Spitalele din China au fost asaltate de cazuri de boli respiratorii și de copii bolnavi, care se plâng de simptome asemănătoare pneumoniei, iar asta a dus la o atenție sporită din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie The Independent citat de stirileprotv.ro.
Un spital de copii din Beijing a declarat presei de stat CCTV că cel puțin 7.000 de pacienți au fost admiși zilnic, depășind cu mult capacitatea acestei unități medicale.
Săptămâna trecută, cel mai mare spital de pediatrie din Tianjin, aflat în apropiere, ar fi primit peste 13.000 de copii la departamentele sale de ambulatoriu și de urgență.
Provincia Liaoning, situată la aproximativ 690 km nord-est de capitală, se confruntă, de asemenea, cu un număr mare de cazuri.
Ministerul chinez al Sănătății a cerut autorităților locale să crească numărul de clinici pentru care să trateze această febră.
„Ar trebui depuse eforturi pentru a crește numărul de clinici relevante și de zone de tratament, pentru a extinde în mod corespunzător orele de serviciu și pentru a consolida garanțiile de aprovizionare cu medicamente”, a declarat duminică Mi Feng, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate.
„Este necesar să se facă o treabă bună în ceea ce privește prevenirea și controlul epidemiei în locurile aglomerate cheie, cum ar fi școlile, instituțiile de îngrijire a copiilor și căminele de bătrâni, și să se reducă fluxul de persoane și de vizite.„
Numărul tot mai mare de cazuri a determinat OMS să emită miercuri o cerere oficială de date privind bolile respiratorii și grupurile raportate de pneumonie la copii.
Este rar ca agenția de sănătate a ONU să ceară public informații mai detaliate de la țări, deoarece astfel de solicitări se fac de obicei la nivel intern. Biroul din China al agenției a declarat că aceasta a fost o cerere „de rutină”.
Autoritățile sanitare chineze au declarat ulterior că nu au descoperit „boli neobișnuite sau noi”.
De asemenea, au spus că infecțiile – care sunt în creștere – sunt un amestec de virusuri deja cunoscute și au legătură cu primul sezon rece al țării, după ce restricțiile de Covid au fost ridicate în decembrie 2022.
Ridicarea restricțiilor, împreună cu circulația unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi mycoplasma pneumoniae, ar fi putut contribui la creșterea numărului de cazuri de astfel de boli, au sugerat autoritățile.
De asemenea, OMS a precizat miercuri că orice legătură între grupurile de pneumonii nediagnosticate și creșterea numărului de infecții respiratorii este neclară, deocamdată.
Ce s-a întâmplat până acum în China
Nordul Chinei a raportat o creștere a numărului de „îmbolnăviri asemănătoare gripei” de la jumătatea lunii octombrie, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, potrivit OMS.
În 21 noiembrie, sistemul public de supraveghere a bolilor ProMED a emis o notificare privind rapoarte de „pneumonie nediagnosticată”. ProMED, care este condus de experți în domeniul sănătății, a lansat la începutul anului 2019 un semnal de alarmă cu privire la virusul care provoacă Covid.
„Odată cu izbucnirea pneumoniei în China, spitalele pentru copii din Beijing, Liaoning și alte locuri au fost copleșite de copii bolnavi, iar școlile și clasele au fost pe punctul de a fi suspendate”, a declarat ProMED, citând în același timp un raport al FTV News.
„Nu este deloc clar când a început această epidemie, deoarece este neobișnuit ca atât de mulți copii să fie afectați atât de repede. Acest raport sugerează un focar larg răspândit al unei boli respiratorii nediagnosticate, în mai multe zone din China, deoarece Beijing și Liaoning se află la o distanță de aproape 800 km unul de celălalt. Raportul nu spune că a fost afectat vreun adult, sugerând o anumită expunere în școli.”
Vineri, unii părinți din Shanghai au declarat că nu sunt foarte îngrijorați de valul de îmbolnăviri.
„Răcelile se întâmplă peste tot în lume”, a declarat Emily Wu în fața unui spital pentru copii. „Sper ca oamenii să nu fie părtinitori din cauza pandemiei… ci să privească acest lucru dintr-o perspectivă științifică”.
Care sunt simptomele
Potrivit autorităților sanitare chineze, epidemia ar putea fi legată de mycoplasma pneumoniae, cunoscută și sub numele de „pneumonie ambulantă„, o infecție bacteriană comună care afectează de obicei copiii și care circulă din luna mai.
Simptomele pneumoniei ambulante includ dureri în gât, oboseală și o tuse persistentă, care poate dura săptămâni sau luni.
Un cetățean din Beijing, identificat doar ca Wei, a declarat pentru FTV News că copiii infectați „nu tușesc și nu au simptome. Ei au doar o temperatură ridicată (febră) și mulți dezvoltă noduli pulmonari”.
Cât de infecțioasă este boala
Bruce Thompson, șeful Școlii de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Melbourne, a declarat pentru Reuters că datele preliminare sugerează că nu există nimic ieșit din comun.
„În acest stadiu, nu există nimic care să sugereze că ar putea fi o nouă variantă de Covid„, a spus el.
„Un lucru de remarcat este că putem fi liniștiți, că procesele de supraveghere funcționează, ceea ce este un lucru foarte bun”.
OMS a sugerat oamenilor din China să se vaccineze, să se izoleze dacă se simt rău, să poarte măști dacă este necesar și să primească îngrijiri medicale, dacă este necesar.
„În timp ce OMS caută aceste informații suplimentare, recomandăm ca oamenii din China să urmeze măsuri pentru a reduce riscul de boli respiratorii”, a precizat agenția de sănătate.
Ce spun oamenii de știință
Marion Koopmans, un virusolog olandez care a consiliat OMS cu privire la Covid, a declarat că este nevoie de „mai multe informații, în special informații de diagnosticare”.
„Trebuie să fim atenți. Provocarea este de a discerne focarele și de a determina cauza„, a declarat David Heymann de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
El a subliniat că a existat un fond probabil de infecții respiratorii sezoniere.
„Nu am de gând să apăs butonul de panică pandemică pe baza a ceea ce știm până acum, dar sunt foarte interesat să văd răspunsul Chinei către OMS și să văd evaluarea OMS în urma acestuia„, a declarat Brian McCloskey, un expert în sănătate publică care a consiliat, de asemenea, OMS cu privire la pandemie.
„Ceea ce vedem este sistemul Regulamentului Sanitar Internațional al OMS în acțiune”, a spus el, referindu-se la regulile care guvernează modul în care țările colaborează cu OMS în cazul unor potențiale focare de epidemie.
Cazueile de infecții respiratorii din China nu sunt cauzate de un nou virus, susține Ministerul chinez al Sănătății
Creșterea numărului de boli respiratorii în China, care a atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății, este cauzată de gripă și de alți agenți patogeni cunoscuți – și nu de un virus nou, a declarat duminică Ministerul chinez al Sănătății.
Recentele cazuri de infecții respiratorii sunt cauzate de o suprapunere de virusuri comune, cum ar fi virusul gripal, rinovirusurile, virusul sincițial respirator (RSV) și adenovirusurile, precum și de bacterii precum mycoplasma pneumoniae, care este un vinovat comun pentru infecțiile tractului respirator, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate.
Ministerul a cerut autorităților locale să deschidă mai multe clinici pentru această febră și să promoveze vaccinarea în rândul copiilor și al persoanelor în vârstă, în condițiile în care China se confruntă cu un val de boli respiratorii în prima sa iarnă completă de la eliminarea restricțiilor Covid-19.
„Ar trebui depuse eforturi pentru a deschide mai multe clinici și zone de tratament, pentru a extinde orele de serviciu și pentru a crește furnizarea de medicamente„, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mi Feng.
Sursa: The Guardian, The Independent