Mai multe studii arată că persoanele contaminate cu noul coronavirus ar putea rămâne cu probleme pulmonare pentru tot restul vieţii. Primele avertizări în acest sens au venit din China, în luna martie, când pandemia abia începea în Europa.
Un studiu relativ mic raporta că din 70 de pacienți care au dezvoltat pneumonie 66 au rămas cu leziuni pulmonare. Aceste leziuni se manifestau în moduri diferite de la pacient la pacient și păreau să afecteze fie alveolele pulmonare, fie țesuturile din jurul alveolelor.
Un alt studiu din Hong Kong descria cum, din 20 de pacienți internați pentru Covid-19, jumătate nu și-a recăpătat în totalitate funcția pulmonară.
Mai mult, în vreme ce SARS și MERS (coronavirusuri înrudite cu virusul care cauzează COVID-19) păreau să afecteze un singur plămân, aici ambii plămâni erau afectați.
Yuhui Wang, unul dintre autorii studiului din China, menționa că se așteaptă ca o parte din aceste leziuni să se vindece în timp, dar nu a trecut suficient de mult timp pentru a avea o certitudine în această direcție.
Cea mai mare problemă este că o parte a leziunilor par a fi permanente, în special cele cauzate de cicatrizarea țesutului pulmonar. Un răspuns prea puternic al sistemului imunitar (așa-numita furtună de citokine) ar cauza aceste leziuni. Cei care sunt în special expuși acestei probleme sunt cei mai în vârstă sau cu probleme preexistente de sănătate.
Totodată, într-un interviu acordat ziarului olandez AD și tradus de NLTimes, pneumologul Leon van den Toorn spunea că „mii de olandezi ar putea avea leziuni pulmonare permanente” cauzate de COVID-19.
Conform lui van den Toorn, dintre cei 1.200 de pacienți care au fost internați la terapie intensivă, peste 100 au plecat acasă cu leziuni. De asemenea, adaugă doctorul olandez, cam jumătate din cei 6.000 de oameni care au fost spitalizați vor rămâne cu simptome pulmonare ani în șir.
Aceste simptome includ dificultăți sporite în respirație, în special la depunerea de eforturi ușoare, care, în mod normal, nu ar cauza probleme. Pot indica probleme remanente și pot duce la scăderea oxigenării sângelui, care ar putea cauza alte probleme de sănătate. Medicii din Marea Britanie au tras concluzii similare, atrăgând atenția că mulți pacienți de COVID-19 ies din spital cu probleme pulmonare.
Ce trebuie să știm?
Nu e deloc surprinzător că această infecție cauzează probleme cronice pentru supraviețuitori. În cazul MERS, peste o treime din cei care au avut probleme pulmonare nu-și reveniseră nici după câteva luni, iar probleme similare au fost raportate și la SARS.
Pentru cei care au avut această boală – și pentru doctorii care i-au supervizat – este important să monitorizeze apariția acestor simptome. Pacienții pot nota simptomele observate, iar într-un cadru medical se pot face radiografii pentru a confirma potențialele leziuni.
Doctorii olandezi au lansat deja o platformă prin care vor să urmărească evoluția problemelor cronice pulmonare apărute ca urmare a infecției cu noul coronavirus și e un model pe care am putea să-l urmăm.
Pentru noi toți, e un semnal de alarmă: de multe ori ne uităm la o boală și la câți oameni omoară, dar ignorăm suferința mai amplă provocată din cauza bolii.
sursa: www.libertatea.ro