Mierea de salcâm este fină și delicioasă, datorită conținutului mare de fructoză, apă și parfum de flori. Aceasta conține în special polen de salcâm și alte flori de câmp care înfloresc primăvara devreme. Mierea de salcâm conține vitaminele B1, B2, B6, B12, acid folic, enzime, fitohormoni, flavonide cu acțiune antioxidantă, substanțe cu efect antibacterian, dar și minerale precum siliciu, magneziu, fosfor, kaliu, cupru și sulf. Medicii fitoterapeuți consideră mierea de salcâm un medicament eficient pentru răceală, astenie (oboseală cronică) şi nevroze.
Mierea de salcâm are proprietăți expectorante, sedative și cicatrizante, tratează inflamația la nivelul gâtului, îmbunătățește activitatea inimii, combate constipația. Mierea te ajută chiar să pierzi kilogramele în plus, atunci când este folosită în loc de zahăr în dietă.
Mierea de salcâm îmbunătățește aspectul pielii
Mierea conține fier, zinc, kaliu, calciu, vitamina C și alți antioxidanți care ajută la reducerea ridurilor, calmează inflamațiile pielii și ameliorează apariția cicatricilor, roșelii și arsurilor solare.
Previne bolile cronice
Antioxidanții din acest tip de miere sunt buni pentru reducerea stresului oxidativ, ceea ce reduce riscul de a dezvolta boli cronice precum cancer, artrită și boli de inimă.
Întărește sistemul imunitar
Mierea conține ,,antiobiotice”, care previn infecțiile, combat inflamația la nivelul gâtului și stomacului.
În combinație cu apă și lămâie, mierea de salcâm reduce pofta de dulce, menținând o senzație de sațietate. De asemenea, acest tip de miere stimulează arderile, necesare pentru a pierde ușor kilogramele în plus.
Precauții pentru consum: mierea trebuie consumată moderat, indiferent de tipul ei, maxim câte 3 lingurițe pe zi. Mierea nu se consumă pe stomacul gol dacă suferi de hiperaciditate gastrică, reflux gastro-esofagian, gastrită, ulcer gastro-duodenal. În fazele de acutizare ale bolilor gastro-intestinale aceasta este chiar contraindicată.