Motivul pentru care pielea se încrețește atunci când stăm mult timp în apă

Știm cu toții: atunci când stăm mult timp în apă, pielea se încrețește. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă pe tot corpul, ci doar pe palme, degete și tălpile picioarelor. Poate vă întrebați care sunt cauzele.

I se increteau mereu degetele si nu stia de ce! A mers la doctor si ce a  aflat a lasat-o cu gura cascată

Au fost avansate mai multe teorii în acest sens. Primul caz susține ideea că partea cea mai exterioară a pielii se umflă atunci când absoarbe apă și, ca urmare, se ridează. Conform explicației tradiționale, pielea se ridează pentru că este un mecanism de compensare a creșterii suprafeței. Astfel, pielea absoarbe apă, se umflă, suprafața crește, iar ridurile echilibrează creșterea de volum. Cu toate acestea, există mari dezbateri împotriva acestei explicații, din cauza diferitelor constatări.

Motivele pentru care pielea se ridează în apă este un mister care nu a fost pe deplin rezolvat. Acest subiect este dezbătut de mulți ani și adevărul este că dă naștere la controverse interesante. Teza tradițională vorbește despre absorbția apei prin stratul cel mai exterior al pielii sau epidermă. Funcția acestuia este de a împiedica evaporarea apei din corp și de a proteja straturile cele mai interioare de posibilele deteriorări. Stratul cel mai exterior al epidermei se numește stratum corneum.

Stratul cornos conține celule de cheratină care absorb apa și provoacă umflături. Se pune întrebarea: de ce se întâmplă acest lucru doar în anumite zone ale corpului și nu în altele? Răspunsul ar fi că brațele și picioarele au un strat mai gros de celule de cheratină. Prin urmare, doar în aceste zone pielea se încrețește în apă.

Pentru o lungă perioadă de timp a fost acceptată explicația de mai sus. Cu toate acestea, totul a început să se schimbe în anii ’30. Oamenii de știință au descoperit că, dacă oamenii aveau degetele afectate de nervi, atunci efectul de încrețire nu apărea. Acest lucru a dus la formularea teoriei conform căreia, dacă pielea se încrețea în apă, acest lucru se datora unei reacții involuntare a sistemului nervos autonom. Se crede că contactul cu lichidul activează nervul simpatic. Acesta, la rândul său, determină contracția vaselor de sânge. Rezultatul este că se formează falduri sau riduri.

Aceste explicații iau o nouă turnură datorită intervenției neurobiologului Mark Changizi de la Artificial Intelligence Research Institute. În 2011, acesta a propus o nouă teorie care câștigă teren. El susține că încrețirea pielii în apă este rezultatul unei adaptări evolutive. Funcția acestor riduri ar fi aceea de a îmbunătăți aderența la obiectele umede sau scufundate. La picioare, acestea ar împiedica alunecarea pe suprafețele umede.

Pentru a confirma această teorie, a fost realizat un studiu în care un grup de voluntari a fost rugat să ridice diferite tipuri de obiecte mici cu mâinile netede și cu cele încrețite. Rezultatele au arătat că aderența era mai puternică atunci când pielea era încrețită în apă. Pe scurt, nu există o teorie care să fi fost confirmată în totalitate, iar studiile pe această temă se desfășoară și în prezent.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un copil de 12 ani, prins de polițiști la volanul unei mașini. Alți doi minori se aflau în autovehicul
Articolul anterior
Începe Postul Paștelui 2023. Ce este interzis să faci în Postul Mare, care durează 40 de zile
Articolul următor