Metode de întărire a sistemului imunitar toamna

Sezonul rece, care începe în luna octombrie și continuă până în aprilie, reprezintă perioada din an care solicită cel mai mult sistemul imunitar – o rețea de organe, celule și proteine, care împreună, protejează organismul de virusuri, bacterii, paraziți sau alți agenți infecțioși care pătrund în corp. Menținerea sistemului imunitar în stare optimă de funcționare trebuie să fie o prioritate în sezonul rece. Află ce trebuie să faci pentru a-ți întări sistemul imunitar și a ține la distanță răcelile!

separator
Dieta echilibrată

Toamna, iarna și primăvara, organismul are nevoie de mai multe substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C, D și E, precum și minerale și acizi grași Omega-3. Este foarte important aportul de proteine de calitate, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe, precum și fructe și legume proaspete.

Este recomandat să se evite carnea prelucrată, alimentele prăjite, băuturile răcoritoare, produsele de panificație prelucrate sau produsele cu îndulcitori artificiali sau zahărul rafinat.

Pentru a preveni răcelile specifice sezonului rece, e important să fie incluse în dietă alimente care impulsionează imunitatea. Printre acestea se numără: citrice (grepfrut, kiwi, portocale, mandarine, lămâi, lămâi verzi, clementine), ardei roșii, broccoli, usturoi, ghimbir, spanac, migdale, turmeric, ceai verde, carne de pui, semințe de floarea-soarelui, fructe de mare.

Vitamina C

Fructele și legumele proaspete sunt cele mai bune surse de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății. Sursele cele mai importante de vitamina C includ citrice, kiwi, ardei grași și legume verzi.

Lichide

Hidratarea elimină din organism surplusul de toxine. Pentru un impuls suplimentar se poate adaugă o felie de lămâie în fiecare pahar cu apă consumat.

Somn

Oboseală cronică crește riscul de îmbolnăvire, lipsa somnului influențând direct imunitatea. În lipsa somnului, celulele T de apărare a organismului scad, crescând riscul infecțiiilor. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, sunt necesare între 7 și 8 ore de somn pe zi.

Mișcarea

Exercițiile fizice nu sunt doar o modalitate foarte bună de a rămâne în formă, ci cresc și funcția imună, îmbunătățesc calitatea somnului și fac corpul mai puternic.

sursa

Astăzi, 19 mai, este marcată Ziua Mondială a Medicilor de Familie

Anual, la 19 mai, este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie (WONCA), cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În acest an, sloganul este „Medicii de familie – mereu pregătiți să te ajute”.

Ziua Mondială a Medicilor de Familie, marcată la 19 mai

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți  până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Precizăm că, în instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie și 4 002 asistenți medicali de familie.

Variola maimuței: 30 de cazuri suspecte în Spania și Portugalia

După Marea Britanie, Spania și Portugalia au anunțat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței, o boală rară în Europa, informează AFP.

Doua cazuri de „variola maimutelor” depistate la Londra. Cu ce simptome se  confrunta bolnavii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că dorește să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privința cazurilor de variola maimuței depistate în această țară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali, transmite agerpres.ro.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunțat Direcția Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.

„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toți bărbați, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.

În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate și „nu au fost încă confirmate” prin teste, a declarat Ministerul Sănătății.

Potrivit autorităților spaniole și portugheze, care au declanșat alertă națională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament și, în general, se vindecă de la sine.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. Pot să apară erupții cutanate, adesea pe față, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Începând de la 6 mai, șapte cazuri au fost identificate în Marea Britanie, dintre care patru cazuri la persoane identificate drept „homosexuali, bisexuali sau bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați”, potrivit Agenției britanice de Securitate (UKHSA).

Cu excepția primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienții au fost infectați în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.

Cum se extrage corect căpuşa din piele dacă ai ghinionul să fii muşcat. Greşeala frecventă care agravează situaţia

În plin sezon al atacurilor căpuşelor, medicii amintesc că este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.

Sezonul cald, când oamenii încep să îşi desfăşoare tot mai multe activităţi în aer liber, la iarbă verde, aduce cu sine o serie de beneficii, dar şi pericole. Unul dintre acestea e legat de căpuşe.

„Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos”, precizează purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Romînia, Cristina Cazacu.

În această primăvară, zeci de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe sau în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Se extrage trăgându-i capul, nu corpul Iată ce sfaturi dau medicii SJU Piteşti pentru îndepărtarea căpuşei de pe tegument, la domiciliu:   În primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit. 

„Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată”, precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor.    Trebuie intervenit în mai puţin de o jumătate de zi Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.

„Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare”, mai spune Cristina Cazacu.

În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul.

,,Miss Earth 2018”! Reprezentanta Moldovei, Dumitriţa Izbişciuc, se află pe primul loc în topul preferințelor internauţilor!
Articolul anterior
Europa, lovită de un val de aer polar în următoarele zile. Video!
Articolul următor