Un grup de specialişti a realizat un studiu în premieră, în Moldova, pentru a vedea dacă în organismele locuitorilor din Moldova se conţine plumb. Rezultatele cercetării au pus medicii în gardă. Concentraţia de plumb s-a dovedit a fi de 2,8 micrograme pe decilitru. Este de menţionat, că orice cantitate a acestui metal toxic este considerată periculoasă pentru sănătate. De unde provine plumbul?
Plumbul se conține din abundență în jucăriile de proastă calitate pentru copii, în vopselele decorative și cele pentru uz casnic. De asemenea, plumbul ajunge în organismul uman din solul, apa şi aerul poluat, din produsele alimentare şi obiectele de uz casnic contaminate.
Statisticele publicate periodic de Ministerul Sănătăţii i-au motivat pe cercetătorii din cadrul unui ONG să testeze jucăriile care se vând în pieţele din ţara noastră. În 50 la sută dintre ele au fost depistate metale grele, inclusiv plumb.
„Jucăriile care sunt mai aprinse la culoare, ele au un conţinut mai mult de metale grele. Respectiv, atunci când vrem să procurăm jucării copilului nostru şi ea va avea culori galbene, verzi deschise sau roşii respectiv ar trebui să ne punem semnul întrebării – ce conţin aceste vopsele?”, a menţionat managerul de proiect EcoContact, Natalia Guranda.
Pentru a ne asigura că mărfurile sunt inofensive, trebuie să cerem certificatul de calitate al acestora. Nu toţi vânzătorii din piaţă pot prezenta certificate de calitate în care este garantată lipsa materialelor toxice, a metalelor grele, inclusiv a plumbului.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătăți, anume plumbul este cauza a 10 la sută din cazurile de invaliditate din lume. În anul 2015, maladiile provocate de plumb au dus la decesul a cel puţin 500 de mii de oameni.
sursa: www.canal3.md