Metode moderne inovatoare în chirurgia ginecologică!

Tratarea bolilor ginecologice folosind tehnici chirurgicale moderne minim invazive este la ora actuală nu doar o tendință, ci și o necesitate absolută cu multiple avantaje pentru sănătatea și siguranța pacientei. Reducerea complicațiilor postoperatorii și recuperare rapidă, cicatrici minime, confort fizic și moral sunt doar câteva dintre prioritățile unei echipe medicale, care implementează în activitatea curativă cele mai noi servicii medicale și standarde recunoscute la nivel internațional!

separator

Pacientele care se confruntă cu probleme medicale ginecologice sunt în drept să cunoască că domeniul chirurgiei ginecologice moderne oferă cele mai noi metode de diagnostic și tratament pentru o listă largă de patologii ale uterului și anexelor uterine (fibrom uterin, chisturi ovariene, patologii inflamatoare cronice ale anexelor uterine, leziuni displazice ale colului uterin, sarcini extrauterine, hemoragii uterine, cancere de col și corp uterin, cancere de ovar, infertilitate tubară, prolapsul organelor pelvine).

Intervențiile chirurgicale ginecologice pot fi efectuate atât prin metode clasice, cât și prin tehnologii inovatoare, minim invazive sau minim traumatizante, precum laparoscopia, chirurgia vaginală, histerectomia pe cale vaginală, histeroscopia, intervenții moderne pentru rezolvarea prolapsului organelor uro-genitale și incontinenței urinare.

Despre tehnicile și avantajele intervențiilor ginecologice moderne minim invazive și recuperarea postoperatorie, discutăm cu medicul chirurg obstetrician – ginecolog Corina Cardaniuc, care activează în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Domeniul chirurgiei ginecologice a evoluat rapid în ultimele decenii. Astăzi, există 6 căi de abordare în chirurgia ginecologică:

  • abdominală
  • vaginală
  • combinată abdomino-vaginală
  • vaginală asistată laparoscopic
  • laparoscopică
  • histeroscopică

Totuși, pe lângă metoda clasică, cea abdominală numită și laparotomie, care prevede secționarea peretelui abdominal pentru efectuarea intervenției, în chirurgia modernă sunt practicate tot mai mult tehnicile chirurgicale minim invazive, vaginală și laparoscopică.

– Care sunt avantajele metodelor chirurgicale inovatoare?

Scopul principal al chirurgiei minim invazive este evitarea unei incizii abdominale mari. Alte beneficii pentru pacientă includ: durata mai mică de aflare în spital, complicații mai puține, timp de recuperare mai rapid și mai ușor, mai puțină durere, scăderea pierderilor de sânge, reducerea formării țesutului cicatriceal. Operațiile chirurgicale ginecologice minim invazive sunt efectuate cu ajutorul unei camere digitale conectate la un telescop, introdusă fie în abdomen (laparoscopie), fie prin colul uterin, în cavitatea uterină (histeroscopie). Camera oferă chirurgului o vedere clară asupra procedurii, iar imaginea mărită este proiectată pe monitoare video digitale.

– Când este indicată laparoscopia în scop chirurgical?

Laparoscopia este metoda suportată cel mai ușor de către pacientă, cu dureri mai mici și refacere rapidă postoperatorie. Câteva instrumente chirurgicale și o minicameră video sunt introduse în abdomen prin mici incizii pe peretele abdominal, de obicei mai mici de 1 cm. După o laparoscopie chirurgicală, pacientele sunt externate la 1-2 zile după intervenție. Chirurgia laparoscopică este utilizată cu succes în tratamentul chisturilor ovariene, în sarcina extrauterină, infertilitate sau pentru înlăturarea mioamelor uterine.

– Toate mioamele uterine pot fi înlăturate prin metoda laparoscopică?

Mioamele pot fi înlăturate laparoscopic, totuși există anumite limite precum dimensiunea sau localizarea acestora. În plus, alegerea tipului de intervenție depinde în mare măsură de competența și experiența medicului în chirurgia laparoscopică. În general, dacă dimensiunile fibromului sunt mari sau există multe fibroame, mai multe decât 5, înlăturarea chirurgicală laparoscopică a acestora poate fi dificilă. Fibroamele localizate lângă vasele de sânge mari sau la nivelul colului uterin sunt, de asemenea, dificil de operat prin metoda laparoscopică. În acest caz, medicul optează pentru metoda care să dea cele mai bune rezultate postoperatorii, cu complicații minime.

– Histeroscopia diagnostică și chirurgicală este o altă metodă modernă de examinare și tratament în ginecologie. Ce avantaje oferă și când este recomandată folosirea acestei proceduri minim invazive?

Histeroscopia este operarea formațiunilor dezvoltate în interiorul cavității uterine cu ajutorul unui instrument optic numit histeroscop, care se introduce în interiorul uterului prin vagin și colul uterin.  Histeroscopia poate fi folosită pentru un număr important de probleme ginecologice: investigarea sângerărilor vaginale neobișnuite, hemoragiilor postmenopauzale, durerilor pelvine, pierderilor repetate de sarcină, rezecția sinechiilor intrauterine și a polipilor endometriali, tratamentul fibroamelor submucoase, diagnosticarea malformațiilor uterului. Histeroscopia se efectuează, de obicei, în condiții de ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacienta nu trebuie să rămână peste noapte în spital. Histeroscopia permite rezolvarea a mai mult de 90% din patologiile care se dezvoltă în interiorul cavității uterine, fiind calificată drept tehnica standard de aur pentru tratamentul chirurgical al patologiei uterine intracavitare, oferind o contribuție importantă pentru siguranța pacientelor.

Un alt domeniu despre care vreau să vorbesc este cel al chirurgiei reconstructive pelvine feminine, o subspecialitate relativ nouă care unește domeniile de urologie și ginecologie, menite să ofere soluții de tratament pentru prolapsul organelor pelvine și incontinența urinară, o problemă medicală care afectează aproximativ 8% dintre femei și care se manifestă prin pierderea controlului vezicii urinare cu scurgeri de urină atunci când femeia tușește, râde, strănută sau în timpul exercițiilor fizice.

În mod tradițional, histerectomiile erau efectuate și femeilor cu prolaps uterin, însă medicii au ajuns să înțeleagă că uterul este doar un „actor inocent” în dezvoltarea prolapsului în sine, deoarece acest lucru se datorează relaxării ligamentelor și a țesutului conjunctiv din interiorul cavității bazinului. Tehnicile chirurgicale folosite pentru corectarea prolapsului de organe pelvine au evoluat în ultimii 10 ani.

Corecția chirurgicală a prolapsului avansat al organelor pelvine poate fi realizată printr-o varietate de metode: fixarea și suturarea ligamentului uterosacral sau sacrospinos, introducerea meșelor sintetice transvaginale, sacrocolpopexia minim invazivă laparoscopică sau asistată robotic. Selectarea abordării chirurgicale corecte este un proces decizional complex și implică o multitudine de factori. Atunci când se decide intervenția chirurgicală cea mai potrivită, abordarea trebuie individualizată pentru fiecare pacientă, ținând cont de riscurile și beneficiile specifice ale fiecărei proceduri.

– Toate pacientele supuse chirurgiei ginecologice au același risc de complicații?

Nu, unele femei prezintă un risc mai mare de complicații decât altele. De exemplu, dacă femeia are o afecțiune medicală de bază, este posibil să posede un risc mai mare de probleme legate de anestezie, etc.

– Poate fi efectuată intervenția chirurgicală fără anestezie generală?

Da. În aproape toate cazurile, poate fi utilizată o anestezie spinală sau epidurală. Acest lucru este întotdeauna discutat cu medicul anesteziolog înainte de intervenția chirurgicală.

– Câte zile este internată pacienta în spital?

Aceasta depinde de tipul de intervenție chirurgicală efectuată. În cele mai multe cazuri, pacientele sunt externate fie în ziua intervenției chirurgicale, fie în decurs de 24 de ore.

– Procedurile estetice pot fi realizate concomitent cu intervențiile chirurgicale, spre exemplu în cazul prolapsului pelvian?

Da. Acesta este momentul perfect pentru intervenții și proceduri complexe. Plastia labiilor sau a vaginului poate fi efectuată concomitent cu intervenția de bază pentru prolaps.

De ce să alegi Spitalul Internațional Medpark pentru o intervenție chirurgicală ginecologică?

Spitalul Medpark activează în baza standardelor internaționale de îngrijire medicală, fapt confirmat de acreditarea Joint Commission International – cea mai înaltă apreciere a calității și siguranței actului medical la nivel mondial. Medicii instituției medicale beneficiază în mod constant de cursuri de pregătire profesională în domeniul intervențiilor ginecologice.

O mare varietate de intervenții chirurgicale abdominale, vaginale și minim invazive sunt efectuate la Spitalul Internațional Medpark. În funcție de diagnosticul stabilit, necesitatea intervenției și preferința pacientelor, medicii selectează metoda de tratament și soluția care să ofere cea mai înaltă eficiență și siguranță. Efectuarea operațiilor presupune o durată redusă de spitalizare și condiții excelente pre- și postoperatorii.

Fă o programare acum la medicul ginecolog, contactând personalul Medpark la numărul de telefon 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau la Recepția Medpark.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Două minore fără permise de conducere, au ajuns cu mașina într-un copac
Articolul anterior
Stilat, comod și elegant! Costumul roșu este alegerea vestimentară prioritară în 2019
Articolul următor