Felicia Croitoru are 29 de ani şi de 12 este angajată într-un spital Universitar din Belgia. Din nefericire virusul nu a trecut pe lângă ea. Deşi a luat toate măsurile de precauţie, acum câteva zile, moldoveanca a aflat că este testată pozitiv cu virusul COVID-19.
Femeia a acceptat să povestească pentru Radio Moldova despre ceea ce trăieşte în aceste momente.„Lucrez în Belgia, într-un spital universitar ca şi asistentă în chirurgie Maxilo-Facială şi Stomatologie. Săptămâna trecută am fost în contact cu o doctoriţă, colegă de la lucru care a fost diagnosticată cu Coronavirus. Simptomele la mine au apărut de luni, dureri de cap, dureri în tot corpul, un pic de febră 37,7, nu era o febră foarte mare, dar nu puteam sta în picioare. Când m-a văzut responsabila, m-a trimis să fac test să văd dacă nu sunt şi eu o contaminată, am făcut testul şi am primit rezultatul în 48 de ore, era pozitiv”, a relatat Felicia Croitoru.
Medicul care a anunţat-o despre rezultat, a trimis-o acasă, tot el a fost şi cel care i-a dat recomandările pentru cele minim cinci zile în care trebuie să se trateze şi să se protejeze faţă de membrii familiei.
„Medicul mi-a dat detalii, ce trebuie să fac, minim cinci zile trebuie să stau în pat, să mă odihnesc, să mă protejez faţă de ceilalţi din familie, să păstrez distanţă cu soţul meu de minim doi metri, să dormim în camere separate, să dezinfectez toate suprafeţele unde pun eu mâna”, a spus Felicia.
Felicia povesteşte că în Belgia nu se spitalizează pentru simptomele uşoare ale bolii, aşa cum a fost în cazul ei, iar tratamentul depinde de imunitatea fiecărui pacient.
„Am făcut exact cum a spus medicul, iar fiecare zi e diferit, în unele am dureri de cap, dar nu ceva care durează prea mult, dureri care ţin câteva minute după care mă lasă, dureri toracice, tuse, nasul înfundat, mă simt încă obosită, am durere de cap şi în piept, dar mai slabe. Nu mai am gust de mâncare, niciun miros nu simt, nici gustul alimentelor, practic mi s-au şters toate gusturile. Asta e foarte enervant, în rest lucrurile nu s-au agravat, dar încă aştept să văd ce va urma să fie de acum încolo. Pentru aşa simptome aici în Belgia nu se spitalizează, sunt acasă, numai în cazul în care nu mai pot să respir, am dureri foarte mare în piept, numai atunci pot să merg la urgenţe şi numai în acest caz se spitalizează în rest trebuie să stau acasă şi să mă odihnesc cât pot de mult. Tratamentul depinde de cum reacţionează fiecare corp, de imunitatea la fiecare, la mine pot să spun că o fost destul de lejer nu ştiu dacă se va mai agrava sau nu”, a povestit moldoveanca.
Felicia îndeamnă moldovenii să stea acasă şi să se protejeze cât pot de bine de această pandemie. „Vă sfătui să nu vă panicaţi, pentru că panica ca nu face decât să înrăutăţească starea sănătăţii. Să vă protejaţi bine faţă de ceilalţi, să vă hidrataţi, să staţi acasă, să staţi cât mai departe de persoanele în vârstă pentru că ele sunt cele mai sensibile, să aveţi grijă de voi”.
Belgia are 11.899 cazuri confirmate de COVID-19, totodată au fost înregistrate 513 decese. Guvernul Belgiei a implementat măsuri pentru a limita răspândirea COVID-19, potrivit cărora cetăţenii trebuie să rămână acasă pentru a evita contactul în afara familiei lor imediate, cu excepţia călătoriilor esenţiale, cum ar fi nevoile alimentare şi medicale.