Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a măsurat zonele în care femeile transpiră cel mai mult și au comparat densitatea glandelor sudoripare cu diferite mărimi de sutien, scrie g4media.ro. Rezultatele, publicate în revista Experimental Physiology, au fost neașteptate.
Cercetarea a monitorizat 22 de femei tinere și de vârstă mijlocie cu dimensiuni diferite ale sânilor, care erau active din punct de vedere fizic (efectuând 30 de minute de exerciții fizice regulate de intensitate moderată cel puțin trei zile pe săptămână) și care au fost rugate să alerge timp de 45 de minute la o temperatură de 32 de grade în interiorul camerei climatice ThermosenseLab de la Spitalul Universitar din Southampton.
Scanarea 3D a fost utilizată pentru a calcula suprafața sânilor, în timp ce densitatea glandelor sudoripare a fost măsurată cu ajutorul hârtiei înmuiate în iod, care, atunci când este pusă pe piele, reacționează cu substanțele chimice din transpirație. Au fost examinate trei puncte: deasupra și sub mamelon și în triunghiul central al sutienului, între un sân și celălalt.
Producția de transpirație este influențată de factori precum mărimea corpului, metabolismul și condițiile de mediu, dar echipa de cercetare a emis ipoteza că mărimea sânilor ar putea avea, de asemenea, un impact atât asupra producției de transpirație, cât și asupra numărului de glande sudoripare.
Rezultatele au arătat că sânii mai mari aveau mai puține glande sudoripare, producând astfel mai puțină transpirație în timpul antrenamentului, în timp ce producția de transpirație pentru fiecare glandă a rămas constantă.
În ceea ce privește localizarea glandelor, oamenii de știință au stabilit că zona de deasupra și de sub mameloane avea de 2 ori mai puțină densitate și producție de glande sudoripare decât triunghiul central al sutienului.
Reducerea densității glandelor sudoripare între cel mai mic sân monitorizat și cel mai mare sân a fost de 7 ori, informează jurnaliștii italieni.
Densitatea glandelor sudoripare la femeile cu cei mai mari sâni era apropiată de cele mai mici valori raportate în restul corpului.
Cu toate acestea, aceste diferențe nu s-au tradus în disparități în ceea ce privește schimbările de temperatură internă ale femeilor.
Acest lucru ar putea crește confortul și performanța îmbrăcămintei, reducând barierele în calea menținerii unui stil de viață activ, în special pe vreme caldă, când femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme precum iritațiile și acumularea semnificativă de transpirație în piept.