Ne place când ne întâlnim cu toţii la masă. Masa este inima casei, iar zicala conform căreia drumul spre inima unui bărbat trece prin stomacul lui este cu atât mai adevărată în familie! Dar problema nu este doar ce trece prin stomac, ci şi cum se digeră. Din păcate, multe dintre alimentele care ne plac pot cauza dificultăţi digestive (maldigestie). Iată o listă a celor mai comune alimente greu de digerat, pe care ar trebui să le evitaţi dacă suferiţi de probleme digestive: mâncăruri grase, prăjeli, mâncăruri iuţi şi condimentate, leguminoase, ceapă, băuturi carbogazoase.
Este adevărat că mâncarea este combustibilul organismului nostru, care furnizează energia şi toţi nutrienţii importanţi. Dar, cu siguranţă, acesta nu trebuie să fie singurul motiv pentru care mâncăm: trebuie să ne şi bucurăm de mâncare! O masă împreună cu familia, prietenii sau colegii trebuie să fie un moment pe care să îl apreciaţi şi de care să vă amintiţi. Pentru aceasta, alimentele trebuie să se digere corespunzător, fiind nevoie de enzime digestive.
Dacă nu funcţionează corect, pancreasul nu produce suficiente enzime. Alimentele nu sunt descompuse îndeajuns şi pot apărea diferite probleme digestive. Atunci când discutaţi cu medicul despre problemele dumneavoastră digestive, s-ar putea ca acesta să folosească termenul de „insuficienţă pancreatică exocrină”, care nu este altceva decât termenul medical pentru lipsa de enzime pancreatice. Iată câteva situaţii şi afecţiuni în care este posibil ca pancreasul să nu funcţioneze cum trebuie:
- ● Vârsta: este normal ca producţia de enzime digestive să scadă odată cu vârsta: pe măsură ce înaintaţi în vârstă, cresc şansele de apariţie a unor probleme digestive asociate cu funcţionarea pancreasului.
- ● Consumul de alcool şi fumatul: persoanele care consumă regulat alcool şi fumează mult suferă de insuficienţă pancreatică exocrină asociată pancreatitei cronice.
- ● Diabetul: diabeticii pot suferi şi de insuficienţă pancreatică exocrină, ambele afecţiuni fiind legate de pancreas.
- ● În urma unor intervenţii chirurgicale sau leziuni: dacă o parte din pancreas a fost înlăturată chirurgical (din cauza existenţei unei tumori, în urma unor leziuni etc.), funcţionarea acestuia este adeseori şi ea afectată.
- ● Afecţiuni genetice: de exemplu, cea mai frecventă cauză a insuficienţei pancreatice exocrine la copii este fibroza chistică.
Ce este MEZYM®?
Mezym® este o combinaţie de enzime digestive care poartă numele de pancreatină. Enzimele digestive sunt produse, în mod normal, de pancreas şi joacă un rol esenţial în digerarea grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor. Mezym® se utilizează pentru a înlocui enzimele digestive atunci când organismul nu le produce într-o cantitate suficientă.
Cum vă poate ajuta MEZYM®?
Trebuie să luaţi Mezym® în timpul mesei, pentru a înlocui enzimele digestive pancreatice. Mezym® vă va ajuta la uşurarea stomacului după masă. De asemenea, trebuie să faceţi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, care presupun, în principal, o dietă echilibrată, care să vă acopere toate nevoile nutritive individuale (toleranţa individuală fiind un factor important), şi evitarea consumului de alcool şi a fumatului.
Cum acţionează MEZYM®?
Pancreatina, substanţa activă din Mezym®, ajută la descompunerea proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor în particule mai mici, astfel încât organismul să poate primi toţi nutrienţii necesari.
Mai multe informații pe www.mezym.md
MEZYM® – pentru o digestie mai bună!
Acesta este un medicament. Se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Nr. de înregistrare Mezym® 23088 din 21.11.2016, Mezym® forte 10.000 23089 din 21.11.2016, Mezym®forte 10.000 EXTRA 22752 din 09.09.2016, Mezym® forte 25.000 EXTRA 22753 din 09.09.2016
Codul materialului: MD_MEZ-20-2020_v01_web din 09.12.2020.
Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau, Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;