Lămpile UV pentru manichiură pot deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer

Lămpile sunt un element prezent în toate saloanele de înfrumusețare. În mod obișnuit, o ședință de manichiură presupune ca unghiile și mâinile să fie plasate în dispozitivul UV timp de 10 minute în total.

Lămpile de lac de unghii cu raze ultraviolete (UV), utilizate de obicei pentru a usca manichiura cu gel, ar putea deteriora ADN-ul din mâini și provoca mutații, potrivit unei noi cercetări, efectuate de către oamenii de știință americani. Informațiile despre rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Nature Communications, transmite Alephnews.

Lămpile sunt un element obișnuit în saloanele de înfrumusețare, dar, în ciuda utilizării lor pe scară largă și a faptului că se știe că anumite spectre de raze UV sunt cancerigene, nu a existat niciodată o cercetare oficială cu privire la efectul radiațiilor pe care le emit asupra celulelor mamiferelor.

Spre deosebire de paturile de bronzare, care utilizează un spectru diferit de lumină UV (280-400nm) și despre care s-a dovedit că provoacă cancer, dispozitivele de uscare a lacului de unghii (340-395nm) abia au fost studiate.

Dacă vă uitați la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără nimic de care să ne îngrijorăm”, a declarat Ludmil Alexandrov, autorul corespondent, profesor de bioinginerie, precum și de medicină celulară și moleculară. Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat de fapt aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular până acum”.

După ce au expus celule umane și de șoarece – keratinocite de piele umană adultă, fibroblaste de preput uman și fibroblaste embrionare de șoarece – la razele UV emise de dispozitivele de uscare a lacului de unghii, cercetătorii au identificat leziuni mitocondriale și ale ADN-ului, precum și moarte celulară.

Doar 20 de minute sub lumini, urmate de o oră de pauză pentru repararea daunelor și de o nouă expunere de 20 de minute, au dus la moartea a 20 până la 30 la sută dintre celule. Între timp, sesiunile de 20 de minute în fiecare zi, timp de trei zile consecutive, au dus la o moarte celulară de 65-70%.

În mod obișnuit, o ședință de manichiură presupune ca unghiile și mâinile să fie plasate în dispozitivul UV timp de 10 minute în total, mult mai puțin decât expunerea folosită în cadrul studiului. Deteriorările observate în celulele rămase nu au fost întotdeauna reparate, ceea ce a provocat mutații comparabile cu cele observate în cazul cancerelor de piele umane. Potrivit lui Alexandrov, au existat, de asemenea, unele rapoarte de cancere rare ale degetelor la persoanele care își fac manichiura cu gel în mod regulat, cum ar fi concurenții de concursuri și esteticienii.

Deși este îngrijorător, este important de menționat că studiul nu oferă dovezi directe că dispozitivele de uscare a lacului de unghii cu UV cresc riscul de cancer. De asemenea, nu există nicio modalitate de a ști cât de frecvent ar trebui ca cineva să își facă unghiile pentru a fi expus riscului de vătămare.

Rezultatele noastre experimentale și dovezile anterioare sugerează cu tărie că radiațiile emise de uscătoarele de lac de unghii cu UV pot cauza cancer al mâinii și că uscătoarele de lac de unghii cu UV, similar paturilor de bronzare, pot crește riscul de cancer de piele cu debut precoce”, scriu autorii studiului.

Cu toate acestea, sunt justificate viitoarele studii epidemiologice la scară largă pentru a cuantifica cu exactitate riscul de cancer de piele al mâinii la persoanele care utilizează în mod regulat uscătoare de lac de unghii cu UV. Este probabil că astfel de studii vor avea nevoie de cel puțin un deceniu pentru a fi finalizate și pentru a informa ulterior publicul larg.”

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Google înlocuiește 30.000 de angajați cu inteligență artificială
Articolul anterior
O plimbare de 10 minute reduce dorința de a fuma
Articolul următor