Astăzi, a avut loc ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.
Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.
Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, inclusiv și în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.
Până la ora actuală, CAPCS a lansat două proceduri de achiziție: negociere fără publicare prealabilă a anunțului de participare și licitație deschisă, în cadrul cărora nu a fost depusă nicio ofertă. Invitații au fost transmise producătorilor de vaccin împotriva COVID-19: Pfizer Inc, Moderna Inc, Johnson & Johnson Inc, AstraZeneca PLC, Sinopharm Group Co. Ltd, Russian Direct Investment Fund, Serum Institute of India, AstraZeneca/SK Bioscience Co.Ltd, Sinovac Biotech Ltd. și CanSino Biologics Inc.
Menționăm că, CAPCS continuă negocierile directe, exclusiv cu producătorii de vaccin împotriva COVID-19, pentru asigurarea țării cu doze de vaccin în contextul implementării Planului național de imunizare împotriva COVID-19.
Cum funcționează vaccinul Sinovac?
Compania biofarmaceutică Sinovac din Beijing se află în spatele creării CoronaVac, un vaccin bazat pe virus SARS-COV-2 inactivat. Acesta funcționează prin utilizarea particulelor virale inactivate pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca un răspuns grav la boală.
Prin comparație, vaccinurile Moderna și Pfizer care se dezvoltă în Occident sunt vaccinuri ARNm. Aceasta înseamnă că o parte din codul genetic al coronavirusului este injectat în organism, declanșând organismul să înceapă să producă proteine virale, dar nu întregul virus, care este suficient pentru a antrena sistemul imunitar să atace.
,,CoronaVac este creat printr-o metodă tradițională, care este utilizată în multe vaccinuri bine cunoscute, cum ar fi rabia, poliomielita, rujeola”, a declarat pentru BBC prof. Asociat Luo Dahai de la Universitatea Tehnologică Nanyang.
Unul dintre principalele avantaje ale Sinovac este că poate fi depozitat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius, fiind un vaccin util țărilor în curs de dezvoltare care ar putea să nu poată stoca cantități mari de vaccin la temperaturi atât de scăzute.
Cât de eficient este?
Anterior, Brazilia, țară afectată greu de Covid-19, a anunțat că vaccinul chinezesc Sinovac are o eficiență de doar 50,4%. Potrivit rezultatelor raportate pe 13 ianuarie 2021, eficacitatea serului era de doar 50,4%, în prevenirea infecției simptomatice, 78% eficiență – în prevenirea cazurilor ușoare care necesită tratament și 100% – eficace în prevenirea cazurilor severe.
CoronaVac a fost supus unor studii de fază a treia în diferite țări. Datele intermediare din studiile în fază târzie din Turcia și Indonezia au arătat că vaccinul a avut o eficiență de 91,25% și respectiv 65,3%.
La 3 martie 2021, rezultatele finale ale fazei III din Turcia au arătat o eficacitate de 83,5%. Rata finală de eficacitate s-a bazat pe 41 de infecții, dintre care 32 au primit un placebo, a spus Murat Akova, șeful studiilor de fază III din Turcia. El a adăugat că vaccinul a prevenit spitalizarea și bolile severe în 100% din cazuri. Rezultatele finale s-au bazat pe 10.216 participanți, dintre care 6.648 au primit vaccinul ca parte a studiului de fază III, care a început la jumătatea lunii septembrie. Turcia a anunțat un rezultat intermediar cu 29 de infecții în decembrie, ceea ce a plasat eficacitatea la 91,25%.
Sinovac a fost aprobat pentru utilizare de urgență în grupurile cu risc ridicat din China încă din iulie 2020. În septembrie, domnul Yin de la Sinovac a declarat că au fost efectuate teste pe mai mult de 1.000 de voluntari, dintre care „unii au prezentat doar oboseală sau disconfort minor … nu mai mult de 5%”.
Pe 10 martie, directorul Institutului Butantan din Brazilia, Dimas Covas, a declarat că CoronaVac a fost eficient, în condiții de laborator, împotriva a trei variante de COVID-19 din țară: Britanică B.1.1.7, sud-africană 501.V2 și braziliană P.1.
CoronaVac, ca și alte vaccinuri cu virus inactivat, au toate părțile virusului. Butantan a spus că acest lucru poate genera un răspuns imun mai cuprinzător în comparație cu alte vaccinuri care utilizează doar o parte din proteina spike utilizată de COVID-19 pentru infectarea celulelor corpului.