doctorul-pacient a revenit în spital, la serviciu de această dată.

separator

Într-un interviu pentru „Ziarul de Iaşi“, Dr. Elena Cardaş, doctor de medicină internă la Spitalul Judeţean Botoşani, a povestit pentru  cum a trăit ultimul an cu diagnosticul de cancer şi ce a simţit în cele 12 luni de la confirmarea diagnosticului până la reluarea serviciului în secţia unde este încadrată, iar povestirile ei sunt cutremurătoare.

„Eu fac şi gărzi pe oncologie în spital, iar în timpul lor am intrat în contact de foarte multe ori cu astfel de bolnavi. A fost însă o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient, şi mi-am dat seama că lucrurile nu sunt aşa cum credeam înainte să fiu bolnavă. Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“, a descris, pe scurt, dr. Cardaş lupta cu boala.

La capătul acestei încercări, medicul s-a schimbat complet. Şi-a reevaluat modul de viaţă şi a început să investească timp în lucrurile mici care îi aduc linişte şi bucurie.

„Mintea mea s-a schimbat foarte mult. Înainte mă supăram uşor, acum nu mă mai supără orice vorbă spusă. Sunt mult mai calmă, mai liniştită şi încerc să iert. Starea de bine psihic mă ajută să-mi ţin boala sub control. Încerc să mă odihnesc, să mă relaxez, să merg la teatru, la un film bun, la concerte. Mă bucur de o floare, de o candelă aromată şi de orice e plăcut în jur“, a povestit medicul.

Dr. Elena Cardaş a fost diagnosticată cu cancer mamar, stadiul III, pe 6 februarie 2017, în plină „sănătate“. Niciun simptom nu anunţa că are o tumoră localizată la sân, şi doar o serie de analize de rutină au dus la identificarea bolii.

După prima mastectomie, doctoriţa a optat şi pentru refa­cerea sânului afectat de tumoră. Ulterior, din cauză că organismul nu i-a acceptat implantul, pacienta a fost operată din nou, pentru extragerea acestuia. Mai apoi, medicul a optat şi pentru înlăturarea sânului neafectat de cancer.

„Afluxul de pacienți este atât de mare, încât medicii nu au timp să stea de vorbă cu bolnavul. Pacientul nou diagnosticat cu cancer este foarte sensibil. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de încurajare, de explicaţii, or realitatea este că medicii sunt atât de asaltaţi de pacienţi, încât îşi fac treaba cum pot. Uman, poţi să înţelegi că nu au timp. Necazul este că nici bolnavul cu cancer nu are timp. Pentru el, timpul este foarte important“, a subliniat medicul.

Odată ce a aflat că suferă de cancer, dr. Elena Cardaş a deschis un grup privat pe Fa­cebook în care a adăugat rude, prieteni şi diferite cunoştinţe. Aici, medicul a ţinut un jurnal în care, în timpul tratamentului, a mutat în online trăirile din spital sau de acasă.

„M-a ajutat foarte mult să scriu acolo. Mai primeam o încurajare, mai primeam o reacţie, care mă motivau. În plus, îmi ocupam mintea cu altceva decât cu boala. La două noaptea, când nu dormeam pentru că efectiv nu puteam, le spuneam cum a mai trecut o zi“, a precizat pacienta.

Momentele grele trăite de dr. Cardaş au apărut după şedinţele de chimioterapie când, din cauza durerilor, a stat la pat timp de trei luni. La fel de greu a fost să-i vadă pe cei apropiaţi descumpăniţi de diagnosticul pe care l-a primit.

„Propria mea mamă nu a vorbit cu mine timp de trei luni de la diagnosticare. M-am dus la ea, dar mama era mută, era şocată, incapabilă emoţional să înţeleagă ce mi se întâmplă. Se uita la mine de parcă eram în sicriu şi mă vedea moartă. În schimb, am primit ajutor de la colegii de muncă, de la comunitatea din jurul bisericii, de la cunoştinţe din alte oraşe, şi chiar din străinătate“.

Din cauza reacţiei celor apropiaţi, dr. Cardaş îi îndeamnă pe cei care cunosc bolnavi cu cancer să-i accepte fără să-i învinuiască pentru boala lor şi fără să-i privească diferit. Un bolnav cu cancer este acelaşi om cu trăiri şi sentimente de până în momentul diagnosticării, după cum spune medicul botoşănean.

„Sunt multe obstacole psihologice. Prima dată, nu-ţi vine să crezi. Apoi, te gândeşti că poate e vina ta. Lumea te mai şi învinuieşte că ai făcut tu ceva de ai cancer. Ai băut, ai fumat, iar dacă nu, mie chiar mi-au spus că sigur ai acasă cuptor cu microunde şi vorbeşti la telefon, iar lucrurile astea au unde cancerigene. La un moment dat, chiar colectivul medical mi-a spus că sunt grasă, şi că de asta am făcut cancer. Ei, nu a fost prea grozav, ba m-am simţit chiar prost pentru că, până la urmă, cine vrea să fie gras?!“, a detaliat pacienta. 

Dr. Elena Cardaş a revenit de pe 1 martie 2018 la serviciu, după un concediu medical de aproape un an. În ultimele 12 luni, cu ajutorul unei diete adaptate bolnavului cu cancer mamar, pacienta a ajuns la 75 de kilograme. După propria experienţă cu boala, doctoriţa le recomandă tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să se îngrijească de sănătatea personală, să-şi facă analize şi investigaţii chiar dacă nu simt nicio durere.

„În jurul meu, de când am primit eu diagnosticul, s-au mai diagnosticat încă cinci cunoştinţe. Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală. Am văzut cancer mamar şi la 20 de ani, şi la 30 de ani, contrar la ceea ce am învăţat în facultate, că riscul de cancer creşte odată cu vârsta. De aceea, investigaţiile de specialitate sunt absolut utile“, a conchis medicul.

sursa

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Interpreta rusă Svetlana Loboda este însărcinată cu cel de-al doilea copil
Articolul anterior
Caz tragic într-un liceu din Chișinău. Un elev de 13 ani a murit chiar înainte să înceapă prima lecție
Articolul următor